Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rizoto z vepřového masa

Od: iir odpovědí: 19 změna:

dobrý den, dělám kuchaře vylosoval jsem si rizoto z vepř. masa, co by jste mi doporučili za recept? Hledal jsem to v normách a nenašel jsem vepř. rizoto. Jaký recept klasický, jednoduchý by jste mi poradili? Rizoto jaká je to kuchyně?

díky, pěkný den

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar clayman

Rizoto tuším pochází z Itálie a s naším rizotem jak ho známe všichni z naší "kuchyně" toho moc společného nemá. Italské rizoto je hustá omáčka, naše je sypká směs. :)

Za sebe bych doporučil maso dávat jako mleté, na pánvi osmahnout.

Rizoto z vepřového masa

Normy viz csvv.cz/...

Drobné úpravy surovin, množství a pod. předpokládám zvládnete.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Myslím si, že rizoto má původ v italské kuchyni. Ve španělské je známá paela, je to vlastně také rizoto, ale místo klasického masa se tam přidávají plody moře.

Dělám rizoto tak, jak jsem se kdysi naučila: na sádle zpěnit nakrájenou cibuli. Přidat kousek másla a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Je možné přidat třeba i nahrubo nastrouhaný kedlub, na kolečka nakrájený pórek, prostě zeleninu, co kdo rád. A taky nesmí chybět sterilovaný hrášek.

K tomu přidám maso - buď pokrájenou vepř. konzervu, nebo pokud zbylo pečené vepřové maso - to také nakrájet na kostičky. Vše dobře orestovat. Podlít maličko vývarem, nebo přidat kostku masoxu. Já vím, někteří se tomu vyhýbají. Pokud jste si vylosoval jídlo ke zkouškám, masox nedávejte, spíš ten vývar. Připepřit.

Pak promíchat s dobře uvařenou rýží - na skus. Rýži vařit tak, že ji nejprve podusím na trošce oleje, zaliju horkou vodou, osolím, okmínuji...K vaření přidat celou malou cibuli i se spodní slupkou, v ní zapíchaných několik hřebíčků.

Možná to není ten pravý recept ke zkouškám, ale já tak rizoto dělám. Naběračkou vytvořím na talíř pěkné kopečky, posypu hustě najemno nastrouhaným sýrem, pokud možno, kvalitnějším, než je obyčejný eidam. K tomu sterilovaná okurka či zeleninový salát. Pokud se posype pokrm nasekanoun pažitkou či petrželkou, není to na škodu. A aby to bylo pěkně barevné, může se ozdobit plátky rajčat či proužky sterilované červené kapie.

Tak ať se zkoušky podaří. Známých syn dělal před pár lety při zkouškách segedín a díky jemu jsem se pak dozvěděla několik prima vychytávek, které úspěšně používám. Jaga.

Míchat maso s uvařenou rýží? WTF?

V okamžiku, kdy je maso se zeleninou orestované, přihodit hrnek rýže, zalít dvěma hrnky vody nebo vývaru, zamíchat, celé to přivést k varu a 13 minut vařit.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Těch receptů a postupů je neuvěřitelné množství. Já vařím takto: Na cibulku kostky masa nechám zatáhnout, sůl, pepř. (někdy přidám na kostičky kořenovou zeleninu) . Zaliju vodou, kterou odměřím, podusím do poloměka. Odměřím rýži, propláchnu a vsypu k masu. Přisypu nakrájenou zelenou petržilku a celé to, přikryté, šoupnu do rozehřáté troby. Za 5 miínut promíchám, za dalších 5 minut troubu vypnu a 10 minut nechám dojít. :-D

 

lee*
hodnocení

0x
Já to klasické české rizoto se zeleninou, hráškem, ve tvaru kopečku na talíři neměla nikdy ráda. Jako oběd doma je to úplně v pohodě, nic proti tomu nemám, ale jestli toto učí ještě dnes budoucí kuchaře na školách, tak tedy potěš... Miluju italské krémové risotto, já bych tedy uvařila kulatozrnou rýži ve vývaru, s trochou vína a parmazánem a k tomu bych udělala špalíčky vepřové panenky. Není to už tedy rizoto z vepřového ale risotto s vepřovým.

Ad lee - já bych tedy uvařila kulatozrnou rýži ve vývaru, s trochou vína a parmazánem a k tomu bych udělala špalíčky vepřové panenky
A bohatě se vejdete do částky určené například na školní stravování, že? Ještě zbyde na zákusek.

lee*
Jste trošku mimo, ne? Tazatel píše, že dělá zkoušku na kuchaře. O nějakem finančním limitu nikde není ani zmínka. Předpokládám, že kuchař - a já si pod tím predstavuji člověka, co opravdu umí zacházet s jídlem, zná principy vaření, má perfektně zmaknute kvalitní hotovky, by se pak s jídlem pro jídelnu, které musí být jednoduché a vesměs takové domácí popasoval. Ale pokud je norma na kuchaře udělat alespoň to základní ve stylu rychlého sobotního domácího oběda tak pak se nedivím, že v polovině hospod vypadá jídlo tak tragicky. Tazatel nedělá přijímací pohovor do školní jidelny, ale má z něj být kuchař schopny vařit v běžném provozu. Co pak mají ostatní? Smažák a obalované filé?

Tazatel také píše, že hledal v normách. Z toho bych usoudila, že mu jde právě o to "jídlo pro jídelnu".

lee*

Já si to zase vyložila tak, že je bezradný a tedy hledal inspiraci v normovačce, aby bylo možné argumentovat alespoň tím, že dle norem je jídlo v pořádku. Jinak tedy nevím o tom, že by existoval obor Kuchař ve školní jídelně (možná že jo, nehádám se, fakt nevím). Spíš mě opravdu zaráží, že papír "jsem kuchař" dostane kažý, kdo vystřihne rizoto... Ať už s mletým a hráškem, nebo ve stylu Itálie. Přijde mi to, jako kdybych dostala certifikát překladatele s tím, že umím - Ahoj, jak se máš? Dáte si něco k pití... Azbytek se přece doučím praxí *ee*

A zbytek se přece doučím praxí

A jak byste to chtěla jinak dělat? Vy si skutečně myslíte, že se ty děti naučí za 3-4 roky úplně všechno tak, aby mohly okamžitě po ukončení školy šéfkuchařovat v Hiltonu?

lee*

Naprosto chápu, že neumí všechno (no, všechno neumí asi nikdo, že? :) ). Je mi jasné že když škola vyplivne 19ti leté "dítě" tak má před sebou obrovský kus cesty a je to u všech, ne jen u kuchařů. Ale pořád si mylím, že to, že někdo umí splácat rizito a to ještě právě v duchu - nakrájím maso, dám to na cibuli, přidám hrášek z konzervy a rýži to přece není vůbec žádné vaření. Taková jídla jsem učila já svého partnera, který NIKDY nevařil, aby se byl schopen starat o synka, když byl u něj a nemuseli do hospod - kuřecí řízek s kaší, rizoto, zapečené brambory nebo těstoviny. Zvládl to i můj chlap, kuchyní absolutně nedotčený. Já těmito jídli nijak nepohrdám, doma je děláme všichni, ale není to podle mě vaření ve smyslu činnoti, kterou se mám živit. Prostě mi to přijde tragické. Myslím, že by po 4 letech studia měli umět dobrý vývar, řízek, umět dobře propéct maso dle požadavku hosta, umět svíčkovou, guláš, roštěnou, knedlík...Prostě nějaký základ vaření (jak kyne těsto, jak se dělá základ omáčky, co tomu jídlu dává chuť, kdy se tam lije smetana, jak vykostit kuře, našpikovat králíka, ...) a tento základ by pak měli v praxi rozvíjet. Učit se pracovat s chutěmi, které budou poznávat, s technologiemi... Ovšem z takového českého rizota se podle mě nedá vytřískat nic víc, protože nepotřebuje ani krapet kuchařského umu


doplněno 07.06.17 12:18:

*jídly, pardon

pohanka*

...dělám kuchaře ...vylosoval jsem si...

Losuje se právě ke zkouškám na učební obor kuchař.

Jedná-li se o závěrečnou zkoušku na 3 letý obor kuchař, je to smutné, na jaké úrovni jsou naši učňové. Ale pisatel toto nepíše, můžeme se jenom domnívat.

Pokud se tedy nejedná pouze o nějaký kurz pro kdysi dávno tzv. ,,zvláštní školy,,. je-li to tento příklad, tak nic ve zlém, ale jako pomocný kuchař to jistě někde zvládnete. Protože si myslím, po třech letech učení by takovýto dotaz sem nemohl nikdo vložit.

lee*

Pohanko, pokud je mi známo, tak součástí přijímacího řízení na kuchaře opravdu není test praktických dovedností. Nemusí umět vařit, když na školu nastupují. Já si to právě vyložila tak, že se jedná o závěrečky a proto mi to přijde tak tragické :(

pohanka*

Píšeme obě o stejném. Také nepředpokládám, že to je přijímací zkouška, ale závěrečná.

Ale také píši, že se mě to nezdá, protože po 3 letém učení si absovent již musí umět poradit s takovým jednoduchým jídlem. Proto moje vsuvka, že se možná bude jednat o kurz.

Potom jsme někde úplně jinde. Kurz připraví žáka na pomocného kuchaře, začíná vařit /ve velkém/ pod dohledem zkušeného kuchaře. A teprve praxí získá zkušenosti aby se mohl samostatně postavit k plotně.

Každopádně žáčku, vyzkoušejte si doma přípravu jídla třeba 2 krát, či třikrát. Jak se říká, štěstí přeje připraveným.

 

 

hodnocení

0x

Usmažím cibuli, na to na kostičky nakrájené vepřové maso, koření podle chuti, hrášek, papriku a kukuřici a do toho vmíchám rýži uvařenou se solí a kari. Postrouhám sýrem.

Ad pohanka - Jedná-li se o závěrečnou zkoušku na 3 letý obor kuchař, je to smutné, na jaké úrovni jsou naši učňové.
Na téhle stránce hssilherovice.cz/... si dole rozklikněte rozpis_prakticke /...a tam uvidíte, co je k ZS požadováno.

pohanka*

Nevím, jak to myslíte, jestli se Vám závěrečné zkoušky na kuchař - číšník líbí - nelíbí. Ale já si pořád myslím všeobecně /tady konkrétně se to vysvětlilo/, že 3letý obor kuchař ukončen zkouškou přípravou rizota, a případně se na to ještě ptát je dosti slabý výsledek 3 leté snahy.

Já si pamatuji, že jsem také flambovala palačinky se zmrzlinou a ovocem, také jsme si losovali. Mají tam všechno, každý musí předvést něco a flambování tam vidím též.

 

iir
hodnocení

děkuji. nemusíte mít strach, nejsem vyučený kuchař, dělám kurz, nejsem ve 3 ročníku.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]