Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Panický strach dítěte z ošetření lékařem

Od: ruby odpovědí: 4 změna:

Zdravím vás, máte někdo zkušenost, umíte poradit? Dcerka si v 6ti letech prožila nepříjemnou zkušenost u zubařky. Do té doby nebyl u lékařů žádný problém, ale od té zlé zkušenosti odmítá spolupracovat a brání se jako o život. Nyní je jí 8 let. Má nyní i panický strach z jehel, takže si očkování nebo odběr krve neumím vůbec představit. Je mi z toho moc smutno, chtěla bych jí pomoct, ale nevím jak. Jinak je to děvče velmi svědomité, pečlivé a bystré, ve škole se učí výborně a baví ji to. Dá se s ní rozumně mluvit o léčbě, vše chápe, ale když pak dojde na věc u lékaře, vše se v ní vzbouří, strach vytlačí rozum, nevidí, neslyší, bojuje jako o život. Poradí někdo, co by mohlo pomoci? Napadá mě psycholog, konstituční homeopatie, atd...DÍKY!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Psycholog je dobrá volba, protože problém Vaší dcerky trvá delší dobu - a vlastně se jen stupňuje. Píšete, že sice rozumí povídání o nutné léčbě, ale vidíte sama, že ve výsledku není schopna ten obrovský strach překonat. Tady už potřebuje odbornou pomoc. (Některé vážně nemocné děti denně překonávají velmi náročné léčebné procedury. Taky se bojí... ale ten jejich strach má jinou kvalitu, než strach Vaší dcerky.)

Je vidět, že Vašim argumentům neuvěřila. Možná jste sama v tu chvíli v úzkosti, vystresovaná a slabá. Dcerka může velmi dobře vnímat, že pro ten rozhodující okamžik ve Vás nemá oporu. Že právě prožíváte "svůj" stres. Možná se všechna pozornost soustředí na její obranné reakce, ale nikdo nevnímá její drobné vstřícné "ústupky".

Děti jsou různé - některému pomůže změna doprovodu (otec, dědeček, teta), někdo překoná strach v přítomnosti spolužáka...

jabraka*
hodnocení

1x

Nakonec je nejlepší od malička získávat k lékaři lékařce maximální důvěru.Pak sotva tříletá holčička jde pro injekci proti kíšťovce a pyšní se lepenkou na ručičce,.

JABRAKA

hodnocení

0x

A co kdybyste zkusila s dcerkou občas zajít k lékaři "jen tak". Domluvit se s doktorem nebo sestřičkou a přijít si jen "popovídat".

Nebo zkusit placebo - vezmi si tbl a nebude to bolet.

Jinak už mi napadá jenom nějaké lehké sedativum, pochopitelně doporučené lékařem :(.

hodnocení

0x

Napadá mě metoda EFT - ale upozorňuji, že s ní nemám osobní zkušenost, jen o ní jako o možnosti vím.

Další by mohla být - opět po dohodě s lékařem - lehká analgosedace. Jen na uklidnění a snížení bolestivosti. Když slečna pozná, že "to (tolik) nebolí", možná bude příště spolupráce lepší.

Ale jsou to jen návrhy, tak je berte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]