Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám možnost koupit med přímo od včelaře - má světlý (květový, luční) nebo tmavý (lesní) a cena je stejná (140,- Kč za láhev / kg). Jaký si mám vybrat? Je některý druh lepší nebo je to jedno? Cena je slušná? Děkuji Vám za zkušenosti a zdravím!
Lesní mi moc nejede. Nekoupila bych si ho, ale když ho dostanu, nepohrdnu. Mimochodem víte co to vůbec je, lesní med? To je med, který včely dělají z medovice. A medovice je štáva, kterou vyloučí mšice, co sají na jehličnatých stromech. Já mám nejradši květový pastovaný, tedy zcukernatělý, kdy jsou krystaly rozetřené a už neteče. Cena je běžná, za kterou se prodává v obchodě.
Dobrý den, ten původ moc nezkoumám, resp. jak to včelky dělají a z čeho - to bych nemohl jíst ani vajíčka.
Ovšem, děkuji Vám za zkušenost. Zdravím!
Před nějakými deseti i více lety konzumenti preferovali lesní med. Důvod byl jednoduchý - les se zdá být o něco zdravější než pole s medonosnými rostlinami. Dnes je více žádaný světlý luční, pravděpodobně z důvodu rozšíření informací o těch mšicích. Rozdíl v kvalitě a chuti obou druhů nedovedu osobně rozlišit. Ale v posledních letech i já sahám po lučním.
Dobrý den, asi dám na Vás a koupím ten luční - na tom se asi včelky nadřely více a mají hodně nalétáno.
Zdravím!
Ono Vám nikdo kloudně moc neporadí jestli chuťově ten nebo ten, je to docela subjektivní věc. Mě třeba víc chutná lesní (tmavý) , stejně tak do čaje, přijde mi i víc aromatický a "voňavější" , ale na chleba zase preferuji luční pastovaný (výhodou je že nestéká), a je takový jemnější. Obecně udávají že zdravější je květový, protože v lesním je více cukru ... ale ono to nebude zas tak hrozné, záleží tedy v podstatě jen na Vašich chutích
Za nejkvalitnější se vždy považoval lesní a musí být český. Hlavně si ho kup od farmáře nebo prostě od soukromníka a ne v sámošce, to je samý míchaný ksindl z EU. Nevím, kolik má ta tvoje lahev, ale slušný medo 800 gr stojí min. 180 Kč, jinak je to podvod.
Jojo, tady taky. 140-150,-. Jen jednou jsem nakoupila za 150,- jinde a ten dobrý tedy nebyl.
Jo a taky miluju lesní, jen ten a žádný jiný
Med je snad od každého včelaře jiný. Jak tu někdo navrhl, berte od každé jednu, doma ochutnejte a podle toho se rozhodněte, takhle generalizovat med snad nejde. I když pravda, já radši lesní, má pro mne zajímavější chuť. Ale ani nad dobrým lučním neohrnu nos. Tedy pokud je to opravdový poctivý voňavý med. Já kupuji od kamaráda včelaře lesní z řepky a lípy.
Dobrý den, děkuji všem za medové rady a zkušenosti. Toho včelaře zná soused (mám od něho adresu) a kupuje si od něho med již léta, tak by to podvodník nemusel být. Ta cena je za láhev, soused naznačil její velikost a já jsem to pochopil jako 1 kg - jenže ono to bude asi o něco méně, ale to neřeším. Uvidím, jaká bude momentální nabídka a potom koupím (něco sladkého). Zdravím!
Pokud kupujete med od včelaře, asi víte, kde se včely pásly, jestli má úly v zahradě kde jsou kolem kvetoucí stromy a kytky, nebo na louce, kde kvetou luční květiny a luční stromy a keře, někdo si libuje v akátovém medu (ala jak dlouho akáty kvetou?), někdo si vozí z Chorvatska med od včeliček, které se pasou na levandulích na jinak kamenitých svazích hor, kde nic jiného neroste a nekvete, někdo má med od včel, které se pásly na kvetoucích lípách v lipových alejích. Nebo si včelař vyveze pojízdné úly doprostřed řepkového pole, co je užitečné pro řepku i pro včelaře, ale v dnešní době je moderní vjet do pole s obrovskou nádrží s jedem a postřikovacími rameny do šířky a pole kropí postřikem proti škůdcům a to má možná vliv i na kvalitu medu, kdo ví? Asi od dobrého včelaře, z dobrého místa. Možná vám pomůže mapa včelařů - viz najdisivcelare.cz/...
Nebo si udělejte radost a míst dilema nad světlým nebo tmavým medem si zkuste koupit kvalitní dobrou medovinu, od dobrého výrobce, výborná je hořká s mandlemi, jen tak pro chuť jako šláftruňk.
oba dva jsou dobré. Cena je taky solidní. My prodáváme za 150 sklenici.
Světlý - květový - obsahuje více pylu a je "vyroben" především z nektaru z květů... Hodně světlý bývá hlavně řepkový, za mne nic moc, tmavší bývá ze směsi květů - stromů, pampelišek... prostě jarních květů.
Tmavý med - lesní - medovicový - jak napovídá název pochází ze sběru medovice - což jsou výměšky např. mšic, hodně mšic smrkových (proto lesní). Částečně je i z nektaru z pozdnějších květů.
Za mne - já mám raději květový, lesní mě škrábe v krku (jakási alergie či co). Máme včelky na zahradě a je to "sladká práce"
Dobrý den, děkuji za další dobré rady a postřehy - a již je to vyřízeno. No, situace se trochu zkomplikovala, protože ten včelař mně nabídl ještě med pastovaný. Tak to dopadlo asi dle očekávání a nyní mám medu slušnou zásobu - koupil jsem lesní, luční i pastovaný . Zdravím!
Zatím jsem ochutnal jen ten med pastovaný a zjistil jsem takovou zajímavost - je sladký .
coklit - když se ten včelař na chvilku vzdálil, tak jsem se "mazaně" zeptal jeho (asi desetiletého) synka, který med má nejraději on. Odpověděl, že ten pastovaný a na můj další dotaz, proč zrovna tento, mně odpověděl moudře: "Protože ho můžu jíst lžičkou a neteče po rukách."
Tak to je rozhodně nejlepší řešení a předem přeji sladké poznávání, protože to, který budete preferovat, záleží opravdu jen a jen subjektivně na Vaší chuti
Já osobně preferuji ten tmavý lesní. Pravda je, že hlavně do čaje a to nejen kvůli možná výraznější chuti a vůni, ale spíše kvůli tomu, že vydrží déle tekutý - vlastně mi ještě nikdy nestihl zkrystalizovat. Když ho mám dost, s chutí dávám i na pečivo. Stejně tak, ale miluji i ten květový nebo luční, ale vyhovuje mi více tekutá konzistence, takže pastovaný nekupuji - je v něm jen našlehaný vzduch a zůstává tak stále jakoby krémové konzistence, která se dobře roztírá hlavně na pečivo, což je ten důvod, proč to tak spoustě lidem vyhovuje. Stejně poslouží i zkrystalizovaný, jen občas člověk musí vynaložit větší sílu na jeho vydolování ze sklenice a pokud už by byl jako beton, dá se znovu rozehřát v teplé (nikoliv vařící) vodě..
@ben: :D Tak to je přece logické. Je super, jak jsou ty děti bezprostřední :D
@babkazov: Ano, jezdívala jsem jako dítě do léčeben se zády a také jsme mívali ke snídaním med již rozmíchaný s máslem.. Na chuť to bylo dobré, ale už právě tehdy jako dítěti, mi ta byť praktická konzistence, nějak vadila.. Nelahodilo to oku a člověk jí i očima.. :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.