Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřídit rodičovskou dovolenou

Od: zuzka* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
v těhotenství jsem neměla nárok na PPM. Jsem 3 den po porodě. Chtěla bych se tady poradit, kam mám jak to bude možné zajít si vyřídit rodičovskou dovolenou?
Chtěla bych jí na 3 roky, půjde to když mám pracujícího přítele tatínka?
Co budu potřebovat za doklady?
Nevěděl by to tady prosím někdo?
Dějuju vám

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

1x

Zajdi si na úřad práce,tam se rodičovská vyřizuje.Od nového roku bude plno změn v sociálním systému,tak se připrav na fronty(taky tam jdu,tak mě paní úřednice už varovala:-D)určitě potřebuje kromě svých dokladů i rodný list dítěte.Podle mě to na 3roky pujde(když máš tatínka od dítětě)ale tohle ti opravdu poví až tam,netuším zda byly změny udělány i v tomhle.

doplněno 01.01.18 11:41:

...pokud jste ted momentálně na nemocenské,můžete jí ještě pobírat do konce šestinedělí a potom přejít na rodičovskou.

iz*
hodnocení

1x

Dobrý den, Zuzko, Vy ani Lucie nerozlišujete rodičovskou dovolenou (na kterou mají nárok jenom zaměstnaní rodiče → jde o omluvené volno od zaměstnavatele na péči o dítě) a rodičovský příspěvek (dávka státní sociální podpory).

Pokud nejste zaměstnána, budete rodičem pečujícím o dítě pobírajícím RP (takto byste se měla přihlásit u své zdravotní pojišťovny), nikoliv rodičem na mateřské nebo rodičovské dovolené.

O mateřskou či rodičovskou dovolenou je nutné písemně požádat zaměstnavatele, o rodičovský příspěvek (RP) se žádá na kontaktním místě úřadu práce.

Potřebné formuláře získáte na kontaktním místě úřadu práce, případně v odkazu níže.

Odkazy:

Elektronické form/... (portál MPSV)

Rodičovský příspěvek (ombudsman)

Možná Vás bude zajímat i přídavek na dítě (úřad práce, portál MPSV)

lucie*

...třeba proto,že v reálném životě se tomu "rodičovská".Tazatelka to nazvala rodičovskou dovolenou,protože by znělo blbě"že bude s dítětem na rodičovském příspěvku"*smich*píše,že nepobírala PPM.tzn.že nebyla zaměstnaná,tudíž je všem jasné,že nebude žádat zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou.

Každopádně zaměstnavatele by ani tak o nic žádat nemusela,"rodičovská" se prostě vyřizuje na ÚP,kde jí poskytnou veškeré informace a podle novel 2018 si bude moct upravit i délku rodičáku.

1) Rodičovský příspěvek 2018

Konec povinné čtyřleté varianty

OSVČ, nezaměstnané, studentky nebo maminky na předchozí rodičovské mají konečně možnost zvolit si délku rodičovské dovolené. Nemusí k tomu tedy platit nemocenské pojištění, jako tomu bylo do 31. 12. 2017.

iz*

Neznáte-li zákoník práce, neměla byste z něj radit. O rodičovskou dovolenou je třeba zaměstnavatele požádat písemně (už jsem se setkala s tím, že zaměstnavatel ukončil pracovní poměr zaměstnankyni, která o RD nepožádala). Nelze se spoléhat na to, že poměrně dost zaměstnavatelů nedoručení písemné žádosti toleruje a "automaticky" počítá s RD do třílet věku dítěte.

Nepobírání PPM (tazatelka by musela upřesnit) nemusí znamenat, že tazatelka nebyla zaměstnaná. Znamená to jen tolik, že tazatelka nesplnila podmínky pro přiznání PPM (nemocenské pojištění mohlo trvat kratší dobu, než jaká byla potřebná pro přiznání dávky).

"OSVČ, nezaměstnané, studentky nebo maminky na předchozí rodičovské mají konečně možnost zvolit si délku rodičovské dovolené. Nemusí k tomu tedy platit nemocenské pojištění, jako tomu bylo do 31. 12. 2017."

Neměla byste citovat chybné formulace z různých článků. Studentkám, OSVČ ani nezaměstnaným rodičům nemá kdo poskytnout rodičovskou dovolenou, protože nemají zaměstnavatele. Proto na ni nemají nárok.

Mají nárok "jenom" na rodičovský příspěvek, u něhož mohou volit měsíční výši a délku jeho vyplácení. Jinak ale budou "rodičem pečujícím o dítě". Nikoliv rodičem na rodičovské dovolené.

Pojem "rodičovská" zahrnuje dvě různé věci, z nichž každou je nutné řešit jinde.

OT: Oceňuji, že se své neznalosti dokážete zasmát, to každý neumí. (–:

lucie*

Studentkám, OSVČ ani nezaměstnaným rodičům nemá kdo poskytnout rodičovskou dovolenou, protože nemají zaměstnavatele. Proto na ni nemají nárok.*zed*:-DTo je marné,marné...uffff.Vykřičte do světa jak jsou všichni hloupí,ale přehadujete se o ho..nu, prostě je to tak.Ano opravdu v realném životě se tomu říká rodičovská dovolená,slangově rodičák.Nikdo Vám neřekne sedím doma s děckem na rodičovském příspěvku,ale na rodičovské.Je to těžké pochopit?pro některé asi ano...tazatelka dobře ví,že pujde žádat o rodičovský příspěvek a bude kámoškám říkat,že je na rodičovské dovolené.(i když nebyla zaměstnána,takže nežádala o dovolenou,ale není divná aby říkala jsem na příspěvku:-D)Ovšem tady je asi marné něco povídat,pokud se budu chtít hádat o slovíčkách,už vím na koho natrfet*alene*.

iz*

Tím, kdo nechápe, nejsem já... Vím, který obrat se běžně používá a také vím, že je to chyba. Někdy to nevadí, protože lze na otázku odpovědět i tak. Jindy nepřesnost téměř znemožní odpovědět.

Umět se zasmát sám sobě je dobrá vlastnost. Což takhle ještě uznat chybu?

zuzka*
hodnocení

Dobrý den,
velice se omlouvám, špatně jsem se vyjádřila, tak tedy znova.
Byla jsem a stále jsem registrovaná na ÚP, na PPM jsem nárok neměla, pobírala jsem podporu v nezaměstnanosti. Nyní jsem porodila a chtěla bych si vyřídit RP (rod.příspěvek) na 3 roky.
Jaké doklady budu potřebovat? I nějaké od tatínka?
Děkuji
lucie*

zuzka,příspěvky od Ivzez jsou rozsáhlé,tudíž se nedivím,že se znova ptáte.Nejsem tak odvážná jako ona,proto nebudu psát na weby pro maminky,že tam uvádí chybné informace,ale určitě to tam admini ocení.*smich*Pokud někdo pisne,že nepobíral PPM,je logické,že nepracoval ,takže já Vás pochopila a nemusím tady slovíčkařit*alene*

Na ÚP si vemte své osobní doklady a rodný list dítěte.Všechno tam s nimi vyřešíte,vše Vám tam poví a dle novely si stanovíte i délku rodičáku.

iz*

Odvážná jste "až až", když vyvozujete z jedné nepřesné informace... *zdravi*

pb®
hodnocení

0x

Nejdřív si spočítejte, kolik budete měsíčně dostávat, aby to na ty tři roky vyšlo. Stalo se to mně i mé sestře, že baba na úřadě se neptala, do kdy chcete být doma, ale kolik chcete měsíčně pobírat. A na otázku, to mi snad pomůžete spočítat, byla sestra odbyta s tím, že si to má spočítat sama, že baba jí nic počítat nebude. Přitom tohle řeší každý den, takže v tom má praxi a už z hlavy musí vědět cifru, když matka řekne do tří let věku.

A připravte se na to, že jelikož se dávky vyřizují na úřadu práce, budete s malým miminkem sedět v čekárně s různými lidmi. A elita národa to rozhodně nebude.

v79
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]