Nejste přihlášen/a.
Musi byt maslo v ledničce, nebo stači dát v teto ročni dobe do špajzu, aby moc neztuhlo a dalo se lepe mazat? Nezkazi se? Jake mate zkusenosti?
Každé ráno si mažu tousty máslem k snídani. Nechávám ho venku, na parapetu v dóze. V létě ne, to je v lednici. Jsem sama a kostka másla mi tudíž vydrží víc jak týden. Dva krajíce každé ráno. Takže klidně ve špajzu, až bude větší zima, tak ho já budu muset zase dávat do lednice, protože by mi venku zmrzlo a abych s ním lítala do letní kuchyně, tak to se mi nechce.
Dobrý den, pokud nejde o velkou zásobu, ale jednu kostku, kterou pravidelně odkrajujete a máte chladnou komoru bez vytápění (nikoliv jen tu panelákovou skříňku), tak vydrží. Zdravím!
maslo - já myslím, že vydrží i tam. Teplota "na trenky" tam není, možná začne na řezu žloutnout (nemyslím žluknout, ale barvu), ale bude nezávadné. Vyzkoušejte to a uvidíte, že to půjde. Já také nemám rád to tuhé máslo, které nejde snadno a rychle roztírat.
Z kostky odkrojte o maličko víc, než spotřebujete za dva dny. Dejte do spížky a třetí den na chuti poznáte, jestli je stále dobré, nebo začíná žluknout. Když bude třetí den dobré, odkrojte na další dny větší kousek.
Jako malá jsem jezdila na prázdniny k tetičte, která neměla ledničku. Pamatuji se, že jsem se jí jednou ptala, jestli se někdy něco nezkazí.Říkala, že ne. Ani v létě.
Od babičky vím, že když nebyly ledničky, tak máslo mívali ve sklípku / podzemním/ v kameninovém hrnci a pod vodou. Někde i takto spuštěné do studny nad hladinou na provaze. Máslu vadí nejen teplo, ale i světlo a vzduch.
Ale jestli do spíže, tak bych si dala pokaždé kus do malé uzaviratelné plastové krabičky.
V kyblíku pod vodou jsme mívali máslo v létě na dovolené pod stanem. Kyblík s vodou, pěkně do půlky zakopaný v zemi vedle stanu, a máslo v igeliťáku. Vodotěsné plastové dózy jako jsou dnes, tehdy nebyly.
Podívám se na dotaz hlediskem chemika.Máslo obsahuje živočišné tuky,tedy mastné organické kyseliny a jejich estery.Ty jsou na vzduchu nestálé a okysličují se.Za normální teploty je okysličování poměrně rychlé,už za 24 hodin se projeví"žluknutím".I v chladničce máslo žlukne.Proto je důležité ho uzavřít do obalu.Postup našich babiček,uchovat je pod vodu,je určitě správný.Dokonce bych radil použít vodu mírně slanou.
JABRAKA
Takze krome rady drivejsiho zpusobu uchováni ve studene vode, je mozno dávat máslo do uzavrene nadobky bez problemu na par dni do špajzu. Vyzkoušim to, diky.
Jabraka je zváštní že Vaše teorie o žluknutí másla fungovala v dobách do roku 1989. V dnešní době vydrží i týden v pokojové teplotě nezabalené.Můžete udělat pokus a uvidíte že je to pravda. Zrovna tak je to i se salámy nezezelenají.i ty obyčejné.
To je dobrý nápad, mít máslo v chladném špajzíku ,máme tam zimu jako venku a já mám máslo v lednici, musím ho z ledničky vyndat předem, aby šlo mazat, nebo ho škrábu.
Jako hodně malá si pamatuju, že kostka másla se dávala do kastrůlku se studenou vodou, která se po odstátí opět vyměnila za studenou a máslo vydrželo. Já mám v kuchyni v porcelánové misce s víčkem, půlku másla stále, aby šlo namazat, v létě jen třeba čtvrtku a zbytek v lednici...
Mám z útlého dětství podobné vzpomínky, ve skleněné misce byla studená voda, v ní máslo, miska vězela v kameninové nádobce s kameninovým víkem, aby to trochu drželo teplotu a to celé se dávalo na dlaždice na zem v chodbě, kde se netopilo a ani v létě nebylo vedro. V létě se voda vyměnovala.
Dnes se muzeme na internetu dozvedet jak je maslo zdrave a jak moc prospiva organizmu, takze stoji za mnohem vic nez kolik je dnesni cena, dokonce se pry jeho konzumaci dobre hubne A co rikate na tzv.pomazankove maslo, ktere uz se podle EU nesmi nazývat máslo? Je taky zdrave?
V tom pomazánkovém je kolik živočišného tuku?
Teď mi zpesnivělo. Používala jsem vždycky čistý nůž a po 3 dnech, kdy jsem ho nepoužila, zplesnivělo.
Babko, to fakt nevim, uz to pomazankove dlouho nekupuji, ale vzpominam jak pred lety ho vychvalovali v reklamach, ze je ideálni pro dietni konzumaci, neco jako zákys
Tohle bylo kdysi složení pomazánkového "másla". Problém byl v tom, že tam bylo napsáno "máslo" a žádné máslo to nebylo a nedalo se s máslem srovnávat. Je to prostě typ margarínu.
Složení: smetana sušené podmáslí, sušené mléko, bramborový škrob, jedlá sůl, smetanová kultura. Tuk min. 31 %, sušina min. 42 %.
Ale není jasné jakého původu je ten tuk.
Pokud je to napsané takto, až za tečku, je to obsah toho smetanového, tedy živočišného tuku. Pokud by to měl být rostlinný tuk(palmový,kokosový atd.) muselo by to tam být uvedeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.