Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Masarykovo cukroví

Od: maky® odpovědí: 19 změna:

Letos bych chtěla zkusit Masarikovo cukroví, to není problém, receptů je všude dost. Ale přemýšlím, do čeho tenkrát balili válečky těsta, které se dává odpočinout do chladu, když tenkrát neexistovala potravinová folie? Jen tak pro zajímavost, nevíte to někdo? Do plátýnka? Tam se ale mastnota vsákne, možná do papíru, ale musel by to být pečící papír, to také tenkrát asi nebylo. Tak nevím. Možná do ničeho. ;)

doplněno 14.12.17 15:26:

Masarykovo

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ink
hodnocení

9x

Mám 75 roků. Moje obě babičky i dědečkové dožili přes devadesátku. Takže jsem pamětník ještě rakouska-uherska. Masarykovo cukroví se dělalo i dříve, kdy nebyla folie, ale ani ledničky a mrazáky. Vyrostla jsem na vesnici a naše lednička byl studený sklep v zahradě a také hluboká studna, kam se spouštěla plošinka s potravinami na chlazení. Linecké těsto se nebalilo do folie ani hadříků. Vložilo se do porcelánové misky a přikrylo talířkem - dělám to tak do dnes. Je to šetrné k přírodě a nevyrábí se uměle jedovaté odpadky.

hodnocení

ink, děkuji za vysvětlení, tušila jsem, že zde budou takoví pamětníci, jako jste Vy a dozvím se něco zajímavého. *tanec*

Jak muze byt 75 lety clovek v roce 2017 pametnik rakousko-uherska?
Ze zazil nekoho kdo v te dobe zil, to bych pochopil.
To je stejne jako kdybych napsal ze v mych 43 letech jsem pametnik druhe svetove valky (protoze znam tetu ktera v te dobe zila):-/

hodnocení

4x

Nebalili - těsto se nechávalo odpočívat mezi dvěma talíři nebo miskami. A místo pečicího papíru se používal pomaštěný papír pergamenový.

hodnocení

To tak bude, jak píšete, ani dnes není u každého receptu balení do folie, zaujalo mne to v pořadu "Po lopatě".:)

pt®
hodnocení

2x

"maky", ještě mně napadlo, a co "celofán", používal se při zavařování marmelád na sklenice místo víček...

To by byla zbytečná "rozmařilost", jak by řekla babička - když jsou doma ty talíře a misky, není třeba kupovat celofán pro jedno použití.

pt®
04.12.17 09:42

*smich2* *smich* *haha*

hodnocení

Děkuji , já to prostě nějak vyřeším, všem přeji příjemné pečení. *tanec*

marf*
hodnocení

0x

Těsto odpočívalo v porcelánové míse v chladu. Nikoli produkt, ten se tvořil až pak.

hodnocení

Tak těsto je již v lednici, ve formě válečků zabalených do folie, potom ztuhlé těsto by se špatně tvarovalo, takto vláčné bylo krásně tvárné.:)

doplněno 10.12.17 13:29:

Cukrovíčko je výborné, ale nějak podezřele mi ze špajzky mizí...že by myšky?

doplněno 10.12.17 19:28:

jedubabicka, *smich*

Nesvádějte to na myšky - normálně se odpařuje ;)

pt®

"maky", také jste pražila lískové oříšky na sucho? Nebo jste je jen namočila? Já je vloni po namáčení pražila a byly trošku tvrdší...

doplněno 14.12.17 16:32:

"maky", díky za info...

hodnocení

pt, oříšky jsem namočila, měla jsem vlašské, jsou ale hodně měkké, viděla jsem recept s vlašskými, jiné recepty jsou s lískovými, ty mám v mrazáku, úplne jsem na ne zapomněla. Dcera také upekla, ale nedala kakao, nevím proč, možná že ho vnuk nemá rád, ale také to jde, je to světlé.

pt®

"maky", to je moje loňské z lískových oříšků, ale letos zkusím z těch vlašských:

Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví #2

hodnocení

pt, máte v receptu kakao? Ty Vaše vypadají světlejší, nežli moje.:)

doplněno 15.12.17 18:05:

Podle receptu, co mám, je tam 1 lžíce kakaa, dala jsem 2, máme to rádi, dcera nedala žádné kakao. Dobré jsou obe varianty.:-D

pt®

"maky", ne, ne, já mám bez kakaa, ale přemýšlela jsem, že by s kakaem nemuselo být tolik sladké...

doplněno 15.12.17 18:10:

"maky", tak prima, vyzkouším z kakaem...*palec*...doufám, že to ještě fyzicky zvládnu...a když ne, tak jindy, však jsme ještě neumřeli...*placni*

hodnocení

pt, případně zkusíte s kakaem na Velikonoce. Jednou jsem mela nový recept na "škeble", takové malé, plněné vánoční cukrovíčko, nikdo to nejedl a tak jsem to vrazila do mrazáku. Vyndala o Velikonocích, jen se po nich zaprášilo, manžel si stěžoval, že už nejsou v mrazáku žádné. :-D

pt®

"maky", jasně, v našem věku a při našich zkušenost z toho neděláme vědu...vidíte, jak jste přišla vhod s cukrovím...:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]