Nejste přihlášen/a.
Letos bych chtěla zkusit Masarikovo cukroví, to není problém, receptů je všude dost. Ale přemýšlím, do čeho tenkrát balili válečky těsta, které se dává odpočinout do chladu, když tenkrát neexistovala potravinová folie? Jen tak pro zajímavost, nevíte to někdo? Do plátýnka? Tam se ale mastnota vsákne, možná do papíru, ale musel by to být pečící papír, to také tenkrát asi nebylo. Tak nevím. Možná do ničeho.
Masarykovo
Mám 75 roků. Moje obě babičky i dědečkové dožili přes devadesátku. Takže jsem pamětník ještě rakouska-uherska. Masarykovo cukroví se dělalo i dříve, kdy nebyla folie, ale ani ledničky a mrazáky. Vyrostla jsem na vesnici a naše lednička byl studený sklep v zahradě a také hluboká studna, kam se spouštěla plošinka s potravinami na chlazení. Linecké těsto se nebalilo do folie ani hadříků. Vložilo se do porcelánové misky a přikrylo talířkem - dělám to tak do dnes. Je to šetrné k přírodě a nevyrábí se uměle jedovaté odpadky.
ink, děkuji za vysvětlení, tušila jsem, že zde budou takoví pamětníci, jako jste Vy a dozvím se něco zajímavého.
Jak muze byt 75 lety clovek v roce 2017 pametnik rakousko-uherska?
Ze zazil nekoho kdo v te dobe zil, to bych pochopil.
To je stejne jako kdybych napsal ze v mych 43 letech jsem pametnik druhe svetove valky (protoze znam tetu ktera v te dobe zila):-/
Nebalili - těsto se nechávalo odpočívat mezi dvěma talíři nebo miskami. A místo pečicího papíru se používal pomaštěný papír pergamenový.
To tak bude, jak píšete, ani dnes není u každého receptu balení do folie, zaujalo mne to v pořadu "Po lopatě".
"maky", ještě mně napadlo, a co "celofán", používal se při zavařování marmelád na sklenice místo víček...
Tak těsto je již v lednici, ve formě válečků zabalených do folie, potom ztuhlé těsto by se špatně tvarovalo, takto vláčné bylo krásně tvárné.
Cukrovíčko je výborné, ale nějak podezřele mi ze špajzky mizí...že by myšky?
jedubabicka,
"maky", také jste pražila lískové oříšky na sucho? Nebo jste je jen namočila? Já je vloni po namáčení pražila a byly trošku tvrdší...
"maky", díky za info...
pt, oříšky jsem namočila, měla jsem vlašské, jsou ale hodně měkké, viděla jsem recept s vlašskými, jiné recepty jsou s lískovými, ty mám v mrazáku, úplne jsem na ne zapomněla. Dcera také upekla, ale nedala kakao, nevím proč, možná že ho vnuk nemá rád, ale také to jde, je to světlé.
pt, máte v receptu kakao? Ty Vaše vypadají světlejší, nežli moje.
Podle receptu, co mám, je tam 1 lžíce kakaa, dala jsem 2, máme to rádi, dcera nedala žádné kakao. Dobré jsou obe varianty.
"maky", ne, ne, já mám bez kakaa, ale přemýšlela jsem, že by s kakaem nemuselo být tolik sladké...
"maky", tak prima, vyzkouším z kakaem......doufám, že to ještě fyzicky zvládnu...a když ne, tak jindy, však jsme ještě neumřeli...
pt, případně zkusíte s kakaem na Velikonoce. Jednou jsem mela nový recept na "škeble", takové malé, plněné vánoční cukrovíčko, nikdo to nejedl a tak jsem to vrazila do mrazáku. Vyndala o Velikonocích, jen se po nich zaprášilo, manžel si stěžoval, že už nejsou v mrazáku žádné.
"maky", jasně, v našem věku a při našich zkušenost z toho neděláme vědu...vidíte, jak jste přišla vhod s cukrovím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.