Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Omlouvám se, ale vy jste nesvéprávná? Nebo se bojíte, že vás na gyndě ukousnou? Pokud ne, tak proč potřebujete jako ocásek maminku? Já bych se tedy styděla tahat s sebou k doktorovi mamku. Nebo až budete mít kluka, taky vám u toho bude asistovat máma? Nebuďte jak rozcapený fracek, ale sebevědomá slečna. Při prohlídce maminky netřeba, proti "ukousnutí " je tam sestřička. Radila bych, najděte si na internetu seznam dorostových gynekologů (dorostoví jsou šetrnější) ve svém městě, máte to i s telefonem a zavolejte. Sestře řekněte, zda máte nějaký problém, nebo se jedná jen o preventivní prohlídku a ona vám dá termín. Vezměte si pak s sebou datumy posledních menstruací a na sebe něco delšího, co vám přikryje nahý zadek, až půjdete ke koze (sukni, košili) a do kabelky papírové kapesníčky (někdy je potřeba utřít přebytečnou dezinfekci). Toť vše. Hlavu vzhůru Ida
Moc nechápu, k čemu vám bude u doktora mamka. Mě by teda naopak bylo trapný ležet před mamkou s roztaženýma nohama na koze. Navíc co tam s ní? Nebude tam k ničemu dobrá. Klidně se objednejte sama.
To je prostě něco neuvěřitelného. To zní, jako by ses tam těšila, nebo co. Jakobys měla mindrák, že kamarádky už byly na někoho cizího vyšpulit ... a ty ještě ne.
To mi trochu připomíná, jak kdysi na základce některé děcka začínaly kouřit cigarety, oprotože došly k závěru, že "už na to mají věk". To, že to nepotřebují, že jim to nechutná a zbytečně leze do peněz, to jim ty makovičky nějak nebraly.
Takže závěrem : mamka má pravdu. K tomu není co dalšího dodat.
vilík naprostý souhlas. Vnučka měla v srpnu poprvé menzes (necelých 13 let) a už jsme na gyndu objednané. Proč? No, prostě je z ní už malá ženská, tak ať si zvyká
tazatelka musí sama vyvinout iniciativu
Máte lepší radu, jak ji vyvinout, když maminka nechce?
Ad satam - stačí, aby jí ještě nebylo patnáct. To neřekla.
Pokud to není 8letá holka, tak těch návodů na vyvinutí vlastní iniciativy už tu několik padlo. Nebo jsi četla jen poslední příspěvek?
Jestli se nepletu, tak jí to mamka nezakázala. A kdyby to udělala, tak by to bylo hrozně krátkozraké a na místě tazatelky bych to nerespektoval!
@vilik: Nejsem si jistý, zda k návštěvě lékaře, byť odborného, potřebuje mladistvý souhlas rodiče.
Ad satam - Většina děvčat pod 15 let pomalu ani neví, co to gynda je
Obdivuji vaši jistotu
Ad satam - Nejsem si jistý, zda k návštěvě lékaře, byť odborného, potřebuje mladistvý souhlas rodiče.
Předpokládám, že k žádné významné změně nedošlo:
Z. č. 372/2011 Sb., § 35 odst. 2 - jde-li o nezletilého pacienta,
b) který dovršil 15 let věku, lze mu zdravotní služby poskytované registrujícím poskytovatelem poskytovat bez zjišťování souhlasu zákonného zástupce, pokud zákonný zástupce s takovým postupem vyjádří písemný souhlas, který může podmínit následným informováním o poskytnutých zdravotních službách; písemný souhlas zákonného zástupce je součástí zdravotnické dokumentace vedené o nezletilém pacientovi.
Mám pocit, že se nám sem začínají stahovat prudiči, kteří nechtějí tazateli poradit, ale spíš ho setřít a tím si pořešit nějakou svojí frustraci.
Abrako, zkuste si vygooglit nějaké odborné články o vhodném termínu první návštěvě gynekologa, o možných rizicích, rakovině děložního čípku, atd, atd, vytiskněte to a zkuste to dát mámě přečíst. Když to nepomůže, tak to zkuste probrat s tátou, třeba mámě domluví. Pokud ani to nepomůže, tak to nahoďte při příští návštěve pediatra ať s matkou nebo bez ní. Třeba Vám dá nějaké doporučení.
A vůbec si nepřipouštějte ty přihlouplé poznámky prudičů, že si máte všechno vyřídit sama, Jednou jsme rodiče a jsme za své dětí odpovědní. Už vidím, jak sestřička v klidu a bez poznámek objedná 14-16 letou dívku a udělá ji registraci. Když manželka před pár lety hledala nového gynekologa, tak měla problém ho sehnat a dost často registraci podmiňovali nezanedbatelným finančním darem.
Na matku se vykašlete, od určitého věku musíte začít jednat sama za sebe. Nebo chcete dopadnout jak známá, která má dceru u stejného doktora, zubaře, gynekoložky a 30letá baba čeká, kdy se kam půjde? Jo a ještě mají stejnou kadeřnici.
Co je špatného na tom mít jednoho lékaře společně? My to takhle máme v rodině už roky a má to své výhody - jen tedy nechodíme společně.
Kolik že máte let? Já když jsem měl cca. 14 let, chodil jsem k lékaři sám. Dokonce jsem párkrát nějaký týden marodil, aniž by to rodiče věděli...
matky by měly dělat hodně věcí ... a hodně věcí by měly dělat jejich dcery ... nebo naopak neměly...
Jenže když se člověk bojí zeptat, raději udělá průšvih...
Já si dnes uvědomil při pokecu v práci, kolik vlastně už má můj syn let a jak moc jsem starý... někdo to prostě letí rychle a matka si nemusí uvědomit, že máte čas na první kontrolu na gyndě...
Nezlobte se na mne, ale podle Vašeho textu v komentářích a odpovědích bych si tipnul, že jste už měla víc než 14 let. A stále nedokážu pochopit, proč "téměř dospělá" slečna nedokáže vzít telefon, zavolat sestřičce a objednat se na prohlídku.
To jsme opravdu národ naprosto neschopných lidí? Nebo si myslíte, že slečna bude ležet na lůžku a když bude mít nohy nahoře, lékař bude zkoumat a matka bude vše pozorovat a držet ji za ruku?
Pardon - už mi to připadne jako další ze šotků...
A že bys také něco pro to udělala ty? Např. Obvolat dostupné lékaře s dotazem, zda vůbec přibírají nové pacientky. Pak se u mámy poradíš, který lékař je lepší a objednáš se. Mámě sdělíš datum a čas s tím, že bys byla ráda, kdyby tě doprovodila. Také se to může stát, že volného lékaře najdeš třeba 20 - 30 km od domova.
Mě to přijde už z principu že by matky měli své dcery objednávat a ne to nechávat na dceři ať si tama vybere z 20 doktorů v okrese. To jsi děvče na omylu - ty NIC a máma vše.
Dobrý den. Nečekejte, až to udělá máma, ale udělejte to Vy. Pozeptejte se kamarádek ke kterému gynekologovi chodí a zda přijímá nové pacientky. Některá Vám jistě toho svého doporučí, pokud je s ním spokojená.Objednejte se u něho a mamce to doma sdělte, že jste se objednala tam a tam na tehdy a tehdy a požádejte jí, aby na tu první návštěvu zašla s Vámi. Nevidím důvod, proč by odmítla, když už objednaná budete a půjdete na vyšetření..
Dejte přečíst mamince tuto diskuzi a třeba svůj názor na Váš požadavek přehodnotí.
Koukám, že znalosti máš, víš, že je čas pro návštěvu gynekologa, dokonce kritizuješ ženu, která tam byla poprvé až v 21 letech, ale banální rozhodnutí zvednout telefon, zavolat mamčinýmu gynekologovi, trochu mu (nebo spíš estřičce) objasnit situaci, protože podle jména budou určitě mamku znát, a objednat se na první prohlídku je pro tebe nepřekonatelný problém?
Promiň, ale opravdu tě nechápu.
@niobe: Jestli jsi ženská, tak potěš pánbu. Tvoje názory jsou na úrovni sotva 1. poloviny 20. století a jejich publikování může přinést víc škody než užitku
Já jsem s dcerou nebyla, ale musela jsem podepsat papíry, že soulasím s ošetřením a že může sama navštěvovat lékaře. Když byla malá (cca 6-7 let), tak měla výtoky a byla jsem s ní u dětské gynekoložky. Před 15 rokem jsme se spolu o tom bavily, měly ze školy exkurzi ke gynekologovi a ona se sama rozhodla.
- pokud máš nějaké potíže, proč se tedy neporadíš s jinými členy rodiny, třeba babičkou, nebo tetou, anebo se školním lékařem? Nebo třeba i s třídní učitelkou, nebo nějakou psycholožkou? Jistě by s maminkou promluvili(y).
Předpokládám, že do nějakého věku musí mít děti souhlas zákonného zástupce. Preventivní prohlídky na gynekologii se provádí pravidelně tuším od 15 let.
Chápu, že by jsi chtěla jít s mamkou, se mnou taky na první prohlídce byla. Teda čekala u sestry jako psychická podpora, protože jsem se styděla. Pokud tě mamka nechce objednat, tak si zajdi k jejímu lékaři a objednej se sama a mamce řekni kdy tam máš jít a jestli by šla s tebou. Jinak s tím asi nic jiného neuděláš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.