Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem @patronka, která se nemůže přihlásit, ale radu potřebuje. Představte si prosím čalounickou dílnu, velký pracovní stůl a těžký kus čalouněného nábytku, který je třeba na pracovní plochu zvednout a následně s ním různě manipulovat. Měl by někdo nápad, čím pracoviště dovybavit, aby takovou práci zvládla jedna osoba ( žena )? Stačí mi i jen inspirace, nějak se nemůžu chytit. Děkuji. Patronka
Zatím jsem našla tohle, ale nevím jak dál :
Když inspirace, tak něco podobného jako zvedáky pro imobilní osoby - vita-maxima.cz/... - ty také většinou zvládne jedna ošetřovatelka. vita-maxima.cz/...
Ale je to fakt jen nápad, třeba jiní poradí líp.
Jedubabičko díky, sice to problém neřeší, ale je to další důkaz, jak jsou zdravotnické pomůcky proplácené pojišťovnou neskutečně předražené. peddy.cz/... Tohle by určitě posloužilo stejně, ale cena je víc než čtyřikrát nižší.
Ten dražší je elektrický, u toho levnějšího se musí pumpovat ručně. Tak proto
motor, čerpadlo, elektronika vs. páka a ruční pumpa... těch dvacet tisíc rozdílu mi nepřipadá přehnaných. Ale hádat se nechci a ostatně to není ani v souvislosti s dotazem.
Záleží i na rozměrech - třeba pro manipulaci s velkou sedačkou, kdy je potřeba ji přemisťovat ve všech směrech o několik metrů, otáčet atd. by byl vhodný i nějaký malý mostový jeřáb (třeba i s ručním kladkostrojem, to je jedno, jde spíš o ten dosah než o nosnost).
Toho jsem si všimla, jenže rozdíl v ceně je skoro dvacet tisíc. Je to stejné jako u mnoha dalších zdravotních pomůcek, kde jsou ceny neskutečně nadsazené, ale kde není žalobce, není ani soudce...
Přidala jsem k otázce dva různé jednoduché stroje, nemusí to být nic velkého. Dílna je poměrně malá, po zemi se dá nábytek přepravovat jiným zařízením. Jde hlavně o vyzvednutí na pracovní stůl a pak různé pootáčení, hlavně kolem vodorovné osy. Napadá mne, zavěsit do háku něco jako "rozporku" s pohyblivými úvazy, ale vidím to zatím pořád mlhavě.
Zdravím , já bych přemýšlel o elektrickém lanovém vrátku. bazak.cz/...
Dá se pořídit do 3 000,- Problém je v tom , co je tam za strop a jeho kotvení. Pokud by to šlo , tak bych přikotvil na strop traverzu Ičko a udělal jednoduchou pojízdnou kočku a na ni vrátek uchytil. Také se dá vzhledem k váze vrátku udělat jednoduchá otočná ,,šibenice"kotvená na zeď. Výhoda toho všeho tkví v tom , že v případě neuspěchu se dá vrátek bez problému někde udat. Hodně lidí ho má např v garáži a používá při vytahování motoru z auta. ( dřív se používal hupcuk)
Výhoda u vámi navrhovaného zvedáku pro invalidy je možnost zdvihu skoro až pod strop.
ještě mne napadla jedna věc . Inspirovat se servisním zvedákem na motorku a něco podobného udělat s pracovním stolem. Pokud je v rodině šikovný zámečník, tak by se to dalo zrychtovat za pár korun. Proč zdvihat něco na stůl , když si to stůl může zdvihnout sám. pullotrade.cz/...
Vrátek mi není z fotky dost jasný, možná by to řešení bylo. Momentálně bych potřebovala vyřešit manipulaci ve stávající pronajaté dílně, kde na strop nic uchytit nelze a posléze ve vlastní dílně, která se bude teprve stavět. Ideální by bylo demontovatelné zařízení, které by se dalo využít v obou případech. Otočná šibenice na zeď mne už taky napadla, ta by vyřešila vertikální pohyb, ale co s tím pootáčením?
Uvažujeme podobně, stůl s nastavitelnou výškou stejně uvažuji do té nové dílny i kvůli usnadnění práce v různých výškách.
Pokud budeš uvažovat o otočném zařízení, tak bude potřebovat velikou základnu a protizávaží. Já bych jako řešení viděl zvedák motoru, jen by se musel vybrat s dostatečně širokou základnou a dostatečnou výškou.
Dobrý den, já bych ten předmět nezavěšoval, aby se lany nepoškodil. Možná raději zvednout (viz odkaz) a na pracovní stůl umístit / vyrobit si "točnu"jakou používají sochaři. Zdravím!
instalater - představuji si čalounickou dílnu jako "fajnovou prácičku"a "kočku"pod strop (kromě komplikací s její instalací) bych viděl spíše např. do autodílny. Nábytek se nesmí manipulací poškodit, tak zdvih bude lepší. A protože @patronka je šikovná kutilka, tak si ten "velký talíř od gramofonu"= točnu možná vyrobí svépomocí.
ben- podobný nápad ve stejnou chvíli. Ten tvůj je zajímavější - pojízdný. Pracovní stůl vyříznout a ten tvůj zvedák zakomponovat do něho. Bokem zvednout sedačku a zajet s ní přímo do pracovního stolu.
Úplně blbá ta plošina není, ale stejně bude třeba domyslet, jak překonat těch prvních 20 cm, aby se to vůbec položilo na ten stolek, a jak s tím potom manipulovat dále ( + oděrky, námaha, riziko, atd. ).
Já to pořád vidím na kombinaci paleťáku + jednoduchého jeřábu + mužské obsluhy. Nechat tohle dělat osm hodin ženskou je zvěrstvo ( bez pardonu ).
Bene díky, ale bohužel bejvávalo...Dneska je @patronka dýchavičná sedmdesátiletá baba, která se tak s bídou zvládá postarat o sebe. Právě jsem vyřezávala z překližky dvě kolečka ( kruhovou pilkou na vrtačku ) a sotva dechu popadám. Já si to všechno nechám projít hlavou, každá odpověď mne maličko posouvá dopředu. Zatím díky všem, ještě nekončíme...
Zdravím,
vzhledem k tomu, že váha břemena bude max do nějakých +- 150kg (veliké sofa), ale spíš do cca 100kg, řešení je několik - záleží ale na stavebním stavu dílny - ne všude lze instalovat traverzu (nebo dokonce travezy v případě nalého mostového jeřábu) pod strop, protože to neunesou zdi, je třeba malá výška místnosti. Navíc vodorovné otáčení věcí zavěšených na "jeřábu" chce zkušenosti. Ale pokud je v dílně pevná a rovná podlaha, viděl bych to na zvednutí na stůl na tzv. "vysokozdvižný paleťák" a na stole 2 proti sobě umístěné výškově nastavitelné "kozičky" s upinkami pro nábytek. Zjednušeně by se dalo říct, ž by to vypadalo podobně jako gril na prase - postavím nábytek na stůl, upnu, celé to přizvednu a můžu si s ním točit jak potřebuju (ve vodorovné ose).
Koukám, že mezi mým psaním přibylo doplnění stavu - takže by se našlo i řešení v podobě 2 samostatných a samostatně zvedacích "koziček" na kolečkách (něco jako 2 vysokozvižné paleťáky proti sobě bez vidlí, s otočemi).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.