Nejste přihlášen/a.
Ahoj, na kolik stupňů pečete listové těsto? Ráda bych upekla tato srdíčka (č. 2): creativelife.cz/...
Když nejsou u receptů stupně, jak víte, na jakou teplotu péct? Docela by mě to zajímalo. U jiných druhů těst se třeba píše, jak má hotový dezert vypadat nebo jak poznáte, že je to hotové. Už víte, co se jak peče nebo se řídíte instinktem a sledujete troubu? Děkuji a přeji všem hezký víkend!
U listového koukám do trouby, jde velmi rychle. Dávám ho na 220°C i víc, nízké teploty mu nesvědčí, speče se myslím, nevytvoří pláty? Už nevím, vždy se mi povedlo, ale pamatuji si, že tohle mi radila máma: vysoké teploty a neotevírat troubu, aby se neochladilo.
Jo a ta srdíčka Vám budou téct jako blázen. Ale já teda mám tu zkaramelizovanou marmeládu ráda
Péct 25-30 minut? Hm, tak to na 220°C nebude. Já peču listové s marmeládou uvnitř tak max. 10 minut? Ani nevím, fakt při tom koukám do trouby...
Akorát je v poslední době problém sehnat dobré lístkové těsto. První den po upečení to ještě jde, druhý den už jíte něco s příchutí papíru. Osobně bych si těsto udělala sama.
Podle mě je problém v tom, že tam dávají různé podřadné tuky, a to čím dál horší. Dřív (ještě tak před 5-7 lety) to až takové nebylo. Nevím, možná kupujete nějakou značku, která je trochu lepší.
Já jsem dříve těsto kupovala, protože všechny ty domácí předpisy se mi zdály hrozně mastné. Ale poté, co se to tak zhoršilo, jsem byla nucena experimentovat - a povedlo se. Už jsem to tu i psala (ve svém tématu o lístkovém těstu). Kdo to má stejně jako já, může zkusit tento recept (z 1 kg mouky - dá se uložit do mrazáku):
Vodové těsto: 55 dkg hladké mouky, 35 dkg hrubé mouky, 0,5 l studené vody, 2,5 lžíce octa, 2 celá vejce, kousek másla velikosti vlašského ořechu, 2 špetky soli. Do vody můžeme přidat několik lžic 30-40% alkoholu (musí být ale zachován objem tekutiny 0,5 l) - díky rychlému odpařování alkoholu v troubě potom těsto lépe lístkuje.
Tukové těsto: 75 dkg másla (3 kostky), 10 dkg hladké mouky
Těsto je pocitově asi tak tučné jako to obchodní, ale chuť je nesrovnatelně lepší. Doporučuji nedělat z Hery, protože ta má také tendence dělat z lístkového těsta "papír".
Listové těsto si dělám doma sama, to kupované bývá pěkný fujtajbl. Vsadím se, že kvalitní máslo tam nebude zcela určitě. Není to vůbec náročné, jen to chce dostatek času, těsto se celkem 3 x překládá a nechává se vždy po 15 minutách odpočinout. Krásně lístkuje. Většinou dělám kremrole s bílkovým sněhem.
Trouba musí být dobře vyhřátá, naplno. Teprve pak vkládám plech a teplotu kapku zmírním /200 - 220 stupňů/. Peče se krátce, ale prudce. Proto mám čisté okénko do trouby a troubu při pečení neotvírám. Jen kontroluji tím okénkem. Když těsto růžoví, krátce jen jednou otevřu troubu, abych zjistila, zda vyndat, či ještě nechat. Ať se Vám podaří. Jaga.
Tak já si dělám listové těsto sama. Recept jsem zde již jednou uváděla. Je jedodužší, než dělání dvou těst, tedy jedno máslové, které se pak dává do toho z mouky, vody, žloutku a octa. Tak jsem to dělala dříve, ale bylo to dost náročné na čas. Loni jsem na internetu objevila video s návodem na listové těsto úplně jinak a to se mi zalíbilo a vyzkoušela jsem ho. Je to velmi jednoduché a nikdy se mi nestalo, že by se nepovedlo. Od té doby jinak nedělám a je nesrovnatelně lepší, než nějaké kupované. Ale používám samozřejmě pouze máslo, žádné rostlinné tuky ani náhodu. To používají právě oni a proto je těsto nedobré, protože v rostlinných tucích je hodně vody a proto je pak těsto druhý den už opravdu nechutné. Já si běžně dělám slané tyčinky, které mi vydrží, když teda nepřijde návštěva, která mi zásobu zblajzne na posezení, i tři týdny v krabici a i více, bez změny na chuti. Dělám z půl kila hladké mouky, a dvě másla, a osolená voda. Do těsta přidávám třeba kari koření, nebo jiné koření, které mám ráda a porch sypu semínky. Bez příchutí v těstě je samozřejmě vhodné na sladké recepty, jako je závin, nebo kremrole, a tak dál. Troubu předehřívám na 180 stupňů, a pustím horkovzduch. Peču do zezlátnutí, vidím to okem přes okénko v troubě. Ale klidně troubu během pečení i otevřu a nic se neděje. Trouba se nesmí otevírat pouze když se peče odpalované těsto. To je něco úplně jiného a tam hrozí, že těsto spadne. Ale u listového těsta se toto pravidlo nemusí dodržovat a hlavně když se peče třeba ten závin, tak kolikrát musíme plech otočit, když máme dvě šišky a nemáme horkovzdušnou troubu. Posílám foto mých slaných tyčinek. Je jich z toho půl kila plná krabice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.