Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství v novém zaměstnání

Od: ardea odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
dne 1.1.2018 jsem podepsala smlouvu na dobu určitou do 31.12.2018 se zkušební dobou jako zástup za nemocnou paní. Tento měsíc jsem zjisila, že jsem těhotná, respektive v 7 týdnu. Pracuji na poště u přepážky, kde přijdu do styku i s těžkými balíky.
Teď nevím co dál, jestli to tutlat, aby mě nevyhodili a měla jsem nárok na mateřskou.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

1x

Abys měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství stačí ti 270 dnů nemocenského pojištění (počítá se do toho i úspěšně ukončené studium) a nemusí to být v jednom kuse, ale je to součet všech pojištění za poslední 2 roky před nástupem na PPM - tedy k datu v rozmezí 6-8 týdnů před termínem porodu. Kromě toho, ale abys na PPM měla nárok, tak na ni musíš nastoupit ze zaměstnání .(Taky v ochranné lhůtě, která běží od konce zaměstnání a je tak dlouhá jako poslední zaměstnání, max. 180 dnů.)

Takže co jsi dělala před tímhle zaměstnáním?Pokud tě fycizcky práce omezuje,zkus se dohodnout s lékařem na posouzení,rizkovém těhotenství-nemocenské,popřípadě by ti měl zaměstnavatl vyjít vstříc a přeřadit tě na lehčí práci.Ovšem nevím,zda taková na poště je...taky jsou těhotné co mlčí a dělají dál.Já to tak chtěla,chodila na noční,dělala normálně,ale moje představy skončily s těhotenskýma nevolnostma.Blila jsem jako ďas,byla jsem nepoužitelná,takže od 8týdne doma až do porodu.

Samozřejmě až ti skončí smlouva není zaměstnavatele povinost ti jí prodloužit,to je jasné,takže v případě dalšího (navazujícího)dítěte bys neměla nárok na PPM.

Tady ještě k té práci modrykonik.cz/...

lucky*
hodnocení

0x

Zdravím, za těhotenství Vás vyhodit nesmí, to je pak na stížnost na inspektorátu. Ovšem jakmile Vám skončí smlouva, už Vám ji s největší pravděpodobností neprodlouží. Říct byste jim to měla, aby po Vás nechtěli ty balíky tahat. Mohla byste ublížit sobě nebo tomu malému.

rqwe

Tazatelka se jen nepřesně vyjádřila, je ve zkušební době, vyhazování neni potřeba.

iz*
hodnocení

0x

Ve zkušební době může zaměstnavatel i zaměstnanec pracovní poměr zrušit z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu bez ohledu na nemoc, těhotenství, ...

Rozhodnutí je na Vás. Ale já bych myslela především na zdraví dítěte i své...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]