Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
narodilo se mi miminko, v nemocnici mi řekli abychom si zařídili zdravotní pojišťovnu.
Může to zařídit přítel? Pokud ano, co všechno bude k tomu potřebovat?
Musí to být pojišťovná má (matky)?
Děkuju
Dobrý den. Citace z rodina-deti.doktorka.cz/...
Přihlášení k zákonnému zdravotnímu pojištění:
Ze zákona je dítě ode dne narození ze zákona pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako jeho matka. Přestože je tedy dítě automaticky pojištěno, je třeba ještě provést registraci novorozence na zdravotní pojišťovně, a to do 8 dnů. Formulář pro tento úkon najdete obvykle na webových stránkách zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí možnost provést registraci novorozence online. Nemusíte chodit na vzdálenou kamennou pobočku, abyste splnila zákonnou oznamovací povinnost, stačí navštívit internetové stránky. Pokud k formuláři připojíte i naskenovaný rodný list, máte povinnost splněnou kompletně. Přibližně za týden vám do schránky přijde průkaz pojištěnce. Když už budete kvůli úředním povinnostem na webu své pojišťovny, nezapomeňte prozkoumat nabídku bonusů a zvýhodnění pro maminky a ženy po porodu. Kojícím ženám nabízí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR příspěvek například na plavání s dětmi, na "chůvičku", pomůcky pro kojení atd.
Na rodný list se chvíli čeká, jinak vše jde opravdu vyřídit přes internet.
Než se to na matrice vyřídí, tak počítejte několik dní. Ale s tím pojišťovny určitě počítají.
Děkuju vám,
moooc jste mi pomohla, vše si vyřídím.
Jen na ten rodný list se čeká, myslíte dobu několika minut/hodin nebo spíše dní?
Děkuju
jak kde, záleží na vytíženosti matriky rodila jsem už tedy před více lety, nejmladšímu dítěti je už dvanáct, ale moje zkušenost tehdy byla, že z malé porodnice jsem odcházela s rodným listem v ruce, z velké mi přišel poštou asi týden po propuštění. jinak děti na zdravotní pojišťovnu jsem hlásila telefonicky (OZP), kartička mi přišla poštou (nejdřív jenom papírové potvrzení, později kartička).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.