Nejste přihlášen/a.
Děti si přinesly dýni na Halloween, vydlabaly ji a vyřezaly moc pěkné strašidlo. Hotové dílko sebraly, odjely a dužinu se semeny mi tady nechaly. Semena, tedy jen ta zralá a tvrdá, jsem vybrala, mrňavá jsem nechala v dužině, protože jsou měkká a je jich hodně. No a teď nevím, co s tím. Mívali jsme kdysi taky na zahradě dýně, ale z těch maminka dělávala kompot s ananasovou trestí, ale to jen z toho "masa" dýně. Dužinu tenkrát asi vyhazovala, nevím. Je možné ji nějak v kuchyni využít, jaká by z toho byla třeba polévka? Nebo je pro nás nejlepší řešení kompost na zahradě? Co s tím děláte vy?
Polévka a báječná. Na máslíčku osmahnout cibulku pěkně do zlatova, přidat kořenovou zeleninu a dýni, osolit, přidat kuličky pepře, nového koření bobkový list a uvařit. Až to bude měkké, koření vylovit, zbytek rozmixovat a zjemnit smetanou. POdávat s osmaženou houstičkou.
Především je z dýně výtečný kompot.Na kostičky nakrájená dužina se nechá naložena 24 hod.v slabě kyselé vodě(ocet,kyselina citronová,pak se naplní do sklenic a zalejí roztokem okyseleného džusu s cukrem-(1:0,7 kg.)
Polévka krémová - 1 : 1 dýně a brambory,kořenová zelenina,houby a vše se zavaří s hovězím vývaremPřidá se na oleji zrůžovělá cibule s pár stroužky česneku.To se přidá nakonec do uvařené zeleniny.Přichutí podravkou,sůl a pepř dle chuti.
Nakonec se vše rozmixuje ponorným mixerem a dá do sklenic.
Semínka vyloupu, smíchám s vlašskými ořechy a mysli a rozemelu.
JABRAKA
Z dužiny dýně neuděláte nic. Asi Vám rádci špatně rozuměli, protože mluví o receptech, které se dělají z "masa" dýně, jak správně píšete. Ale ne z toho co se z dýně vydlabe a v čem jsou ta semena. Tudíž je to pouze dřeň k nepoužití.
Suzy, díky za pochopení. Receptů na polévku, salát, nákyp, řezy, pečenou atd... je na internetu spousta. Taky něco z toho znám a dělám, ale právě že jsem tam nenašla to, co jsem hledala - dřeň, tedy VNITŘEK té dýně, proto jsem taky založila tu otázku. No, když nic, tak to tedy půjde do kompostu. Jinak ale všem děkuji za zastavení, snahu a čas.
Polévka je moc dobrá. Dýni rozvařit s bramborami a mrkví. Namixovat, pridat ne masox, ale nějakou dobrou kostičku vývaru. Smetanu, když mám pocit, že bych měla, ale není třeba. Krutonky na pánvi, případně nadrobno nasekanou petržílku. Pokaždé ji dělám jinak. Těch variant je bezpočet. Někdy karí, někdy česnek, někdy nastrouhám oříšek, někdy nastrouhám sýr až na talíři.
Hahanaj, proč ne? Když se stejně kousky rozmixují.
To vydlabané jsem zahrabala do záhonku, kamarád to přidal do těsta místo jablek a upekl dobrou buchtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.