Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ponižování od rodičů

Od: josephina odpovědí: 21 změna:

Hezký večer, zažila jste některá z vás občasné ponižování od rodičů/rodiče v mládí a mě by zajímalo, jaké to má následky na vás?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Josefinko, všimla sis, jak se chová člověk s poničeným sebevědomím, díky ponižování a shazování rodičem? Trošku, vzdáleně, to připomíná Stokholmský syndrom. Když takový člověk už může, přesto neuteče, neodejte do světa, nehledá sám sebe a své štěstí, ale jako k magnetu se k dominantnímu rodiči vrací a nechává se znovu a znovu ponižovat. Má představu, že musí ospravedlnit a vysvětlit svou cestu. Vůbec si neuvědomuje, že nic vysvětlovat nemusí. Vůbec mu nedojde, že největším tyranem je on sám sobě.*hej* A stačilo by jen sebrat odvahu a rozhlédnout se, jak je svět veliký. Sbalit batůžek a vydat se na cestu. Ať už na druhý konec republiky nebo zeměkoule. Je to jen jeho volba! *hej* Josefinko, narovnej ramena, zvedni hlavu a začni uvažovat, jak z toho ven. Co nejdál!

josephina
hodnocení

*hledam*.. krásně napsáno.

suprově vyjádřeno... já už mám skoro 60 a pořád se vracím ke své dokonalé mamince, abych jí ukázala, že i já za něco stojím... úplně mě zamrazilo, jaká je to pravda.

figurek*
hodnocení

6x

hmmm. Už jsem to se několikrát napsal. Já jsem se narodil dost let později po svém bratrovi, trefil jsem se zrovna do chvíle, kdy moje matka rozjížděla vědeckou kariéru.

Možná znáte ten starý kreslený fór od Neprakty, kdy rozzlobení rodiče stojí nad malým klukem a matka říká otci :

Nefackuje tě hanba? Dvojnásobnej doktor a kandidát věd a dostane jedna mínus z násobilky?

Jenže to nebyl fór. Ode mne se tak nějak očekávalo, že budu nejméně dvojnásobný doktor a kandidát věd, protože můj otec měl titulů snad deset a moje matka měla tehdy tituly "jen" čtyři. Ve třech letech jsem musel umět počítat. Když jsem se splet, tak jsem poslouchal řeči : Špatně. Znovu. Ježiš ty jsi nemehlo atd. Mojí matce se u mě povedlo rozjet obsesi, které jsem se dodnes nezbavil. Jak se ozve ona známá melodie, začnu počítat. A raději vám neřeknu co počítám, protože tahle obsese je nakažlivá.

No a jesli chcete znát pokračování jak jsem dopad, tak můžu říct, že je mi fajn. V devatenácti jsem práskl dveřmi, utekl z domu za hory za doly přes tři kraje, dnes pracuji v továrně, mám ženu a dětičky, žiju si spokojeně a o inteligenci otitulovaných profesorů a mistrů vědy si myslím svoje. :)

hodnocení

3x

Jo, o tom bych mohla vyprávět, zrovna jsem si vzpomněla na jednu příhodu...To už mi bylo 18, šla jsem za mamkou do práce, už se končilo, tak si tam skupina spolupracovníků vykládala. Jeden mladý tam vedl takové dvojsmyslné řeči a já tam stála a pomalu se červenala. Najednou cosi řekl na mě a já jsem mu nerozuměla, tak povídám co? A on hned - taková velká a neví, o co jde, to snad není možný! A všichni se začali řehtat jako blázni a já jsem si naivně myslela, že mamka řekne něco v tom smyslu, že jsem nerozuměla nebo že to přehnal, ale ta se smála ze všech nejvíc, já jsem tam koukala jak blbec. A takových příhod mám spoustu.

hodnocení

3x

Díky ponižování od rodičů, neznáte svou skutečnou hodnotu a jak píší výše, neustále cítíte potřebu jim dokazovat, že jste dobrá, pro ně přijatelná a to samo nikdy nepřestane. Na věku nezáleží. Je více způsobů, jak se z toho začarovaného kruhu dostat. Dobrý psycholog, metoda EFT (funguje skvěle a je jednoduchá, i když vypadá jako blbost, funguje, protože stimulujete v podstatě akupunkturní body na meridiánových drahách), dobrá jsou videa Sindy Katayamy na Youtube. Třeba začít od začátečních, poskytuje zdarma - přes tento kanál i skripta. Dále, např. odstranění starých programů, zdrojová energie atd. Stačí pohledat. Ale být z dosahu lidí snižujících Vaše sebevědomí, se mi zdá taky důležité. Návštěvy jen občas a chránitr se při styku s podobnými lidmi třeba tolik doporučovaným ochranným vajíčkem, obal, který si kolem těla mentálně vytvoříte. Najdete na videích, třeba zrovna pana Zelenky, ale doporučuje ho spousta energeticky pracujících lidí. Výborný je i seminář Cesta lásky.

deraxa*
hodnocení

1x
Ano zazila jsem. Situace v naší rodině byla celkově složitá. Ve 20 letech jsem se proto odstěhovala do jiného města. Později mi nezbylo než se k matce na krátkou dobu vrátit, nic se nezměnilo. Opět následoval odchod. Cely život mam problém navázat vztah. Prejit skratka od "dobry den" Někam dal. Nevěřím si. Zvhledem k tomu jsem si často napr. Vybírala navhodne partnery. Nebo práce, které byly špatně placené a jinak narocne. Moje matka se cely život ke me a nejen ke me chovala stejne. Nikdy mezi námi nebyl citovy vztah. Když onemocněla, starala jsem se o ni denně, do večera. Normálně jsem ale pracovala. A zvlášť v tomto období vše co jsem udělala bylo naprosto spatne. Denně hadky. Její rozhodnuti bylo, ze zůstane na vozíku a nebude se učit chodit. Ale vše bez pomoci neslo. Mela jen me. Zemřela, kryz jsem byla ve 4 měsíci. Po dvou letech jsem ji odpustila. Ale moje povaha, uzavrenost, sebevědomí se nezměnilo, s tim ziju dal. Jen už teď vím proč to tak je. Rodice nemají vždy pravdu.

jitka*
hodnocení

0x

Ja zazila,co mama zila neverila jsem si,byla jsem zakriknuta,nechala si od kazdeho vsechno libit.Mama nezije 11 let a ja mam sebevedomi vyssi.

josephina
hodnocení

Je pravdou, že jakmile není člověk s takovýma lidma v kontaktu, je mu lépe, bohužel...

hodnocení

0x

Ponížoval mne otec, když jsem byla dítě, také mamku, je zajímavé, že takového jsem si i našla manžela. Rád všechny kolem sebe ponižuje, ale to se z něho vyklubalo až později.

josephina
hodnocení

Mě nedávno otec vyčetl jednoho partnera, který byl jeho věrnou kopií a to mi není ani 15, ani 20 a ani 30 let...

loliha

kolik teda? :)

Mně otec i matka. Byla jsem tam přinést nákup a co jsem slyšela od ní výčitek, jak se chci hádat a mít navrh... Po pár minutách jsem šla zpátky, protože řekla, že jí dělám ostudu. Už tam nepůjdu, když jí prý dělám ostudu. Člověk doufá, že se ten rodič a vztahy změní k lepšímu a někteří psychologové si to i myslí. Ale je to stejný.

hodnocení

0x

Je opravdu smutné,že se někomu zvedne sebevědomí až když mu máma zemře. Já to nechápu.

ruze, nechápete? To nevadí...

Smutný? Pokud ta matka byla podobná jako ta sousedka v otázce Sousedka mě pronásleduje, tak se ani nedivím. I takové matky jsou. Všechny matky nejsou ukázkové.

lucanuss1979

Myslím, že to není tím, že dotyčný zemře, tak se potomkovi zvýší sebevědomí, ale tím, že rodič již nemá vliv, možnost kritizovat, prostě najednou není.Dítě, dcera, syn, pak musí spoléhat víc na sebe, musí si více věřit, a jen málokdo z okolí , z přátel či známých je upozorní na jeho nedostatky a chyby tak jako to dělali jeho/její rodiče, leckdy dost nevybíravě a neberoiu si sevítky. Myslím, že ze strany rodičů se nejedná o nějaké ponižování, s cílem degradovat svého potomka, ale pokud se tento rozchází s představami, jaký rodiče o svém dítěti mívají, neváhají jej často i ponížit. Bohužel, většina rodičů si není vědoma skutečných psychologických dopadů, které místo aby u jejich dítěte vedly ke zlepšení, vedou naopak ke ztrátě sebedůvěry,uzavření se do sebe a v extrémních případech zanevření na celý svět.

Nejhorší je rodič, který si vztek, který má na svého partnera, vybíjí na svém dítěti. Řeší své problémy skrz dítě. Například partner jej ponižuje a on si to pak vybíjí na dítěti. Přidává mu vlastnosti, které on nemá. Projekce se tomu říká. Vlastnosti, které má sám, vyčítá druhému. Anebo na něm vidí ty špatné vlastnosti, které má partner a má na něj vztek. Ten si pak chce vybít na někom. A na kom jiném než na nejbližším?

doplněno 22.10.17 19:26:

Proč mi to říkáte?

doplněno 22.10.17 19:41:

Na druhou stranu si to někteří vybíjí v práci na kolegovi, podřízeném nebo na pokladní. Takže nejen na dítěti. Ale to tu už je asi na jiné téma. Děkuji za objasnění. Hezký večer babkazov!

Všimla jste si, že nejvíce lidé ubližují blízkým, kterým tvdrí, že je milují? K cizím by si to nikdy nedovolili. Divné, že?

doplněno 22.10.17 19:36:

Reaguji na to, co jste napsala, že si to vybíjí na dětech. Souhlasím s vámi.

doplněno 22.10.17 19:42:

;) Vám také přeji hezký večer. :)

marfusa*
hodnocení

0x

Dovolím si napsat výrok psychiatra Radkina Honzáka. Když uvidíte psychopata, rychle pryč.

To nemusí ani říkat psychiatr. Normálně člověk nevydrží s psychopatem a uteče sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]