Nejste přihlášen/a.
Nesmyslné nařízení v dobách totality kojit přesně po čtyřech hodinách je dávno pryč, je to proti přírodě. Jestli jste někdy pozorovala kočku s kotátky, přisají se, když mají hladík, když jsou nasycené, tak spinkají. Nehledejte v tom žádnou vědu, budte v klidu a pak i miminko bude klidné a spokojené. Nejlépe je mít na kojení klidné místečko, tř. křesílko, nebo brzo ráno ještě v posteli, abyste si mohli nerušeně s pohodlně ty společné chvilky užívat, je to všechno přirozené, miminka svůj sací reflex mají a když jsou hladové, přisají se k čemukoliv. Přeji vám, at jste oba zdrávi a at dědátko pekne roste a delá vám radost.
A nám rádcům udelá radost, když se dozvíme, jak se vám to daří.
Dobrý večer,
Jen chci doplnit odpovědi, já naštěstí v porodnici prošla školením laktační poradkyně a odnesla si domů letáček o kojení. Co zde nebylo zmíněno je polohování miminka při kojení. Jde o to, že dítě vysává mléko z té části prsu, kam směřuje jeho bradička. Proto jsem hlavně u syna byla velmi pečlivá a nejenže střídala prsa, ale i polohy miminka. U dcery jsem tak pečlivá nebyla a musím řící, že se synem jsem měla daleko více mléka a kojila jsem déle a to byl extrémní jedlík a nechtěl vůbec příkrmy. Samozřejmě nevím, zda to bylo konkrétně jen tím polohováním.
Zkusím to popsat:
Poloha 1 - dítě máte položené na levé paži, hlavička bude na dlani (tedy napravo), dítě bude sát z levého prsu
Poloha 2 - dítě je schoulené v klubíčku v levé paži nalevo od prsu a saje z něj
Poloha 3 - dítě máte položené na pravé paži, hlavička bude na dlani (tedy nalevo), dítě bude sát z levého prsu
Sama můžete další polohy domyslet. Poloh na školení v porodnici bylo více, ale teď si je nevybavím. Být vámi, zeptám se případně lékařky, mě velmi pomohla s prvním kojením tchyně.
Rozhodně je velice důležité, abyste při kojení měla pohodlí. Ono sedět 15 minut v kuse v nějaké nepříjemné či nezdravé poloze může odrovnat vaše záda.
Přeji vám oběma zdraví a pohodu
S polohou kojeni neporadim. Dite funguje pudove a samo se hlady ozve.
Jinak zaklad je: nebudit a nebrat jidlo!
Mě se vyplatila metoda pravidelnosti,prostě co tři hodiny krmit.Říká se,že by se nemělo v zažívacím traktu miminek míchat natrávené a čerstvé mlíko a taky co si budem povídat,dítě kolikrát nechce třeba jíst,jen žužlat prso a celkový účinek krmení nemá efekt.Já děti od narození zabavovala,měnila jim polohy,místa,cvičení-handling,takže vše mělo svůj čas a řád a naprosto jim to sedlo.Některé miminka mají rády tu pravidelnost a některé tak strašně řvou,že raději bude žena krmit pořád.
Tím,že mi jedli pravidelně,tak opravdu jedli,měli hlad a naučili se pravidelnosti,takže ani ted nemám problém,že by loudili jídlo"z nudy".V noci bych rozhodně kojila nebo dávala umělé mlíko(pokud ti to nevadí,taky se může stát,že přestane téct mlíko,protože se v noci vynechá kojení)protože tak malinké děti jsou už z břicha zvyklé na pravidelný přísun živin,rozhodně bych jej nenechala hladem a žízní celou nocto bohužel k miminkům patří,noční vstávání.Ale je to každého věc a svědomí jak bude dítě krmit.Jsou maminky co upřednostní spánek(hlavně svůj)
Tady máš vše o kojení a i diskuzí tady je nepřeberně,klidně založ svou otázku,uvidíš kolik se ti dostane rad a tipů
Máš otázky, na které by ti měli dát odpovědi v porodnici.
Tam jsou sestry, které mají zkušenosti a dokáží poradit v mnoha situacích.
Zkus do některé blízké porodnice zatelefonovat a nebo pokud si troufneš tak zajít (teď bys měla mít klid, odpočívat a statat se o miminko).
Nejlepší polohu pro kojení si musíš najít sama. Já jako chlap si představuju polohu polosed / pololeh. Miminko bokem přiložíš na svoje břicho a pusu k bradavce. Musíš mít i trpělivost, protože i dítě se to musí naučit.
Ty si na stolek nachystej vodu a vždy při kojení popíjej vodu.
Odkojila jsem dvě děti. Rada až bude brečet, je hodně špatná, protože to už je asi půl hodiny po tom, co se projevovalo, že chce nakojit a ignorací jeho požadavku bylo miminko dohnáno k pláči. Miminko projevuje touhu po nakojení větší bdělostí a aktivitou, pláč je už poslední projev zoufalství a i pláč má několik stupňů.
Pokud dítě dobře přibírá, může se nechat v noci spát. Pokud je slabší, pořád by spalo a nepřibírá, pak se musí budit na kojení i v noci. Interval kojení s počítá od začátku kojení do začátku dalšího kojení. Bacha na to, maličká novorozeňátka sají (opravdu sají, ne hrají si s bradavkou) i třičtvrtě hodiny, pak je hodina pauza a chtějí zase. Je to normální, neznamená to že máte málo mléka, slabé mléko a jiné kecy, upraví se to do dvou měsíců. Ze začátku při kojení měnit polohu, hodně se doporučuje poloha fotbalisty, ale musíte si přijít na to, co vám vyhovuje. Já jsem třeba nikdy nekojila v leže, neměla jsem to ráda. Ze začátku během jednoho kojení střídat polohy i prsa. Levé, pravé, přepalit a znovu. Miminka kojení unavuje, je to pro ně fyzicky velmi náročné, takže u toho mohou usínat, proto se do nich musí někdy šťochat a prostě je podpořit k aktivnímu sání. Nenecte, aby si z vás miminko dělalo dudlík a cumlalo bez aktivního sání a polykání. Nepolykají po každém sání, ale polknutí následuje po několika sacích pohybech.
Pokud dítě dobře přibírá (budete chodit na vážení každý týden), kojte tak často, jak si dítě řekne. Neomezujte kojení na po třech hodinách atd. Ze začátku se může zdát, že neděláte nic jiného, ale kojení novorozeněte 12x denně je naprosto normální, ono se to po šestinedělí upraví, kojení bude méně časté, v noci třeba jen 1x a dítě se napije během chvilky.
Nebojte se toho, bude to v pořádku.
Když jsem skoro před 40 lety porodila svého prvního syna, byla jsem 20leté trdlo a s obavami jsem se po příchodu z porodnice ptala maminky, co s ním mám dělat. Dala mi zlatou radu, kterou ocenily později u svých dětí i moje kamarádky: Nakrmit, přebalit, uložit. Tak pořád dokola, jakmile se probudí. A pak se uvidí. A je to pravda, za měsíc už budete mnohem lépe rozumět jeho potřebám a přizpůsobíte se mu. A po šestinedělí už bude celý proces běžet hladce. Nezapomeňte miminko polohovat, aby se mu nedělala z jedné polohy šišatá hlavička.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.