Nejste přihlášen/a.
Odborníka si teď nemohu dovolit, prosím poraďte, aby při mrazu a dešti to nestékalo. Předem moc děkuji.
K vůli časovému presu, má někdo zkušenost, zda by se to dalo řešit fixem, kterým se píše na CDéčka?
Před léty se nám stalo, že nám změny počasí poničily písmo na náhrobku. Tehdy jsem to opravovala zlatěnkou v plechovičce, ale, po pravdě, nebylo to nic moc. Okraje nerovné a ta zlatěnka příliš dlouho pěkná nevydržela.
Našla jsem si u nejbližšího kameníka, že si počítá jen 7 Kč za stříbření 1 písmena do 4 cm velikosti.
U zlacení je to ale už 37 Kč za písmeno do 4 cm, neboť se používá prý kvalitní plátkové zlato.
Nepíšete, zda se jedná o zlatý či stříbrný nápis. Zvolila bych nově ten stříbrný, kvůli ceně, píšete, že si mnoho dovolit nemůžete. A bude to zase jako nové.
Sám to opravdu neopravujte, z vlastní zkušenosti vím, že to nedopadá nejlíp. To stříbření jistě finančně zvládnete. Jaga.
Jako příklad. Stříbrný nápis RODINA NOVÁKOVA Vás vyjde na stovku. A to jistě máte.
Pokud máte pevnou ruku a zkušenosti s takovými věcmi, můžete to zkusit i sám/ sama. Já si podobné věci opravuju zásadně svépomocně - právě proto, že odborníci mívají sklon to odbývat (i když zrovna odbytý nápis na náhrobku jsem ještě neviděla, mluvím o jiných záležitostech).
Je potřeba maličký štěteček (klidně ten nejmenší), kterému se trochu zastřihnou štětiny a hodně trpělivosti - rozhodně to nedělat ve spěchu.
A samozřejmě je nutné mít dobrý zrak nablízko. Nesmí se totiž přetáhnout ta vybroušená hrana (a zároveň se musí pečlivě vyplnit barvou). Takže to má svoje nároky a pokud si nejste jist/a výsledkem, raději si to opravdu nechte od někoho udělat.
Tou páskou určitě ano - ale pokud je potřeba opravovat celý nápis, asi by se mi nechtělo to všechno oblepovat.
Zdravím,
oprava barvy písmen je možná třeba tzv. barvou na tabule (matná olejová barva, většinou černá nebo zelená), případně dne i pomocí barvy akrylátové (nelze dělat, poud hrozí teploty pdo +10°C).
Ostré obrysy písmen velmi jednoduše docílíte tak, že si vezmete malý "školní" štětec, zkrátíte mu vlas na cca 5mm, namočíte ho do barvy, otřete tak, aby na bocích vlasu nebyla vrstva barvy a pak štětec dáte špíčkou do písmene a při tahu necháte bok štětce vést hranu písmena.
Nikdy se nesnažte obrysy písmen špičkou štětce - nemáte i při sebepevnější ruce nejmenší šanci udělat rovnou linku, navíc stačí maličko na štětec přitlačit nebo povolit a je také po rovině - ta špička štětce prostě vždycky ujede.
V modelářských prodejnách nebo i v drogerii nebo papírnictví seženete barvu v maličké plechovičce /pouze 14 ml/. Písmo očistit, raději i odmastit nějakým ředidlem /pomocí hadříku/. Použít co nejmenší štěteček /plochý, s krátkým vlasem, ten ještě raději zastřihnout aby vlas byl tuhý/. Někdy černá barva může působit výrazněji, záleží na barvě kamene, poohlédněte se po okolních hrobech. Můžete přetahovat, po zaschnutí opatrně zabrousíte jemným smirkovým papírem napnutým na nějaký hranolek nebo třeba houbičku na nádobí. Ale pokud všechno budete kupovat, možná zjistíte, že to doporučované stříbření vyjde nastejno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.