Nejste přihlášen/a.
Nepeču a maminka začíná týden před svátky, jeden den nadělá 10 těst, druhý den upeče a pak zase nadělá těsto a další den peče. Poslední den se dělají krémy a náplně, namáčí se do čokolády, slepuje a večer se vše skládá do krabic. Poslední den se u maminky sejdeme tři sestry a z mladých kdo má čas, večer odjíždí každý s krabicí cukroví, mamka peče asi 20 druhů, každé těsto je jiné ale je to normální cukroví jaké peče i na svatbu, kar, narozeniny nebo když má někdo chuť ( to mu ale upeče jen to co chce a ne vše). Mamince je 76 let a každoročně nám nutí svůj sešit receptů, až mamka nebude,nebude ani cukroví.
Máme to s maminkou podobně, má už 78 let a zdaleka nezvládne to co kdysi, ale vždycky nachystá těsta, pak jeden nebo dva dny spolu vykrajujeme a pečeme suché kousky. Míváme tak 13 - 14 druhů cca po 80 - 100 kouscích. Tak 14 dní před Vánoci to maminka všechno slepuje a zdobí a nakonec se rozdělíme. Bohužel si myslím taky, že až nebude maminka, nebude cukroví, a je mi to líto, ale žiju prostě nějak divně - nemám vůbec na nic čas a cítím se k smrti vyčerpaná.
Tohle je ukázka dva roky po sobě, naše čokoládové hvězdičky s citrónovou polevou nesmí chybět...
Například švagrová mi připadá "šílená" chodí ještě do práce, peče po nocích miniaturní kousíčky, které pak různě slepuje a pracně naparádí, je to nádhera, asi jí to uspokojuje a naplnuje. A tak šikovná ženská a neumí vánočku, nechápu a nikdy nepochopím, holt jsme každý jiný. Vánočky peču moc ráda, už jich peču méně, moje i manželovi rodiče již nejsou.
Do Štědrého dne je víc jak měsíc. Proč tedy péct? Ačkoliv fakt je, že v obchodech už jsou nazdobené stromečky minimálně měsíc. Nelíbí se mi to.
Pokud bych začala péct už nyní, předpovídám 2 věci:
1/ Buď mi ostatní cukroví snědí během pár dní a byla bych nucena péct znovu a znovu. Takhle: když není, nemůže se sníst!
2/ Cukroví pečené hodně dopředu je pak cítit starobou. Ano, je to tak. Byla jsem u jedné starší paní, nabídla mi vánoční cukroví. Měla ho v krabicích na skříni, prý asi 3 týdny. Bylo cítit jakoby ztuchlé, prostě ne čerstvé.
Je pravda, že některé druhy se musí trochu rozležet, ale začít péct 14 dní před Štědrým dnem bohatě stačí. Jaga.
Upeču tak 10 dní před Vánocemi jen vanilkové rohlíčky a udělám rumové kuličky a nechala jsem si od známé mé dcery 2 kg. upéct.Rychlý recept na Rumové Mikuláše: nakoupíte malé čokoládové Mikuláše,ukousnete jim hlavu a nalejete do nich kvalitní rum a pak už jen :Dobrou chuť! :--))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.