Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umývat houby před tepelnou úpravou?

Od: boban® odpovědí: 11 změna:
Nenasáknou zbytečně houby mytím vodu? Prý se mají mýt v octové nebo osolené vodě. Jaký je vůbec smysl mytí hub?
Jedná se o bedly, babky, poddoubáky
Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já houby neoplachuji. Vždycky z lesa příjdou dobře očištěné. Když je potřeba, tak je otřu čistou, vyždímanou houbičkou na nádobí.

hodnocení

1x
Říká se :"Mokrý jako houba."
---
Houby se nemyjí !
Pouze čistí nožíkem od drobných nečistot,hmyzu a listí.
---
albert.cz/...
72mona3*

Já dělám jedinou výjimku - když jsou hřiby schované skoro celé v písčité zemi. To se pak čistí velmi těžko. M.

doplněno 19.09.17 09:44:

Nechodím, ale asi začnu *smich* Tady u nás začali totiž ten náš les likvidovat, takže místa, kam jsem chodívala od malička, už mizí...

Jak tak čtu další odpovědi, tak spousta lidí je zvyklá nosit si bordel z lesa domů. Já ne. Houby čistím už v lese. A co je zajímavé, většina ženských to tak dělá. Zato jejich chlapi prý jen lehce očištěný "úlovek"odloží do tašky či košíku a doma se jim z toho většinou ještě rozuteče havěť *smich*

sebod*

Mono, že Ty mi chodíš na moje místa? Tam je taky písek...*placni* Takže stejně jako Ty, většinou houby nemyju, jen ty od písku ano.

hodnocení

1x

Mám stejný názor jako kepler a pckop. Před tepelnou úpravou houby vždy pod tekoucí vodou rychle omyji. Ony za tu chvilku zas tolik vody nenasáknou:-D, jak tu někdo prezentuje. Nejen, že se tím pohodlně odstraní jakákoliv nečistota, ale také z důvodu, že nevíte jaké "potvory" po nich mohly lézt. To, že se mají mít v octové či osolené vodě, jsem ještě nikdy neslyšela a že jsem už ten nějaký pátek na světě*jasne*! A pokud je suším, tak z vrchu klobouky očistím čistým mokrým hadříkem (nechám je oschnout) a nožem pečlivě očistím nohy. Nikdy bych houby takto neošetřené nepoužila.Tož,tak.

hodnocení

0x

Houby jsem nikdy nemyla, ale již jsem toto počínání u někoho viděla, dost jsem se nad tím pozastavila.

kepler*
hodnocení

0x

Proč by se neměly mýt? Dělám to pod tekoucí vodou, octová nebo osolená nemá smysl. Pokud jsou vyjímečně čisté, mýt není třeba, ale nalepené zeminy, listí nebo jehličí se jinak efektivně nezbavíš. Nemám rád, když mi mezi zuby skřípe písek, nebo musím vyplivovat jehličí. Tak jako tak obsahují až 90 % vody, tak proč by to mělo vadit? Při dušení se stejně voda odpaří, Pokud by se měly sušit, tak nemyju, to je jasné. Tento způsob ale neuznávám. Nikomu nic necpu, ale desítky let houbaření mě naučilo houby vydusit na sádle a se solí, tím ztratí 2/3 objemu, šup s nima do mikrotenu nebo vaniček a pak do mrazáku. A máš polotovar pro univerzální použití.

Houby před tepelnou úpravou myjeme vždy, voda se stejně odpaří.

hodnocení

0x

Dnes byly na večeři bedlové řízky, klobouky jsem krátce opláchl pod tekoucí vodou, protože byly od listí a jehličí a toto byl nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak je očistit. Nijak jim to neublížilo.

hodnocení

0x

Nakrájené houby v sítku rychle propláchnu pod tekoucí vodou,vyplave jehličí,hlína,...v tak krátké době se houby rozhodně vodou nenasáknou a při dušení se voda stejně pak odpařuje.

hodnocení

0x

Dělám to jako Babkazov.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]