Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Do kin jde film Po strništi bos. V časopisech i na internetu se o něm objevují informace doprovázené fotografiemi. A na fotkách má malý hlavní hrdina na hlavě pletenou čelenku s křížem na temeni. Nenosí to jen venku, má to na hlavě i během školního vyučování. K čemu to sloužilo?
Teplo? Rozhodně ne. Uši to nekryje. Pot? Ve třídě? I když i při zkoušení je možné se někdy pořádně zapotit... Aby držely vlasy pěkně u hlavy?
Já si na podobné čelenky matně vzpomínám. Někdy na přelomu 50. a 60. let je nosívali lyžaři (běžci). Ale myslím, že jim alespoň trochu kryly uši.
Knihu, kde je možná nějaké vysvětlení, jsem nečetla.
Takzvaný "kříž" - ne čelenka. Dílem to byla móda, dílem to opravdu drželo vlasy - chlapečkům se tolik necuchaly, když lítali po strništích, takže vypadali upraveně.
Před pár lety jsem ho pletla synovi na jakési retro lyžařské závody.
Beru pro rychlý pohyb. Ať už na lyžích, nebo na strništi . Ale co ta škola? Ve škole vítr nefouká. Přece jen je to jakási pokrývka hlavy. A už malé chlapce učíme v našich končinách, že ta se při vstupu do místnosti sundává.
Dobrý den, film jsem zatím neviděl, ale viz odkaz to vysvětluje pan Jan Svěrák. Zdravím!
Bez znalosti filmu si myslím, že to je buď jen vzpomínka na dětství nebo ho k tomu nošení donutila maminka či to nosil dobrovolně (jako modní výstřelek či pro vlastní zajímavost). Ale, to jen odhaduji.
Někdy v době mezi 50. a 60. lety jsem s údivem koukala na taťku svého dětského kamaráda. Měl na hlavě slídový kryt a tento kříž. Na staré cirkulárce řezal dřevo. Tu slídu mě proto, aby mu nelétaly piliny do očí, kříž, aby mu nepadaly vlasy do čela. Jinak jsem to nikdy na nikom neviděla, občas v nějakém starém filmu. Jaga.
O něco později, kolem roku 1963, byl zase pro děvčata moderní čapkou tzv. "proužek". Mamka mi upletla 3 - modrý, žlutý a červený. Vypadalo to jako houpací síť. Uprostřed hlavy širší, ke koncům se to zužovalo do špiček. Tam byly přišité tkaničky, vázalo se to pod krkem. Možná, že někde ještě fotku v proužku mám. Nosily je i dospělé ženy, i když ne tolik, spíš to byla výsada holčiček. Posloužil mi i jako hračka. Když se tkanice uvázaly pod stolem k jeho nohám, mohla jsem v čapce houpat a uspávat panenku.
Já měla proužky moc ráda, říkala jsem, že nám přivolávají jaro. Když končila zima, uložily se do skříní všelijaké ty zimní kukly a jiné hučky a přešlo se na lehčí proužek. Bylo to meziobdobí mezi silnou zimní čepicí a vlasatou hlavou.
U nás na horách se kříž nosil jen na lyže, v čepici se potila hlava. "Proužek taky pamatuju, u nás se tomu říkalo měsíček. Kupodivu jsem ho nikdy neměla, ač jsem byla opletená od hlavy po paty. Zřejmě by tento výtvor dostatečně nereprezentoval matku, co by zdatnou pletařku. Pak ještě frčely jeden čas kukly, vzpomínáte?
Ještě mi utkvěl ve vzpomínkách přelomový hit v módě - krepsilonové barevné punčocháče, které nahradily ty šílené bavlněné, s rozkrokem u kolen a vyboulenými koleny. Byl nějaký čas problém je sehnat, vypadala krásně, ale "kousaly", že se člověk mohl udrbat, stejně jako při šílené módě silonových šatů. Tam navíc často tlačily do paží i festovní gumičky na krátkých rukávcích. Jak já je nesnášela!
Děkuji za další připomínky dávné módy. Čepici proužek jsem také měla. Ale protože jsem nosila copy a ofinu, tak na mně vypadala asi docela pěkně.
Tatínek i oba dědečkové nosívali klobouky. Všem slušely. Jen tatínek v létě občas nosíval na hlavě kapesník se čtyřmi uzly. Myslím, že na fotkách k filmu Po strništi bos jsem tento kapsník na dospělém mužském také viděla. Hrozné .
Proužky-měsíčky na hlavu mi mamka napletla v různých barvách, jak jsem zašla za roh, strhla jsem to z hlavy a nacpala do kapsy, nevím proč, stejně se to v mých kudrnatých vlasech dost ztrácelo. Ted bysem to docela v zimě nosila, ale zase už na to nemám věk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.