Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupila jsem Babiččiny domácí špecle a když jsem je uvařila podle návodu ( 17 minut ), byly skvělé. Ráda bych si je občas udělala sama, jenže v předpisech na netu jsou diametrální rozdíly - mouka/ hladká, polohrubá, ph + hrubá, tekutiny/ voda, mléko, a ani tvar mi není jasný. Prosila bych o radu někoho, kdo má osobní zkušenost. Děkuji
zde recept mojí babičky, který jsem s úspěchem mockrát zopakoval. Nepotřebuje žádné vybavení nebo síto na halušky a víceméně není co pokazit.
Příprava těsta se nápadně podobá těstu na palačinky, jen musí být hustší a méně mléka. Taky se musí nechat chvíli ustát, aby mléko nasáklo do mouky. Jinak jsou špecle uvnitř tuhé.
Vyklepněte vajíčko do malé hlubší misky, přidejte trochu oleje, trochu soli, trochu drceného kmínu, cvrkněte trochu mléka a zasypejte polohrubou moukou. Pořádně rozmíchejte vidličkou, vytvořte husté těstíčko, nechte ustát.
Pak namočte kávovou lžičku a špecle vykrajujte rovnou je do hrnce s vařící vodou. Že jsou hotové, poznáte po čichu.
Takovéhle špecle se dají taky vařit rovnou v polévce.
Dobrou chuť.
To máte jako se vším, každý dělá všechno jinak a každému vyhovuje něco jiného. Například já dělám bramborové placky výhradně z polohrubé a případně části hrubé mouky. Někdo jiný použije zásadně hladkou.
Na špercle bych osobně použil mouku polohrubou nebo z části hrubou, jak když se dělají noky.
Naštěstí špercle jsou levné těsto, takže bych vám doporučil vyzkoušet polohrubou mouku (ta je uprostřed) a pak ji případně změnit dle posouzení výsledku.
Přikládám obrázek struhadla, které se používá zároveň na halušky.
A abych odpověděl na otázku, tak špercle jsem doma ještě nezkoušel. Noky a halušky ano. Špercle zatím kupujeme chlazené v Lidlu.
Návodú máte dostatek,vše ok, použijte polohrubou mouku,ne hladkou, nebo z ní budou špecle oslizlé.Čím řidší těsto, tím budou špecle delší,z hustějšího uděláte kratší.Hustotu těsta se naučíte praxí.Uvařené jsou jakmile vyplavou navrch,minutku povařit a pak propláchnout pod tekoucí vodou,pomastit,hotovo.
Dívala jsem se do receptů na internet a vidím, že to jsou vlastně takové nudlo-noky. Jelikož něco podobného dělám, ale nedávám tolik vajec, tak bych zkusila polohrubou mouku a hlavně vodu, ne mléko, protože to budou moc hutné. Těsto já protlačuji na sítku na noky, ale pamatuji si, že moje babička, která byla ze Slovenska, je dělala z prkénka nožem a šlo jí to jako báseň,. Ale já jsem tenkrát netušila, že to jsou vlastně špecle. Už si ani nevzpomínám jak tomu říkala ona, je to už víc jak 40 let zpátky, ale milovala jsem to jídlo. Dělala to pak buďto se zelím, nebo ještě smíchala s vařenými bramborami a to pak polévala cibulkou osmaženou na sádle a rozškvařené škvarečky a také s brynzou, dělala to na hodně variant. /plně mám na ta jídla chuť.
To sítko je vlastně na halušky. Podobný systém jak ukazuje clayman, ale je to kulaté a těsto se nechá do vody "prokapávat". Záleží na hustotě. Když je tužší, pomůžu mu lžící... Ale když je akorát, krásně samo odpadává do hrnce.
Tak jsem špecle dle rad zkušenějších vyzkoušela a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. Pokusy byly dva, zvítězil ten s hladkou moukou ( 100g mouky na 1 vejce ) + voda + sůl, vůbec nebyly oslizlé. Použila jsem kulatý cedník na halušky a vyšší hrnec, aby hladina vody ( osolené ) byla níž. Dala jsem na ně strouhanou Nivu a máslo a byla to ňamka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.