Nejste přihlášen/a.
Hezký den,dostala jsem několik sklenic tohoto základu efkocz.cz/...
Dělám omáčky sama,ne z polotovarů,proto dotaz,má někdo tip na recept na jednoduchou omáčku,ne svíčkovou,z tohoto základu,kterou zvládne i nepříliš zdatný kuchař chlap a děti?Děkuji
na úplně jednoduchou asi nic nebude. použít jako základ pro pečení masa. zelenina je okořeněná divokým kořením. co třeba kuřecí stehna orestovat na oleji, vyjmout, na výpek pokrájenou cibuli, osmahnout do zlatova , pak vlít obsah sklenice, vložit stehna, osolit, opepřit a upéct v troubě do měkka. pak maso vyndat, šťávu vydusit, lehce zaprášit moukou, orestovat, podlít, provařit, dochutit. nakonec je možno propasírovat, nebo nechat. příloha knedlík, brambory, rýže. zvládnu to i já
Nevím, jestli je to už ochucená zelenina - v ostřejším nálevu, nebo bez. Pokud je to v ostřejším nálevu tak podle chuti přidáte do omáčky ke konci (podle chuti a množství omáčky) třeba jen 1 - 2 lžíce této směsi a povaříte. Stačí do vroucího mléka přidat bešamel (trochu rozkvedlané hl. mouky v mléce - vodě), omáčka začne houstnout, přidáte 2 lžíce zeleniny a dochutíte solí, případně cukrem. Podle chuti doladíte, aby to bylo chuťově vyvážené. Pak rozmixujete. Jednodušší asi neznám.
Jestli je to ta ostřejší zelenina, tak jste právě zvládl falešnou svíčkovou, jen přidat maso a knedlík.
Pokud je to jen obyč, zelenina, tak postupujte podobně, budete ji tam muset dát víc a více dochutit.
ten bešamel ale nemyslíte vážně, že ne?
a dvě lžíce této zeleniny je málo i na jednu porci... ale jinak přeji dobrou chuť!
Proč ne, když to chtěl co nejjednodušší? Na začátečníka, myslím, postačí i takto jednoduchý recept.
doplněno 13.08.17 22:56:
Množství zeleniny může doplnit, podle ostrosti. Nálev je hodně pikantní, pokud je to zelenina, kterou jsem měla na mysli. Na litr omáčky by to mohlo stačit. Už jsem ji dělala dávno, množství si přizpůsobí, ale hlavně zelenina byla velmi ostrá, proto raději nejprve 2 nlžíce. Já měla Halali, nevím, jestli je to podobné, nebo ne.
Tato konzerva by měla být věčná, nezkazí. Nechte si ji opravdu jen na svíčkovou. Je pro ni specielně připravena.
Jenom informace k bešamelu od ,,blesika,,. To, o čem píše, se nazývá ,,záklechtka,,.
Bešamel je vlastně světlá jíška /máslo+hladká mouka/, která se zalije mlékem a povaří. Použití na polévky, omáčky, lasagně. Na svíčkovou ne, tam je tuku dost při orestování zeleniny a masa a ve šlehačce /správně kysané smetaně - ale tu dnes již koupíte stěží/ I když trošku podobnou dřívější jsem koupila v Bille. Hodně dříve se prodávala v pytlíčkách.
Jinak, pokud je zelenina v ostrém, kyselém nálevu, je určitě dobré ji předem přes sítko nechat vykapat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.