Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahuštění guláše chlebem

Od: norb56 odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
chystám se o víkendu na guláš a některé recepty říkají, že mám guláš zahustit chlebem. Přiznám se, že sice vařím, ale guláš jsem chlebem nikdy nezahušťoval.

Jak se to dělá? Rozemlet starý chleba? Nespadne to pak v guláši jen na dno?

Děkuji za pomoc.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

5x

moje babička povídala, že chleba je nahrážka, která kazí chuť a guláš zahušťovala najemno nastrouhaným bramborem. Nastrouhala bramboru, zamíchala ji do guláše, ještě chvíli podusila a nechala ustát. Žádná věda, není co pokazit.

No ale tady jsme na poradně, proto bych vám spíš poradil dát do guláše hodně nadrobno pokrájené cibule. Ale skutečně hodně, víc než masa. Cibule se rozvaří na pěknou hustou omáčku a vy žádné zahušťovadlo nebudete potřebovat.

Přesně tak. Ta cibule dělá super omáčku!

Také dávám přednost cibuli - ale nechávám ji raději nejdřív rozdusit bez podlévání, jen ve šťávě co pustí ona a maso. Chce to víc hlídání, ale chuťově je lepší, než rozvařená - nejen v guláši.

hodnocení

2x

Zdravím.

Třeba takhle.

Chutě si upravte dle svého.

hodnocení

1x

Když se to pak ještě provaří, tak nespadne. Krásně se v něm rozloží. Já ho strouhám. Ale nedávám vždy. Myslím, že se tím podstatně zkrátí životnost guláše.

sebod*
hodnocení

1x

hodně tvrdy chleb rozemlet, nebo nastrouhat. Měkčí nadrobím na kousky, dám na chvilku do trošky vody a pak naliji do guláše. A opravdu to ke dnu nespadne, jen je potřeba pořádně guláš povařit . aspoň těch 20 minut

hodnocení

1x

Nemám ráda guláš zahuštěný chlebem. Přijde mi to jakoby nakyslé. Raději přidám na cibuli, ta to zahustí mnohem chutněji. A když už je zle, zozkvedlám trochu hladké mouky ve vodě a nechám cca 15minut povařit. Ale i tomu se raději vyhnu. *hi*

hodnocení

0x

Znama ho zahustovala pernikem (bez marmelady).

Perníkem zahuštuji rajsou omáčku, také bez marmelády a bílé cukrové polevy, jinak malé perníčky rozmačkám v ruce.

sebod*

lego, opravdu tím zahušťovala guláš? Přeci jenom perník má v době specifické koření, které dost výrazně změní chuť výsledné omáčky. A navíc je sladký. Ano, do rajské, švestkové apod se hodí, protože to jsou "sladké" omáčky, ale guláš?

ladinpraha*

Sebod, moje prababička také měla doma pořád cihlu perníku a strouhala ho do omáček. Jestli i do guláše, to už samozřejmě nevím. Nebyl to perník na jídlo, byl tvrdý jako beton a byl výhradně na strouhání. To výrazné aromatické koření určitě neobsahoval.

doplněno 17.08.17 14:41:

Kupovaný byl mnohem měkčí než domácí. Podobně jako povidla. Běžně se na ně brala sekyrka, aby se z nich odsekla porce na rozvaření.

sebod*

jojo, takový podlouhlý, žejo ;). Já ho milovala i k jídlu. Byl to perník na strouhání. Třeba se s ním sypaly ovocné knedlíky, nebo krupicová kaše, nebo buchty přelité řepným sirobem ( tradiční vánoční jídlo v Podkrkonoší). Ale aby to BYL perník, musel obsahovat PERNÍKOVÉ koření. Je ovšem pravda, že dříve se těch omáček na sladko vařilo daleko více, jak teď, takže v kuchyni ho měla skoro každá kuchařka.

Sebodko, i do guláše přidávám lžíci povidel... nádherná barva šťávy a chuť to nijak neovlivní, i když jsou sladká.

Jojo, gulas (ale primerene).
A vsem nam na Hane strasne chutnalo:)

sebod*

lego. A proč by nakonec nechutnalo. Prostě to byl trošku jiný guláš. A až budu mít náladu, tak to zkusím... A když to nebude chutnat, tak to svedu na Tebe :-D

Preji dobrou chut:)
Pocitam ze vynadano nedostanu..

hodnocení

0x

S chlebem zahuštěný mi nechutná, klidně zahustím moukou rozkvedlanou v mouce, ale důležité je aspoň 20 minut povařit, až se ztratí moučná chuť.

Hezký den a dobrou chuť*palec*

hodnocení

0x

Perník na strouhání se dostane koupit i dnes.Já ho používám k chytání velkých kapru.Samozřejmě po zváženi a změřeni vyfoceni je vracím vodě.

hodnocení

0x

Občas zahustím guláš měkkým chlebem, který se pak musí náležitě rovařit. Dělám to ale jen tehdy, když chystám guláš ještě na týž den. Jinak chleba snadno zkvasí - no a s ním i ten guláš. Takže jíst ho 3 dny nelze.

Přikláněla bych se k zahuštění cibulí, ta guláši jen prospěje a doba poživatelnosti pokrmu je delší, než při zahuštění chlebem. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zahustit guláš
Otázky na téma zahustit guláš
Otázky na téma zahuštění guláše

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]