Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak asi poznáte z mého dotazu, tak žádný kuchař nejsem. Když používám vejce, tak většinou jen rozklepnuté na pánev. Chtěl bych se naučit přesně a klasicky uvařit vejce, abych věděl, že jsou natvrdo, na hniličko nebo na měkko - podle potřeby. Takže do studené vody a přivést k varu nebo vařit vodu a potom vložit? A hlavně ten čas a od kdy měřit. Vím, že to asi někomu připadne pod kuchařskou úroveň, ale děkuji za informace. Zdravím!
Vejce na měkko a na hniličku (kde jsou potřeba definované podmínky zahřívání) vařím vložením do vroucí vody. Vody musí být dostatek, aby vejce byla po dobu varu vody úplně ponořena (čím víc vody, tím lépe - tím méně se její teplota vložením vajec sníží).
Na měkko cca dvě až dvěapůl minuty, na hniličku cca tři, čas měřím od vložení vajec do vody. Vejce na tvrdo nejsou háklivá na přesnou dobu (jakmile ztuhnou, už je nerozvaříš), po vložení do vroucí cca pět minut, ale běžně je dávám i do studené vody a vařím těch pět.
Nějakému experimentování se stejně nevyhneš (já mám třeba rád vejce na hniličku tak, že bílek je ještě zčásti tekutý, někdo má rád polotuhý žloudek), ale zhruba se od těch časů můžeš odpíchnout.
Vařit dávám vejce do mírně osolené vody, ne úplně čerstvá (pokud možno) a předem je nechám ohřát na ´pokojovou teplotu´ (právě vyndaná z lednice ráda praskají). A - časy odpovídají ´středně velkému vejci´ (tuším, že je to "M"), pro větší vejce musíš časy mírně prodloužit a naopak.
Dobrou chuť...
No jo - já su ´vejcomil´, takže ty časy si tak nějak pořád v hlavě udržuju - jinak ale vařím ´přiměřeně´ a ´akorát´, bohužel - do vajec vidět není...
Dobrý den, tak děkuji za perfektní a komplexní informaci. Asi je to moje ostuda, ale nějak jsem ta časy zapomněl. A budu i mírně experimentovat. Děkuji a zdravím!
Vejce vkládám do studené vody. To proto, že když se dávají do vařící, často prasknou, kvůli nestejné teplotě vejce a vody. Pak se vylejou po kastrolku do vody a není z toho nic.
Vodu trochu osolím, nebo okyselím octem - i to zabraňuje popraskání vajec.
Vařím: naměkko: 2,5 minuty, nahniličko 3,5 minuty, natvrdo 7 - 10 minut. Po uvaření je hodím na chvíli do studené vody, lépe se pak loupou, než hned z vařící.
Čas počítám od té doby, kdy se voda začne vařit.
Pozor: vařte vejce aspoň 3 dny /lépe tak týden/ po snešení, jinak se trhají a nejdou pořádně olöupat. Loupat od kulatějšího konce, naklepnout, je tam taková vzduchová kapsička a od ní se to dobře loupe. Od špičky ne!
Pokud vejce na tvrdo převaříte, třeba koukáte na fotbal a zapomenete na ně, nevadí to, ale vejce pak mají na žloutcích nehezké šedé okraje. Ničemu to nevadí, sní se to, ale není to už pěkné třeba na chlebíčky.
Tak dobrou chuť. Já je budu vařit v sobotu - a k nim hrnec koprové smetanové omáčky! Už se těším. Jaga.
Dobrý den, tak ještě jednou děkuji všem rádcům za informace. A myslím, že to snad ani nebyla zbytečná otázka. Třeba ty rady budou zajímat i novomanželky, které mají doma to své zlatíčko, které se diví, že nejsou schopné uvařit vejce, jako jejich maminka. Děkuji a zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.