Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Děláte domácí špecle?

Od: patronka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, koupila jsem Babiččiny domácí špecle a když jsem je uvařila podle návodu ( 17 minut ), byly skvělé. Ráda bych si je občas udělala sama, jenže v předpisech na netu jsou diametrální rozdíly - mouka/ hladká, polohrubá, ph + hrubá, tekutiny/ voda, mléko, a ani tvar mi není jasný. Prosila bych o radu někoho, kdo má osobní zkušenost. Děkuji :)

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

figurek*
hodnocení

3x

zde recept mojí babičky, který jsem s úspěchem mockrát zopakoval. Nepotřebuje žádné vybavení nebo síto na halušky a víceméně není co pokazit.

Příprava těsta se nápadně podobá těstu na palačinky, jen musí být hustší a méně mléka. Taky se musí nechat chvíli ustát, aby mléko nasáklo do mouky. Jinak jsou špecle uvnitř tuhé.

Vyklepněte vajíčko do malé hlubší misky, přidejte trochu oleje, trochu soli, trochu drceného kmínu, cvrkněte trochu mléka a zasypejte polohrubou moukou. Pořádně rozmíchejte vidličkou, vytvořte husté těstíčko, nechte ustát.

Pak namočte kávovou lžičku a špecle vykrajujte rovnou je do hrnce s vařící vodou. Že jsou hotové, poznáte po čichu.

Takovéhle špecle se dají taky vařit rovnou v polévce.

Dobrou chuť. :)

 

hodnocení

2x
Voda,hladka mouka,vejce,sul.
Dá se koupit struhadlo s jezdcem,špecle z nej padají do horké vody.
Ale můžete použít i plastovou stěrku a treba malou tmavemodrou zeleninovou bedýnku,ta Vám to struhadlo nahradí.
Po uvaření ihned propláchnout studenou vodou.
doplněno 20.12.17 15:54: To není jednoduché,říct,co máte použít.Urcite budete muset vyzkoušet.Těsto nesmí být řídké aby samo protekalo struhadlem,pokud bude moc husté,lituju Vaši ruku.Vařit tak max.minutu,dve a dost míchat ať se neslepi.Až vyplavou na hladinu,jsou hotové.
Děláte domácí špecle?
patronka*
hodnocení

Díky, já právě potřebuji jen osobní zkušenost :). Mám k dispozici jen cedník na halušky, nebo struhadlo s velkými oky, na kterém dělám játrovou rýži. Můžu použít? Jak má být těsto husté? Jak dlouho se mají vařit? Děkuji i za doplnění :)

 

hodnocení

2x
avatar clayman

To máte jako se vším, každý dělá všechno jinak a každému vyhovuje něco jiného. Například já dělám bramborové placky výhradně z polohrubé a případně části hrubé mouky. Někdo jiný použije zásadně hladkou. :)

Na špercle bych osobně použil mouku polohrubou nebo z části hrubou, jak když se dělají noky.

Naštěstí špercle jsou levné těsto, takže bych vám doporučil vyzkoušet polohrubou mouku (ta je uprostřed) a pak ji případně změnit dle posouzení výsledku.

Přikládám obrázek struhadla, které se používá zároveň na halušky.

A abych odpověděl na otázku, tak špercle jsem doma ještě nezkoušel. Noky a halušky ano. Špercle zatím kupujeme chlazené v Lidlu.

Děláte domácí špecle? #2

 

mate59
hodnocení

2x

Návodú máte dostatek,vše ok, použijte polohrubou mouku,ne hladkou, nebo z ní budou špecle oslizlé.Čím řidší těsto, tím budou špecle delší,z hustějšího uděláte kratší.Hustotu těsta se naučíte praxí.Uvařené jsou jakmile vyplavou navrch,minutku povařit a pak propláchnout pod tekoucí vodou,pomastit,hotovo.

 

hodnocení

1x

Dívala jsem se do receptů na internet a vidím, že to jsou vlastně takové nudlo-noky. Jelikož něco podobného dělám, ale nedávám tolik vajec, tak bych zkusila polohrubou mouku a hlavně vodu, ne mléko, protože to budou moc hutné. Těsto já protlačuji na sítku na noky, ale pamatuji si, že moje babička, která byla ze Slovenska, je dělala z prkénka nožem a šlo jí to jako báseň,. Ale já jsem tenkrát netušila, že to jsou vlastně špecle. Už si ani nevzpomínám jak tomu říkala ona, je to už víc jak 40 let zpátky, ale milovala jsem to jídlo. Dělala to pak buďto se zelím, nebo ještě smíchala s vařenými bramborami a to pak polévala cibulkou osmaženou na sádle a rozškvařené škvarečky a také s brynzou, dělala to na hodně variant. /plně mám na ta jídla chuť.


doplněno 20.12.17 16:13:

To sítko je vlastně na halušky. Podobný systém jak ukazuje clayman, ale je to kulaté a těsto se nechá do vody "prokapávat". Záleží na hustotě. Když je tužší, pomůžu mu lžící... Ale když je akorát, krásně samo odpadává do hrnce.

 

patronka*
hodnocení

Tak jsem špecle dle rad zkušenějších vyzkoušela a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. Pokusy byly dva, zvítězil ten s hladkou moukou ( 100g mouky na 1 vejce ) + voda + sůl, vůbec nebyly oslizlé. Použila jsem kulatý cedník na halušky a vyšší hrnec, aby hladina vody ( osolené ) byla níž. Dala jsem na ně strouhanou Nivu a máslo a byla to ňamka. :)

Děláte domácí špecle? #3
Děkujeme za reference, musím taky vyzkoušet. *palec2*
patronka*
hodnocení

V tom případě ještě doplním, že těsto je dobré nechat chvíli odstát, aby se mouka pořádně nasákla a spojila s tekutinami.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]