Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se na výrobu párků doma. Prostě to chci zkusit, udělat si poctivé párky bez rychlosoli a dalších éček.
V receptu nevidím žádný problém. Jen mě zaujalo v postupu kutrování. Pochopil jsem správně, že bude stačit doma v robotu dát žebro a mletou směs promíchávat než se z toho udělá "omáčka"?
Proč se tomu říká kutrování, co je jinak oproti míchání?
Děkuji za pomoc.
2x
Kutrování je mělnění, ne míchání. I mícháním to asi zjemníte, ale kutr to při tzv kutrování ještě naseká. Celá směs se otáčí v nízké míse a prochází noži, které mají regulovanou rychlost. Čím rychleji se otáčí, tím více to nasekají, ale zároveň zahřejí. V receptech se kvůli tomu přidává při kutrování ledová tříšť, která to chladí zpět.
V domácích podmínkách lze použít robot, ale ne míchací (žebro, metla, hák atd), ale nožový. Viz obrázek stolního kutru.
doplněno 20.09.17 13:46:
Ještě mě napadlo, že pro jemné párky je potřeba mít mlecí desku do mlýnku s otvory 2-3mm, což má doma málokdo. Pro hrubé by asi stačila obyčejná základní deska 4,5mm a hodně to kutrovat (dosekat). ![]()

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.