Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šití s lemovací patkou

Od: h4ever® odpovědí: 11 změna:

Máte někdo zkušenosti se šitím s lemovací patkou? Vím že látka se má na kraji 2x zahnout cca 3x3mm. Problém je ale v tom, že se mi nevede dostat látku tak, aby byla dvakrát zahnutá. Na internetu jsem našel dva návody, jeden přímo k lemovací patce, kde se píše že se to má nejdříve zahnout, pak 3-4 stehy popošít, pak zapíchnout jedlu a nasunout do patky. Ale není tam ukázka. Druhý návod je video a není to tam moc do detailu ukázané jak to provádí. Nějakým párátkem to tam nam nastrčila (ale jak přesně jsem nepochopil). Dokážu to zahnout jenom jednou a v takovém případě ta patka nemá smysl.

Problém mi dělá to, že jak látka vylézá v té druhé mezeře, tam se nahromadí, ale nezatočí se dolů pod ten nos (vis obrázek) A netuším jak to udělat aby se zatočila dolů pod nos.

doplněno 19.09.17 16:09:

A potřeboval bych taky vysvětlit co se má dělat, když látka narazí do zadní části patky. To v žádném návodu není popsané. Píše se, že mám látku ohnout a zasunout do díry ve spirále. Jenže jak látku posouváte, tak dále to nejde. Takže jak postupujete dále? Je mi jasné, že se ta látka musí dostat pod patku. Jak na to?

Šití s lemovací patkou
Šití s lemovací patkou #2
Šití s lemovací patkou #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomas11*
hodnocení

0x

z mého návodu - ale šlo mi to dobře jen s plátnem

Šití s lemovací patkou #4
hodnocení

Jenže jak ji tam přesně strčit? Nakreslil jsem obrázek látky s dvojím přehnutím. Látka je před patkou a začnu ji zasouvat dovnitř. Takto to má být?

raj-siti.cz/...

doplněno 19.09.17 15:55:

Návod podle Ráj šití:

" Na začátku lemu zahněte pod okraj látky asi dvakrát 3 mm a přichyťte přešitím 4-5 stehy. Nit vytáhněte zlehka dozadu. Zapíchněte jehlu do látky, zvedněte patku a záhyb zaveďte do rolovací části patky.

Okraj látky zlehka přitáhněte k sobě a snižte šicí patku.
Začněte šít a látku veďte v rolovací části patky – držte ji nahoru a lehce doleva. "

Pro mě je dost těžké si to představit. Napadá mě jestli bych to neměl zahnout nejdříve jednou a na začátku přišít a pak zahnout podruhé a zasunout do rolovací části patky.

doplněno 19.09.17 16:02:

že bych nejdříve přišil (světle zelená čára na obrázku) ten první záhyb (červená čára na obrázku)

Šití s lemovací patkou #5
Šití s lemovací patkou #6
Šití s lemovací patkou #7

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Když začínáte lemovat, nechte si dlouhou spodní i vrchní nit alespoň 10cm, protože až "natočíte" začátek látky do spirálky "nástavce" patky, za tu nit s citem tahejte levou rukou a zároveň udělejte několik prvních stehů tak, že ručně otáčíte "šicím kolem" jako obvykle na začátku šití. Jakmile budete mít začátek, pak už to půjde. Pravou rukou si předstáčejte další a další úsek látky. Musíte šít hodně pomalu, stáčení trochu trvá. Lépe se začíná, když si roh látky před stáčením ustřihnete do obloučku. Pokud lemujete látku z více stran (třeba prostěradlo), ustřhněte všechny rohy do obloučku, aby se vám šití lemu nepřerušilo. Ida

hodnocení

Díky za tip. Zkoušel jsem to ještě bez toho vašeho triku tak, že jsem první záhyb sešil. Ale řeknu vám, ohyb 3mm, to je šílené? Kdo se má trefit? Nešlo mi to ani tak a neměl jsem na to nervy, tak jsem to udělal ručně. Ohyb je určitě větší než 3mm, první možná 5mm, druhý kolem 6mm ale mám to hotové za chvilku. Zkoušel jsem ale jen na kousku látky a s jinou patkou. Nechápu k čemu je taková patka dobrá, když je tak malá. To jako fakt někdo používá?

Zjistil jsem že to mám nepěkně křivé, příště budu muset něčím narysovat čáru. Váš typ zase zkusím příště až na to budu mít připravené nervy. Včera jsem ty nervy neměl protože se mi furt trhala niť (bylo to jehlou).

Pokud mluvíte o této patce, tak ano, používám ji. Nic předem nepřipravuji, pouze dám látku pod patku a pak už jenom jedu. Přikládám fotky, které jsem kvůli Vám teď udělala, abyste to viděl na dvou odlišných materiálech. Používá se jednak na zvlněné lemování pružných tkanin, nebo na lemování tenkých materiálů. musí se použít steh cik-cak. a trochu si to napřed nacvičit. ;)

Šití s lemovací patkou #8
Šití s lemovací patkou #9
Šití s lemovací patkou #10
hodnocení

Díky za fotky. Máte to pěkné :) Na té druhé fotce mě udivuje, že to bere i roztřepacenou látku! A na té fotce, když vidím to roztřepacené na levé straně tak to vypadá jakoby to bylo zahnuté jen jednou - tedy v tom momentě když to vstupuje do rolovací části..To jste šila na overlocku?

Ne, samozřejmě jsem to šila na normálním stroji, protože tato patka do overlocku nejde nasadit. Ten má úplně jiný systém šití. A je to zahnuté dvakrát, jenom to nevidíte, protože se to ruluje automaticky až v tom místě těsně pod jehlou. Trik je ve způsobu držení látky a to se opravdu musí nacvičit. mám kamarádku a ta to prostě nezvládne a to jí to ukazuji přímo na mém stroji a stojím u ní a říkám jak má látku držet a stejně jí to vyklouzává a nedokáže látku správně držet. Ta patka je výborná pomůcka, ale musí se to s ní umět. Ale když začínám, tak nic předem nepřipravuji , prostě dám látku pod patku a ručně otočím kolečkem stroje, aby se lehla zapíchla do tkaniny a udělám ručním otáčením asi pět stehů a pak už šlápnu na pedál a jedu. Důležité je to, jak tu látku držíte. levou rukou ji musíte pod patku jakoby podsouvat a zároveň rovnat a pravou zase vzadu udržujete v rovině. To se nedá slovy vysvětlit, to Vám musí někdo, kdo tohle ovládá ukázat, nebo musíte být hodně trpělivý a zkoušet to až dostanete do ruky ten správný "grif".

Ale pozor, tato patka není určena silné materiály. Je pouze na jemné a lehké tkaniny, jako je šifon, hedvábí, viskózový, nebo bavlněný tenký úplet, nebo tenké látky z polyesteru a tak dál. Nemůžete ji použít třeba na olemování utěrek, nebo ubrusů z pevné a silnější bavlny, nebo jiné materiály. Na to je zase jiná patka. Takže ono hodně záleží na tom, jakou látku šijete. Napište mi co a z čeho chcete vyrábět a dejte fotku té látky a její složení, pokud to víte.

doplněno 22.09.17 09:34:

Ještě jsem schválně teď ušila na té samé látce lem rovným stehem. Ten sice já nepoužívám, ale jde to. Jen jsem musela posunout jehlu o dva bodíky doleva, jinak byl šev příliš u kraje a protože je lem velmi úzký, někde "vyskočil" mimo. A při šití rovným stehem, musí být tkanina opravdu rovně zastřižená a neotřepaná. To u šití cik-cakem nevadí. Takže jsem musela napřed láku před šitím čistě zastřihnout. Jak říkám, chce to cvik, ale pokud jste šikovný a trpělivý, tak se to naučíte.

doplněno 22.09.17 11:21:

Předtáčet látku musíte levou rukou, a pravou rukou vzadu látku která vychází zpod patky s citem přidržujete-popotahujete. Látku předem nijak nepřekládám, jednoduše ji dám pod púatku a tu sklapnu, zapíchnu jehlu a levou rukou látku lehce nadzvednu a "pomůžu" jí do toho žlábku, kde se pak sama ruluje. Šlapu jemně zpočátku, abych měla tak dva centimetry vzadu a mohla ten kousek vzít do prstů a mohla ho už lehce směrovat.

Šití s lemovací patkou #11
Šití s lemovací patkou #12
hodnocení

Jak říkáte předtáčet pravou rukou látku - myslíte tedy tvořit jen jeden záhyb, kde okraj látky směřuje doleva? Já to zkoušel předtáčet dvakrát a to mi moc nešlo. Asi hlavní chybou u mě je nasunutí látky dovnitř patky. Zkusím příště tahat za ty nitě.

doplněno 22.09.17 10:41:

S tak jemnou látkou nepracuji. Zkusím napsat do e-shopu jestli by mi tu patku vyměnili za jinou pro středně jemnou tkaninu

doplněno 22.09.17 11:26:

jaká patka se používá na ty středně pevné, středně jemné bavlněné látky? To je taky "rolovací" patka nebo jiná? Ještě mám patku obrubovací, kterou jsem zatím nevyzkoušel.

suzy2

Úplně blbnu, samozřejmě pravou rukou předtáčíte a levou popotahujete. Já jsem totiž "obojetník", používám obě ruce stejně a tak to mám někdy při nějakém vysvětlování pro praváky pomotané. Takže to co jsem napsala nahoře jako doplnění si přehoďte pro praváka.

hodnocení

Opraveno ;)

Předtáčet látku musíte pravou rukou, a levou rukou vzadu látku která vychází zpod patky s citem přidržujete-popotahujete.

doplněno 22.09.17 11:43:

Ta druhá fotka: super kvalita *palec*

hodnocení

Tak já si koupím ten lemovač, ten využiju spíš.

Zároveň zde pokládám dotaz, zda někdo nechcete odkoupit tu mou lemovací patku na jemnou látku, protože ji nejspíš nevyužiju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]