Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 18 let a podařilo se mi zhubnout díky sníženým porcím jídla (kvůli rovnátkům) a většinou hoodně zdravého a volného pohybu.
Jenže.
Rovnátka už nemám. A to víte babičky, maminky. Už na mě doléhají s tím, že mi uvaří. Já odmítám a vařím si sama(menší porce) a ono se jim to nezdá.
Byla jsem předtím tak akorát, ale chtěla jsem trochu shodit.
A pak jsou tu oslavy, na nich plno dortů a jídla. Když jsem někam pozvaná dají mi na privítanou zákusek, kafíčko.
Já nechci odmítat, protože mi připadá, že se to nesluší a co si o mně pomyslí, že odmítám jejich práci. Když babička vaří výbornou omáčku, prostě odmítnout nechcete, když byla vždycky vaše nejoblíbenější.
A TAK SE PTÁM.
Jak by se dalo udržet tu moji váhu, aniž bych se tímto musela trápit? Skoro mě to dohání k vaření si potají, aby neviděly a nekomentovaly, kolik toho sním.
Jak by se dalo udržet váhu, bez odmítání?
Děkuji za odpovědi.
Doma se odmítá dělat zdravá marmeláda. A všechno ovoce, co se nasbírá se využje na marmeládu. Já mám ovoce ráda, dělala jsem si chia marmeládu, ale moc dlouho nevydrží a v zimě mám ráda ovoce a jelikož nikde není, musím požít marmeládu. Myslíte si, že když si ob 2 dny namažu na bezlepkový chléb marmeládu, nepřiberu? Nebo když si občas dám babičky knedlíky a menší dortík. Většinou mám saláty nebo dělám cizrnové placičky nebo tofu výrobky. Ovoce jím jen k snídani. Myslíte, že si udržím svoji váhu, když budu jíst všechno, ale jen občas a trochu? Třeba o Vánocích kdybych si dala každý den trochu cukroví, tak nepřiberu? Smaozřejmě si budu dělat zdravé cukroví, ale určitě se dělají rohlíčky a další cukroví, chodíme na návštěvy a ochutnat se musí, aby se neurazilo. Kdybych si každý den dala jen trochu cukroví o Vánocích, myslíte, že bych nepřibrala?
Jednou za týden si zhřešte a dejte si jídlo, které normálně nejíte, ale toužíte po něm. Nabídneli vám někdo zákusek ke kafíčku, poproste o nůž a snězte polovinu. Babičinu omáčku si dejte buď samotnou nebo z jedním knedlíčkem. Jde to. Když budete hřešit, přidejte pohyb.
Já všude odmítám sladké, nejím ho, nemám jej ráda. Maso neodmítnu nikdy.
No máte pravdu, není to jednoduché. Léta jsem řešila to samé. Občasné zahřešení by sice člověku neuškodilo, pokud by se pak vrátil k nezávadnému jídlu. ALE: Každý zákusek, dortík atd. Vám zvedne inzulín v krvi. A inzulín v krvi je prevít, volá po dalším cukru, mňamce, dobrůtce. Prostě Vás začne "honit mlsná" a i když jste pak už třeba sama doma a nikdo Vám nic nenabízí, sníte na co přijdete. Boj s inzulínem, který volá po dalším přísunu cukru, je hodně náročný a málokdo ho zvládne.
Asi bude nejjednodušší namluvit příbuzným (a sobě), že Vám cukr prostě přestal chutnat. Chvíli Vás budou ještě lákat, ale pak si zvyknou. Je to Váš život, Vaše tělo a ve svém věku jste za své tělo zodpovědná už jenom Vy.
Držím palce, at´ to zvládnete.
Dejte si malou porci jídla ...a prostě bych řekla,že sladké nejím...to není nic neslušného
Být v pohodě. To je to nejtěžší, co dnes lze. Pokud je člověk v pohodě, tak totiž ani nemá chuť na jídlo. Vše vlastní zkušenost - mně v létě vadí vše - vedro, hluk do nočních hodin, soused ožrala, co na zahradě dělá bordel do nočních hodin,,,,,,,,,,,,,,, výsledkem je každým rokem několik kilo navíc, které už nesundám - v zimě si zacvičím a tak, ale v těch vedrech se ani nevyspím...
Dobrý den, s takovým přístupem budete za chvíli mít z jídla trauma. Jezte normálně. Víte už, že jste zhubla díky sníženým dávka jídla a vícero pohybu. Ono to tak funguje, asi jste měla výdej větší než příjem potravy. Klidně si dejte i tu marmeládu, když na ni máte chuť. Pokud nemáte celiakii, není potřeba jíst bezlepkové pečivo. Přeci z jednoho zákusku nepřiberete, to byste s těmi zákusky musela cpát každý den.
Já chápu, že je nesmírně obtížné odmítat a "držet" se. Ale jinak to prostě nejde. Dalo by se to vymyslet tak, že si vezmete kousek, kousíček. Budete to držet v puse a dlouho vychutnávat. Válet po jazyku, užívat si to. Pak nebude potřeba sníst kus, bude stačit malý kousek. Nebudete týrat sebe, ani hostitele. A pak: "Děkuji, už nemůžu, stačilo mi to." Takhle to dělá moje mladá. Už jsem si zvykla a dám ji menší kousek, na ochtnání, ne na najezení. A ona je celá spokojená a štíhlá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.