Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ryzec pravý, co s ním děláte?

Od: suzymon® odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo vyzkoušené sušení ryzců pravých. Vím, že se normálně zavařují do sladkokyselého nálevu, ale napadlo mne vyzkoušet sušení. Díky za názory, nebo popřípadě jiné rady, co se dá z ryzců ještě udělat.

Ryzec pravý, co s ním děláte?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

culdabulda1*
hodnocení

2x

ryzce pravé jsou taky dobré smažené na sádle, posypané kmínem. Mńam.

doplněno 05.10.17 16:06:

no - myslím, že by po rozmrazení už dobré nebyly ... ale ryzce by neměly být po naložení "mazlavé" na rozdíl od hřibů,

albatros498022*
hodnocení

1x

Ryzce naložit na jinou úpravu je jich škoda.

hodnocení

Ano, to také znám na tom sádle s kmínem, ale já jich mám docela hodně a tak hledám, jak je pak nejlépe uchovat. Ledaže bych je na tom kmíně udělala a pak dala hotové zmrazit. Ty v tom octě určitě nesním, mně to nějak nechutná. Sice jsem zrovna ryzce ještě nejedla, ale ty naložené houby v tom slizkém láku mi prostě nejedou.

hahanaj*

nálev je slizký JEN tehdy ,pokud do něj nebo k houbám dáte cibuli.

hodnocení

Aha! Tak to teda zkusím, ale běda ti "hahanaj", jestli se s tím budu patlat a bude to slizké! Já si tě najdu, a pak nebudeš stačit utíkat...*bum**smich*

athenaise*

Suzymon, lepší na mražení je dát houby povařit a i s tou vodou je pak dát do nádob dobře uzavíratelných (popř.vakuovat) a teprve potom je dát zmrazit. Dávám takovou dávku, kterou jsme schopni spotřebovat najednou. Něco dávám do polévek (kyselica s ryzcema je báječná) a něco na omáčku.

hodnocení

Athenaise, sice mám pulťák, ale to bych musela koupit kvůli těm houbám ještě jeden. ;) Prostě jich mám strašně moc. Suším jako divá. Kdybych je měla mrazit ještě s tou vodou, tak to si ani nedovedu představit. Já to prostě podusím na sádle s kmínem a vychladlé porcuji do pytlíků a dávám zamrazit. Teď mi kamarádka přinesla další dávku hub a fakt už mi jdou z toho oči kolem. Já už je raději sušené vakuuji. Mám tu vakuovačku a jde to krásně a to určitě vydrží, protože tam není žádný vzduch. Už tady sedím dva dny od rána do večera a krájím houby a ještě musím pokračovat zítra, protože jsem z toho už utahaná. *uf*

athenaise*

Koukám, že nejde houbám odolat, co? *smich* Máme to stejné, jen tomu neodolám v lese, říkám si vždycky...naplním košík a jdu domů...a pak nesu houby v čemkoli *smich*

hodnocení

0x

Pravé ryzce u nás teď také rostou jako o život. Nejlepší jsou v octu, tomu slizu v nálevu se předejde tím, když se povařené houby na cedníku propláchnou proudem studené vody.

Jak už tady zaznělo, udělat z nichˇ"škvarečky". Pokrájet na kousky /klobouky na čtvrtiny/, opéct na sádle, osolit, přidat drcený kmín. Nemají chybu.

Vynikající jsou v bílé smetanové omáčce - na kyselo.

Jinak - chtěla jsem, aby z nich něco měla i dcera, u nich nerostou. Tak jsem celé kloboučky pro ni zamrazila. Bylo to pak hadrovité, plné vody, nic moc. Už to dělat nebudu.

Ryzce a růžovky dokáží vylepšit "houbový pekáček". Kdo ho děláte, víte, jaká je to dobrota. A dát tam kromě směsi hub i několik ryzců, pak je to opravdu mana nebeská.

Podle specifické silné vůně ryzců si myslím, že by bylo možné je nasušit a pak rozdrtit na houbové koření. Nedělala jsem to, ale zkusím to. Jaga.

suzy
hodnocení

Jago, je to přesně tak. Jako všechno co se dává mrazit čerstvé. Proto jsou nechutné i ty zmrazené stroužky česneku. To bychom museli mít doma ty industriální mrazáky, ve kterých to mrazí šokem a stejně to v továrnách prochází všechno napřed horkou vodou, nebo párou a pak to jde rovnou do těch mrazáků, kde se to mrazí skoro okamžitě. A to žádný, ani ten nejlepší domácí mrazák nedokáže, i když tam je třeba uváděno, že tu možnost mrazák má. Já to vím, protože takový mrazák mám a mohu si to nastavit na mrazení šokem, zkusila jsem to, ale výsledek je nulový. Sice se to zmrazí o trochu dříve, ale ne natolik, aby proces mražení nepoškodil čerstvou zeleninu. Jde o ty enzymy, které jsou v každé zelenině, nebo houbách a tak dál. Proto se všechno co chceme zmrazit musí napřed blanšírovat, pak je chuť skoro taková, jako u kupované mražené zeleniny. A hlavně se musí také nakrájet na malé kousky, aby to mražení probíhalo rychleji. Jediné co mrazím bez blanšírování, je pórek. Ale ten nakrájím a protože jsou to pak tenké plátky, tak to je rychle zmrazené a chuť není změněná. U hotových, nebo předem tepelně upravených jídel je to jiné, protože tím vařením zastavíme proces enzymů, které jídlo pak znehodnocují. To všechno jsem se dočetla, protože jsem také napřed nechápala, proč ta mnou zmrazená zelenina není k jídlu a tak jsem pátrala po důvodech.

Jinak já ty ryzce také usuším, protože já právě všechny usušené houby pak drtím na houbový prášek a co mne nejvíc zajímá, je to houbové aroma. Namočené sušené houby moc nepoužívám, protože to vždycky změní barvu pokrmu. Ale toho houbového koření spotřebuji opravdu hodně. Tak jdu zase krájet a sušit...

sebod*
hodnocení

0x

Holčičky, já udělám ryzce na sádle (kmín, sůl...už jste to tady popisovaly) a potom zavařím do sklenic.

Zrovna jsem se vrátil z lázní z Jeseníku. Dost jsme toho tam nachodili. Ryzce byly úplně všude. Hotel má v ubytovacích podmínkách zákaz sušení hub na balkónech a jiného zpracování hub na pokojích Trhalo mi to srdce , když jsem se musel tvářit že ty krasné ocťáky v trávě nevidím. Jinak k jádru otázky - vím že babička ryzce povařila v osolené vodě , nechala okapat a pak ve skleničkách zalévala teplým sádlem. A nedávno jsem někde na seznamu viděl návod na nakládání hub do soli takže pokud by Suzymon nakonec přece jen nepřekonala odpor ke konzervaci v láku , má určitě další dvě možnosti jak houby konzervovat ve skle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]