Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaký med je lepší?

Od: ben® odpovědí: 30 změna:
avatar ben

Dobrý den, mám možnost koupit med přímo od včelaře - má světlý (květový, luční) nebo tmavý (lesní) a cena je stejná (140,- Kč za láhev / kg). Jaký si mám vybrat? Je některý druh lepší nebo je to jedno? Cena je slušná? Děkuji Vám za zkušenosti a zdravím!

 

 

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pb®
hodnocení

4x

Lesní mi moc nejede. Nekoupila bych si ho, ale když ho dostanu, nepohrdnu. Mimochodem víte co to vůbec je, lesní med? To je med, který včely dělají z medovice. A medovice je štáva, kterou vyloučí mšice, co sají na jehličnatých stromech. Já mám nejradši květový pastovaný, tedy zcukernatělý, kdy jsou krystaly rozetřené a už neteče. Cena je běžná, za kterou se prodává v obchodě.

ben®
hodnocení

Dobrý den, ten původ moc nezkoumám, resp. jak to včelky dělají a z čeho - to bych nemohl jíst ani vajíčka.

Ovšem, děkuji Vám za zkušenost. Zdravím!

 

hodnocení

3x
avatar bimbam

Před nějakými deseti i více lety konzumenti preferovali lesní med. Důvod byl jednoduchý - les se zdá být o něco zdravější než pole s medonosnými rostlinami. Dnes je více žádaný světlý luční, pravděpodobně z důvodu rozšíření informací o těch mšicích. Rozdíl v kvalitě a chuti obou druhů nedovedu osobně rozlišit. Ale v posledních letech i já sahám po lučním.

ben®
hodnocení

Dobrý den, asi dám na Vás a koupím ten luční - na tom se asi včelky nadřely více a mají hodně nalétáno.

Zdravím!

 

fiser22*
hodnocení

3x

Ono Vám nikdo kloudně moc neporadí jestli chuťově ten nebo ten, je to docela subjektivní věc. Mě třeba víc chutná lesní (tmavý) , stejně tak do čaje, přijde mi i víc aromatický a "voňavější" , ale na chleba zase preferuji luční pastovaný (výhodou je že nestéká), a je takový jemnější. Obecně udávají že zdravější je květový, protože v lesním je více cukru ... ale ono to nebude zas tak hrozné, záleží tedy v podstatě jen na Vašich chutích :)

 

hodnocení

2x

Mám radši lesní, protože mi víc voní, chutná a navíc je tekutější než ten luční, což mi vyhovuje taky víc (např. do čaje je podle mě lepší luční, při pečení taky). Prostě se s ním líp pracuje.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Bene, zima bude dlouhá a 2 medy za 280 kč vám životní úroveň prudce nesníží. A příští rok už budete radit, protože budete vědět, který je nejlepší. ;)

Já spíš mysl8m ž
e bidet vědět, který vám víc chutná
. ono je to věc osobní chuti.

 

pohanka*
hodnocení

1x

Také preferuji ten tmavý. Je voňavý, zdravější, obsahuje méně bílkovin /vhodnější pro nemocné s ledvinami/, více silic a jiných látek vhodných k léčbě nachlazení.

Na chleba mějte světlý, květový a do čaje při nachlazení medovicový.

 

hodnocení

0x

Tak si vem od každého medu jednu láhev a doma můžeš ochutnávat.

Sladké budou oba.

A nebo počkej, až včelař jeden med doprodá. Ten který doprodá dřível byl lepší a příští rok si ho koupíš.

ben®
hodnocení

Dobrý den, právě tomu zkoušení bych chtěl předejít - nechci kupovat "zajíce v sáčku" . Zdravím!

 

72mona3*
hodnocení

0x

Každoročně sdílím vaše dilema. Nakonec beru vsechno. Nejsem žádnej rasista ;)

Ale spíš ten květový. M.

 

hodnocení

0x

Ahoj Bene :)

Samozřejmě,že luční,květový.

Také jej kupuji za stejnou cenu,také od včelaře.

A proč samozřejmě?

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Za nejkvalitnější se vždy považoval lesní a musí být český. Hlavně si ho kup od farmáře nebo prostě od soukromníka a ne v sámošce, to je samý míchaný ksindl z EU. Nevím, kolik má ta tvoje lahev, ale slušný medo 800 gr stojí min. 180 Kč, jinak je to podvod.

sebod*

aja, tady u nás se prodává med za 140 Kč/kg. A je to med přímo od včelařů - kvalitní

Jojo, tady taky. 140-150,-. Jen jednou jsem nakoupila za 150,- jinde a ten dobrý tedy nebyl.

Jo a taky miluju lesní, jen ten a žádný jiný *pusa*

to je možné, v Praze je všechno dražší

sebod*

Potom bys, ale měla být opatrnější ve svých názorech, kdy píšeš, že med pod 180 Kč je podvod ! Tedy nekvalitní med.

 

vernon
hodnocení

0x
Pokud nějaký včelař prodává med za pouhých 140Kč za kilo, neváží si práce svých včel a ani svojí...

 

still10k*
hodnocení

0x

Med je snad od každého včelaře jiný. Jak tu někdo navrhl, berte od každé jednu, doma ochutnejte a podle toho se rozhodněte, takhle generalizovat med snad nejde. I když pravda, já radši lesní, má pro mne zajímavější chuť. Ale ani nad dobrým lučním neohrnu nos. Tedy pokud je to opravdový poctivý voňavý med. Já kupuji od kamaráda včelaře lesní z řepky a lípy.

 

blanka33*
hodnocení

0x

Dobrý den, být Vámi, koupila bych oba :). Aspoň si je budete moci ohodnotit podle sebe ;). Každý má jiné chutě :).

 

ben®
hodnocení

avatar ben

Dobrý den, děkuji všem za medové rady a zkušenosti. Toho včelaře zná soused (mám od něho adresu) a kupuje si od něho med již léta, tak by to podvodník nemusel být. Ta cena je za láhev, soused naznačil její velikost a já jsem to pochopil jako 1 kg - jenže ono to bude asi o něco méně, ale to neřeším. Uvidím, jaká bude momentální nabídka a potom koupím (něco sladkého). Zdravím!

iz*

Už jste koupil?

Mně více chutná ten tmavý. Navíc se mi zdá, že pomaleji krystalizuje (cukernatí).

 

danys*
hodnocení

0x

Nejlepší bude, když ochutnáte oba a uvidíte, který vám bude víc chutnat. Cena je běžná, já kupuju od kolegy z Moravy za 100kč/kg. Každopádně v tomto případě cenu vůbec neřeším, pokud by mi tento med nechutnal, koupím si jiný klidně za 180 kč.

 

hoststary*
hodnocení

0x

Pokud kupujete med od včelaře, asi víte, kde se včely pásly, jestli má úly v zahradě kde jsou kolem kvetoucí stromy a kytky, nebo na louce, kde kvetou luční květiny a luční stromy a keře, někdo si libuje v akátovém medu (ala jak dlouho akáty kvetou?), někdo si vozí z Chorvatska med od včeliček, které se pasou na levandulích na jinak kamenitých svazích hor, kde nic jiného neroste a nekvete, někdo má med od včel, které se pásly na kvetoucích lípách v lipových alejích. Nebo si včelař vyveze pojízdné úly doprostřed řepkového pole, co je užitečné pro řepku i pro včelaře, ale v dnešní době je moderní vjet do pole s obrovskou nádrží s jedem a postřikovacími rameny do šířky a pole kropí postřikem proti škůdcům a to má možná vliv i na kvalitu medu, kdo ví? Asi od dobrého včelaře, z dobrého místa. Možná vám pomůže mapa včelařů - viz najdisivcelare.cz/...

Nebo si udělejte radost a míst dilema nad světlým nebo tmavým medem si zkuste koupit kvalitní dobrou medovinu, od dobrého výrobce, výborná je hořká s mandlemi, jen tak pro chuť jako šláftruňk.

 

 

myse*
hodnocení

0x

oba dva jsou dobré. Cena je taky solidní. My prodáváme za 150 sklenici.

Světlý - květový - obsahuje více pylu a je "vyroben" především z nektaru z květů... Hodně světlý bývá hlavně řepkový, za mne nic moc, tmavší bývá ze směsi květů - stromů, pampelišek... prostě jarních květů.

Tmavý med - lesní - medovicový - jak napovídá název pochází ze sběru medovice - což jsou výměšky např. mšic, hodně mšic smrkových (proto lesní). Částečně je i z nektaru z pozdnějších květů.

Za mne - já mám raději květový, lesní mě škrábe v krku (jakási alergie či co). Máme včelky na zahradě a je to "sladká práce" :-D

 

ben®
hodnocení

avatar ben

Dobrý den, děkuji za další dobré rady a postřehy - a již je to vyřízeno. No, situace se trochu zkomplikovala, protože ten včelař mně nabídl ještě med pastovaný. Tak to dopadlo asi dle očekávání a nyní mám medu slušnou zásobu - koupil jsem lesní, luční i pastovaný . Zdravím!


doplněno 31.08.17 09:25:

Zatím jsem ochutnal jen ten med pastovaný a zjistil jsem takovou zajímavost - je sladký .


doplněno 31.08.17 10:20:

coklit - když se ten včelař na chvilku vzdálil, tak jsem se "mazaně" zeptal jeho (asi desetiletého) synka, který med má nejraději on. Odpověděl, že ten pastovaný a na můj další dotaz, proč zrovna tento, mně odpověděl moudře: "Protože ho můžu jíst lžičkou a neteče po rukách."

Tak to je rozhodně nejlepší řešení a předem přeji sladké poznávání, protože to, který budete preferovat, záleží opravdu jen a jen subjektivně na Vaší chuti ;)

Já osobně preferuji ten tmavý lesní. Pravda je, že hlavně do čaje a to nejen kvůli možná výraznější chuti a vůni, ale spíše kvůli tomu, že vydrží déle tekutý - vlastně mi ještě nikdy nestihl zkrystalizovat. Když ho mám dost, s chutí dávám i na pečivo. Stejně tak, ale miluji i ten květový nebo luční, ale vyhovuje mi více tekutá konzistence, takže pastovaný nekupuji - je v něm jen našlehaný vzduch a zůstává tak stále jakoby krémové konzistence, která se dobře roztírá hlavně na pečivo, což je ten důvod, proč to tak spoustě lidem vyhovuje. Stejně poslouží i zkrystalizovaný, jen občas člověk musí vynaložit větší sílu na jeho vydolování ze sklenice a pokud už by byl jako beton, dá se znovu rozehřát v teplé (nikoliv vařící) vodě..


doplněno 31.08.17 10:29:

@ben: :D Tak to je přece logické. Je super, jak jsou ty děti bezprostřední :D

@babkazov: Ano, jezdívala jsem jako dítě do léčeben se zády a také jsme mívali ke snídaním med již rozmíchaný s máslem.. Na chuť to bylo dobré, ale už právě tehdy jako dítěti, mi ta byť praktická konzistence, nějak vadila.. Nelahodilo to oku a člověk jí i očima.. :D

Coklit, připomněla jste mi nejlepší svačinky ve školce. Kuchařky , už když umývaly nádobí po obědě, daly do šlehače máslo nebo něco podobného a pak do toho přidaly med. *mnam* Čerstvý chleba s našlehaným máslem s medem! Tož to byla dobrota! *palec*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]