Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na pizzu

Od: marketka* odpovědí: 12 změna:
Dobry vecer, chtela bych si udelat nejakou domaci zdravou pizzu. Problem je, ze vsichni, co rikaji "best pizza dough" delaji pizzu z kvasku. Ale jak jsem rikala, chtela bych nejaky recept na dobrou pizzu bez kvasku.
PS: Jak se delala pizza driv? Ja mam za to, ze se do ni v prvnich dobach, kdy se zacala vyrabet ani kvasek nedaval, ci ano?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kynuté těsto je kalorické? Nevěřte každému blábolu, nutričních šarlatánů. Kvasinky zpracují složité cukry na jednoduché, jednoduché sežerou a vzniká CO2 + jiné neškodné (mnohdy velmi dobré) látky. Odkud by se tam ty kalorie navíc dostaly? Když budete o chlebu a vodě, nebudete mít problémy s obezitou, za to ručím :-D

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Každý dělá těsto na pizzu jinak. Já například takto: do mísy dám asi 17 g čerstvých kvasnic, mírně osolím a počkám, až se roztečou. Pak zasypu 400 g hladké mouky, přidám 2 lžíce rostlinného oleje a vody tolik, aby mi vzniklo pěkné hladké těsto, které nelepí. Vypracuji ho a dám kynout.

doplněno 24.08.17 10:43:

Clayman: Tak to vyzkoušejte a uvidíte sám, jak vám těsto pak krásně naskočí... Recept na posolené kvasnice není z mojí hlavy, ale mám ho od zkušeného kuchaře. Ale když nevěříte, tak to já s tím nic nenadělám. Toto těsto na pizzu má mockrát vyzkoušené a neznám lepší.

doplněno 24.08.17 10:46:

Jo a ten kuchař byl profesionál...

neznám přesně tento postup, ale je to divný postup. Sůl a vlastně i cukr kvasinky/droždí zabíjí. Vždyť oboje se používá na konzervaci. To roztečení je doslova vysátí zbylé vody z kvasnic, zvýšení osmotického tlaku na maximum a tím rozpad buněk. Už na začátku tedy část kvasnic zabijete a po smíchání s moukou se snažíte kvasinky zpět rozmnožit. Což je technologicky úplně divné. *hi* Ale i ve spoustě jiných ověřených je receptů je mnoho technologických chyb.

Ve škole se učí, že sůl se míchá do mouky - roztýlí se a nehrozí "šok"pro kvasinky. Cukrem smíchaných s vodou a kvasnicemi se kvasinky "nekrmí", ale připravují. Pokud chci kvasinky "krmit", krmím je moukou rozmíchanou ve vodě. Což je klasický kvásek.

doplněno 24.08.17 10:48:

jj, ono to vykyne stejně, ale s jiným postupem by to vykynulo ještě lépe nebo by stačilo přidat méně droždí. :) Berte to jen jako tip, co můžete vyzkoušet jinak/lépe. Je to stejná hloupost jako šlehat bílky bez cukru (který v receptu je) a místo toho tam dávat navíc kypřící prášek. A přitom tyhle postupy praktikují i opravdu dobří/vyhlášení kuchaři. Jak je vidět, není to zárukou ničeho.

Viz: Nemělo by (droždí) ale přijít do přímého kontaktu se solí, ovlivnilo by to schopnost kynutí. srecepty.cz/...

Odjakživa se u nás kvasnice startovali vlažným mlékem a a něm lžička cukru.
Krásně vyběhli.
Pokud se vaří pivo, přemění se pomocí enzymů škroby na cukry a ty potom kvasnice mění na alkohol. Nevím proto proč by měl cukr kvasnicím škodit. Je to jejich potrava.
Je pravda, že ideální je je na půl hodinky jen rehydratovat bez cukru právě kvůli osmotickému tlaku a až pak cukr, ale v praxi to moc rozdíl není.
eulalie*

Slané těsto připravuji tak, jak jsem popsala. Těsto na kynuté koláče dělám klasicky - kvasnice do mléka, trochu cukru, trochu mouky a nechám vzejít kvásek. Mám těch postupů na kynuté těsto prostě více. A ještě se mi nestalo, že bych měla těsto nějaké špatné.

iz*

Ještě se Vám nestalo, že byste měla těsto nějaké špatné.

Ale také jste ještě neměla těsto lepší, protože jste nepoužívala správný technologický postup. Sůl správně nikdy nemá přijít přímo na kvasnice. (Clayman má pravdu.)

hodnocení

1x

jsou různá těsta, třeba s jogurtem a bůh čím ještě. Ale klasické těsto na pizzu je jen jedno :)

Pokud se kynutého těsta "bojíte"není k tomu důvod, zrovna tohle těsto zvládne i malé dítě a jde jen o tu hodinu kynutí (samozřejmě je ideální dlouhé kynuté v lednici, ale hodinu nechat venku stačí).

Moje vyzkoušené kynuté/....

Ověřené, ale mnou nevyzkoušené:

1 špetka sůl
1,5 dl voda
250g hladká mouka
0,5 balíček prášek do pečiva
6 lžíce oleje (olivový)

Všechno smíchat (prášek do pečiva nejprve samotný s moukou) a vypracované těsto vyválet a na pečícím papíru na plech, potřít olejem a dál už dávat, co chcete.

doplněno 24.08.17 07:51:

Kvásek byl objeven a používán až 6 000 let př.n.l. v Egyptě. Pizza se dělá od 18. století. Není důvod, aby už od začátku nepoužívali kvásek/droždí. *smich*

Jinak pizza bylo jídlo, co dům dal. Udělala se placka a na ní cokoli co bylo doma jako zbytky. Děláme to často podobně. Třeba když zbyl pstruh od oběda, šel na pizzu. Trochu jsem se toho bál, ale byla to moc dobrá pizza.

marketka*
hodnocení

Bojim se kynuteho testa, protoze je moc kaloricke.

A jak často budete pizzu dělat, aby to mělo smysl řešit? Raději uberte ingrediencí nahoře a udělejte kynutý kvalitní základ, který je dobrý sám o sobě. My děláme pizzu potřenou směsí olivového oleje a česneku a na konec postrouháme trochou parmezánu. Na 230-240°C, cca 6-8min. Určitě je to méně kalorické než pizza s velkou porcí sýru atd.

Jediný rozdíl v kaloriích je ten, že kvasinky naštěpí škroby na cukry, které tělo musí rychleji spotřebovat nebo je uloží jako tukovou zásobu. Ale tučný sýr je tuk rovnou. Jednou v týdnu/v měsíci bych tohle u pizzy neřešil. Není to denní pečivo.

Postupy jste už dostala, já jenom k tomu, že si myslíte, že je právě kynuté těsto kalorické. Kalorické není kynuté těsto, ale každé těsto které je připravováno z mouky. Tudíž chleba a veškeré jiné pečivo, které ani nemusí být zrovna kynuté. Pokud máte jednou za čas chuť na pizzu, tak dělějte co nejtenší těsto a dejte víc oblohy. Já to někdy dělám tak, že upeču normální pizzu a já ze své porce sním jenom tu oblohu a ty chřupavé kousky těsta co jsou okolo. ;) Takže to těsto konzumuji co nejmenší množství. Zbytek klidně vyhodím do kompostu.

A rozhodně nedávat sůl na kvasnice. Vím že to tady radila Eulálie, která to tak dělá. Nevím jaká je její pizza, ale sůl na kvasnice nepatří, protože zabije kvasinky. A to, že to radil kuchař není v dnešní době směrodatné. On se má dneska za kuchaře kdokoli a speicielně někde na internetu. Tam je všelijakých kuchařů mraky, ale když se budete držet přesně jejich postupů, tak to nebude k jídlu. Já už jsem četla tolik kuchařských hovadin uveřejněnných a jinými chválených na internetu, až mi z toho šla hlava kolem.

hodnocení

0x

Pizza bez kvásku není pizza, vždy se používá těsto kynuté. Druhý, daleko vážnější problém je teplota v peci. Aby byla dobře upečená, ne vysušená, potřebujete teplotu aspoň 350oC, po celou dobu pečení. To málokterá trouba umí, proto se domácí pizza dělá malá a tenká ale i tak to nikdy není "ono".

p.s. Kynutého těsta se nebojte, je potřeba jen 2x - 3x promíchat, kysličník uhličitý se postará, aby bylo pěkně nadýchané :)

hodnocení

0x

Dá se zadělat těsto z mouky, oleje, soli, mléka nebo vody (případně i bublinkové) a trochy prášku do pečiva. Ale klasické pizzové to není - jen taková náhražka, když zrovna není droždí při ruce.

Jen bych se chtěla zeptat, co je na kvasnicích, potažmo kvásku, nezdravého?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]