Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Dostali jsme sklenici Jánských ořechu a nevíme co s nima. Nemáte někdo nějaký recept nebo radu jak je využít?Předem děkuji.
Jánské ořechy jsou kandované nezralé ořechy. Trhané na svatého Jana, nakládané i se slupkou.
V mém dětství býval takový ořech součástí balíčku s ostatním kandovaným ovocem.
Z podobného dárku bych byla nadšená a ořechy postupně snědla jen tak. Pokud vám samostatně nechutnají, nakrájejte je na kousky a přidávejte do domácích desertů, pudingů nebo do pečiva (piškotový perník, biskupský chlebíček). Pokud vám dárek opravdu nevyhovuje, dejte dál, byla by veliká škoda to vyhodit.
Bimbam, tak já, a to si o sobě myslím, že všechno znám, jsem o téhle dobrotě vůbec nic nevěděla. Vůbec nikdy jsem to nejedla. Tak já si recept opsala a zcela určitě to udělám. Už se těším jak to bude chutnat a pak napíši, jak to dopadlo.
A jelikož jsem ještě hledala na internetu, našla jsem i prodej této delikatesy. Cena za jedno kilo ve sklenici i s nálevem, je 781 korun. Prodávají po menším balení kolem pěti stovek. Ale těch ořechů tam asi moc nebude, spíš bude ten sirup. Pěkně "mastná" pochoutka. To já si teda udělám z dvojité dávky, když je to tak úžasné. Tam doporučují jíst třeba s různými dobrými sýry. A ty já ráda, tak určitě zkonzumuji všechno.
Ale ano, to byl ten nečernější kousek, o který se bojovalo a většinou jen jeden jediný v celém balíčku a na průřezu byly vidět ty vlašákové struktury. Máte je kandované nebo v nějakém nálevu? Nakonec aj ořechový likér si můžete udělat smícháním s lihem. Jinak třeba do biskupského chlebíčku, když je nesníte samotné.
Myslím si, že se jim nic nestane, ani kdybyste je otevřela a ochutnala. Tak nejlépe zjistíte co s nima. A vypadají moc pěkně v té sklenici. A ten nálev je cukrový sirup a prý chutná moc dobře. Je navoněný těmi ořechy. Já bych to určitě otevřela, neboť jsem mlsná koza
.
Já se přiznám, že jsem to snad taky nikdy neviděla, natož jedla Nebo jsem to už naprosto zapomněla
Před mnoha lety bývaly jánské ořechy součástí sáčku s kandovaným ovocem, jak vzpomíná Bimbam. Dneska se už asi nekoupí, kandované ovoce bývají jen kostičky citrónové a pomerančové kůry, zřídkakdy narazím na třešně.
Ty ořechy jsem měla ráda, byly takové zdobné. Hodily se k světlým barvám ostatního ovoce, tmavá barva pokrm zdůraznila. Vzpomínám na dort zdobený dokola plátky černých ořechů na pusinkách bílého krému. Navrch bezbarvé želé. Stejně dobře vypadal plátek ořechu v poháru či na zákusku.
Takže je to spíš takové zdobné, samotné bych to asi nejedla, ale postupně to zpracovala na ty cukrářské výrobky. Ve starých kuchařkách se na černé ořechy často kladl velký důraz. Dneska už to není vidět. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.