Jak správně uvařit vejce?

Od: Datum: 05.02.13 01:10 odpovědí: 11 změna: 06.02.13 01:29
avatar

Dobrý den, jak asi poznáte z mého dotazu, tak žádný kuchař nejsem. Když používám vejce, tak většinou jen rozklepnuté na pánev. Chtěl bych se naučit přesně a klasicky uvařit vejce, abych věděl, že jsou natvrdo, na hniličko nebo na měkko - podle potřeby. Takže do studené vody a přivést k varu nebo vařit vodu a potom vložit? A hlavně ten čas a od kdy měřit. Vím, že to asi někomu připadne pod kuchařskou úroveň, ale děkuji za informace. Zdravím!


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 05.02.13 01:51

Vejce na měkko a na hniličku (kde jsou potřeba definované podmínky zahřívání) vařím vložením do vroucí vody. Vody musí být dostatek, aby vejce byla po dobu varu vody úplně ponořena (čím víc vody, tím lépe - tím méně se její teplota vložením vajec sníží).

Na měkko cca dvě až dvěapůl minuty, na hniličku cca tři, čas měřím od vložení vajec do vody. Vejce na tvrdo nejsou háklivá na přesnou dobu (jakmile ztuhnou, už je nerozvaříš), po vložení do vroucí cca pět minut, ale běžně je dávám i do studené vody a vařím těch pět.

Nějakému experimentování se stejně nevyhneš (já mám třeba rád vejce na hniličku tak, že bílek je ještě zčásti tekutý, někdo má rád polotuhý žloudek), ale zhruba se od těch časů můžeš odpíchnout.

Vařit dávám vejce do mírně osolené vody, ne úplně čerstvá (pokud možno) a předem je nechám ohřát na ´pokojovou teplotu´ (právě vyndaná z lednice ráda praskají). A - časy odpovídají ´středně velkému vejci´ (tuším, že je to "M"), pro větší vejce musíš časy mírně prodloužit a naopak.

Dobrou chuť...

;)

doplněno 05.02.13 02:09:

No jo - já su ´vejcomil´, takže ty časy si tak nějak pořád v hlavě udržuju - jinak ale vařím ´přiměřeně´ a ´akorát´, bohužel - do vajec vidět není...

;)

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ben®
Datum: 05.02.13 02:06
avatar

Dobrý den, tak děkuji za perfektní a komplexní informaci. Asi je to moje ostuda, ale nějak jsem ta časy zapomněl. A budu i mírně experimentovat. Děkuji a zdravím!

Od: nicknevim*
Datum: 05.02.13 04:16

To je v pořádku pane Ben, od toho je ta poradna. Taky dávám do lehce osolený vody, kvůli prasknutí...a někdy někdo propichuje uzoučkou jehlou na vajíčku špičku, aby nepraskla. Do horký vody radši vajíčko vkládejte na lžíci aby nenarazilo o dno.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 05.02.13 10:26

staré zname pořikadlo *smich* čím dele jej vařiš,tím jsou měkčí *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.13 11:36
avatar

Vejce vkládám do studené vody. To proto, že když se dávají do vařící, často prasknou, kvůli nestejné teplotě vejce a vody. Pak se vylejou po kastrolku do vody a není z toho nic.

Vodu trochu osolím, nebo okyselím octem - i to zabraňuje popraskání vajec.

Vařím: naměkko: 2,5 minuty, nahniličko 3,5 minuty, natvrdo 7 - 10 minut. Po uvaření je hodím na chvíli do studené vody, lépe se pak loupou, než hned z vařící.

Čas počítám od té doby, kdy se voda začne vařit.

Pozor: vařte vejce aspoň 3 dny /lépe tak týden/ po snešení, jinak se trhají a nejdou pořádně olöupat. Loupat od kulatějšího konce, naklepnout, je tam taková vzduchová kapsička a od ní se to dobře loupe. Od špičky ne!

Pokud vejce na tvrdo převaříte, třeba koukáte na fotbal a zapomenete na ně, nevadí to, ale vejce pak mají na žloutcích nehezké šedé okraje. Ničemu to nevadí, sní se to, ale není to už pěkné třeba na chlebíčky.

Tak dobrou chuť. Já je budu vařit v sobotu - a k nim hrnec koprové smetanové omáčky! Už se těším.:-P Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: nicknevim*
Datum: 05.02.13 15:44

no vy jste normálně teda specialistka na vejce ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.13 16:41
avatar

To snad ani ne,*smich**ua*, to všechno mi daly mnohaleté zkušenosti v kuchyni a rady mamky a babičky. Přesto děkuji za uznání. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: nicknevim*
Datum: 05.02.13 17:11

Neni zač

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.02.13 17:00
avatar

Jaga je specialista. Léta zkušeností jsou vidět. ;) Já miluju dvě vajíčka naměko, oloupat vršek, vybrat lžičkou do skleničky, dvě špetky sole, lžičkou kapku rozšťouchat a k tomu topínku s česnekem a čaj s citronem. ;) Lahoda!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ben®
Datum: 05.02.13 22:59
avatar

Dobrý den, tak ještě jednou děkuji všem rádcům za informace. A myslím, že to snad ani nebyla zbytečná otázka. Třeba ty rady budou zajímat i novomanželky, které mají doma to své zlatíčko, které se diví, že nejsou schopné uvařit vejce, jako jejich maminka. Děkuji a zdravím!

Od: jitaa
Datum: 06.02.13 01:29

do vrouci vody,kdyz uz vari vlozit vejce a presne 5 minut varit pak na ne natocim studenou vodu a jsou prefekne na mekoooo;)jen je nesmis mit v ledici,kdyz je davas varit musi mit pokojovou teplotu-ty vajicka-dobrou chut *pivo*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.