Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dužina z dýně - využití

Od: zmatenka® odpovědí: 13 změna:

Děti si přinesly dýni na Halloween, vydlabaly ji a vyřezaly moc pěkné strašidlo. Hotové dílko sebraly, odjely a dužinu se semeny mi tady nechaly. Semena, tedy jen ta zralá a tvrdá, jsem vybrala, mrňavá jsem nechala v dužině, protože jsou měkká a je jich hodně. No a teď nevím, co s tím. Mívali jsme kdysi taky na zahradě dýně, ale z těch maminka dělávala kompot s ananasovou trestí, ale to jen z toho "masa" dýně. Dužinu tenkrát asi vyhazovala, nevím. Je možné ji nějak v kuchyni využít, jaká by z toho byla třeba polévka? Nebo je pro nás nejlepší řešení kompost na zahradě? Co s tím děláte vy?

Dužina z dýně - využití

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daisy
hodnocení

2x

Ale kompoty apod. se dělají z dýně, z té tvrdé části. Tyto vlákna se semeny se vyhazují, že by to někdo jedl jsem nikdy neslyšela.

hahanaj*
hodnocení

1x

Z vnitřku dýně nic , neznám nikoho , kdo by z tohoto něco pekl a nebo vařil.Ty rady co jsou uvedeny jsou z dužiny dýně.

pb®
hodnocení

0x

Polévka a báječná. Na máslíčku osmahnout cibulku pěkně do zlatova, přidat kořenovou zeleninu a dýni, osolit, přidat kuličky pepře, nového koření bobkový list a uvařit. Až to bude měkké, koření vylovit, zbytek rozmixovat a zjemnit smetanou. POdávat s osmaženou houstičkou.

jabraka*
hodnocení

0x

Především je z dýně výtečný kompot.Na kostičky nakrájená dužina se nechá naložena 24 hod.v slabě kyselé vodě(ocet,kyselina citronová,pak se naplní do sklenic a zalejí roztokem okyseleného džusu s cukrem-(1:0,7 kg.)

Polévka krémová - 1 : 1 dýně a brambory,kořenová zelenina,houby a vše se zavaří s hovězím vývaremPřidá se na oleji zrůžovělá cibule s pár stroužky česneku.To se přidá nakonec do uvařené zeleniny.Přichutí podravkou,sůl a pepř dle chuti.

Nakonec se vše rozmixuje ponorným mixerem a dá do sklenic.

Semínka vyloupu, smíchám s vlašskými ořechy a mysli a rozemelu.

JABRAKA

vilik*
hodnocení

0x
Do kompostu je to škoda.
Dužina z dýně - využití #2
hodnocení

Vilíku, co to je? Koláč z dužiny dýně posypaný mandlemi? Zajímá mě! Byl by k dispozici recept?

Z dužiny dýně neuděláte nic. Asi Vám rádci špatně rozuměli, protože mluví o receptech, které se dělají z "masa" dýně, jak správně píšete. Ale ne z toho co se z dýně vydlabe a v čem jsou ta semena. Tudíž je to pouze dřeň k nepoužití.

hodnocení

Suzy, díky za pochopení. Receptů na polévku, salát, nákyp, řezy, pečenou atd... je na internetu spousta. Taky něco z toho znám a dělám, ale právě že jsem tam nenašla to, co jsem hledala - dřeň, tedy VNITŘEK té dýně, proto jsem taky založila tu otázku. No, když nic, tak to tedy půjde do kompostu. Jinak ale všem děkuji za zastavení, snahu a čas.

vilik*
Je to ofocené z papíru založeného v kuchařce.
Je tam uveden i zdroj, ale je to podle data vytištění 5 let staré.
Snad to přečtete.
A chlubím se cizím peřím, to manželka hledá a zkouší podle internetu takové poklady.
doplněno 28.10.17 21:53: A Suzymon má pravdu, neuvědomil jsem si, že vy máte ten vnitřek, ne to tuhé pod slupkou. To taky vyhazujem. Takže se omlouvám, ale třeba jedna dýně zbyla:)
Dužina z dýně - využití #3

hodnocení

0x

Kaše, dělás e stejným způsobem jako bramborová, nebo bábovka, půl dýně půl mouky, ostatní stejně jako olejová bábovka.

hodnocení

0x

Polévka je moc dobrá. Dýni rozvařit s bramborami a mrkví. Namixovat, pridat ne masox, ale nějakou dobrou kostičku vývaru. Smetanu, když mám pocit, že bych měla, ale není třeba. Krutonky na pánvi, případně nadrobno nasekanou petržílku. ;) Pokaždé ji dělám jinak. Těch variant je bezpočet. Někdy karí, někdy česnek, někdy nastrouhám oříšek, někdy nastrouhám sýr až na talíři.

doplněno 29.10.17 18:42:

Hahanaj, proč ne? Když se stejně kousky rozmixují.

hahanaj*

no polévka je dobrá ,ale ne z vydlabaného vnitřku

hodnocení

0x

To vydlabané jsem zahrabala do záhonku, kamarád to přidal do těsta místo jablek a upekl dobrou buchtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]