Nejste přihlášen/a.
také děláte džem s Aronie? Je celkem dobrý..
,,Aronie umyji a dám do hrnce a zasypu želírovacím cukrem se Stévií -mají ho v Kaufladu,,dám to na ploutnu a míchám přidala jsem asi jen deci vody a tak dvacet min.vařím trošku aronii šťouchšem na brambory zozmačkám ,
Pak zkusím na talířek,jestli tuhne a když ano -tak ho hned dám do sklenic -zavíčkuji a obrátím dnem vzhůru...Je to hotovo za chvilku..
Dobrý den.
Vyzkoušela jsem i džem z aronie, i s jabkama vadí mi tam ale semínka, tak radši marmeládu. Výborný byl "Punč z aronie", zkusila jsem jej z ½ dávky. Poslední roky jeřábu bylo málo nebo nic, proto jsem si vytvořila i svůj univerzální recept: »
ŠŤÁVA Z ČERNÉHO JEŘÁBU SLAZENÁ
Jeřabiny, voda, cukr, (dříve jsem dávala i trošku kyseliny citrónové)
Očištěné bobule jeřabiny rozdrtit, nebo jinak narušit slupku (není-li el.sekáček, tak např. v některých dom. potřebách mají černé umělé šťouchadlo na brambory, ale dole to vypadá trochu jak nožíky ), zalít horkou vodou ( 1kg jeřabin : 1 litru vody ), rozvařit a nechat zchládnout ( takto nemáme-li odšťavňovač ). Pak vymačkat – místo plátna se mi osvědčila hustá síťka na jemné prádlo - určená jen pro mačkání ovoce ( poprvé vyprat v prášku na praní, mnohokrát dobře vymáchat a potom po použití prát jen v čisté vodě ), většinou ji dávám dvojmo a mohu bez obav dobře ovoce vymačkat, aniž by se roztrhla. Výpresky můžeme nějakou dobu uchovat v lednici nebo mražáku na čaj, nebo vymačkat šťávu jen částečně a zbytek použít např. na džem s jablkama. Potom na 1 litr získané šťávy dát 1kg cukru. Použijeme vždy o něco větší hrnec, aby šťáva při vaření nevykypěla. Cukr rozmícháme, dáme vařit a přitom často mícháme, aby se šťáva nepřipálila a hlídáme, aby neutekla z kastrolu. Necháme vařit asi 15 min., aby trochu zhoustla a vařící nalíváme do čistých sklenic a hned zavíčkujeme. Je-li šťávy více, přihříváme, aby chytlo víčko. ( Jednou jsem šťávu vařila, až se táhla na vařečce a po vychladnutí vznikl hodně tuhý med, ještě že byl ve sklenici od marmelády. A byl dobrý! ).
Použití: Šťávu lze i v zimě přilít do čaje, do bílého jogurtu, do zmrzliny, obarvit těsto, nebo i griotku si můžeme udělat – ( Do ½ litrové sklenice – ¼ l šťávy + ¼ l rumu + dle chuti hořké mandlové tresti - asi 1 lžičku / obměna výborného receptu z internetu).
Abych ze svého receptu si mohla udělat také punč později, předem jsem si udělala svůj extrakt na punč z aronie ze slazené šťávy - na 100 ml rumu – 4 g celé skořice, 2 g hřebíčku, 1 dílek z růžice badyánu, 2 – 3 větvičky máty peprné asi 12 cm dlouhé nechat uležet. (punč jsem zkusila namíchat již druhý den po založení extraktu, dokud jsem měla ještě zbytek vína z výborného "Punče z aronie".
Zkusila jsem 2 varianty punče ze slazené šťávy:
Punč z aronie ze slazené šťávy I - Do ¼ l hrnku dáme 3-4 pol.lžíce slazené šťávy z černého jeřábu , 2-3 lžičky extraktu na punč a zalít horkou vodou, můžeme přidat kolečko citrónu.
Punč z aronie ze slazené šťávy II - Ve ¼ l hrnku v mikrovlnce zahřít ½ dl vína, přidat 3-4 pol. lžíce slazené šťávy z černého jeřábu, 2-3 lžičky extraktu na punč a dolít horkou vodou, můžeme přidat kolečko citrónu.
Ořechové rohlíčky s aronií – 14 dkg ml. vlašských ořechů, 12 dkg ml. cukru, místo strouhanky z 1 rohlíku (+-40g) jsem dala sušenou mletou nebo rozmixovanou aronii, 1 celé vajíčko. Zpracovat těsto, utvořit rohlíčky a sušit v troubě cca při 100° C, nechat uležet.
A s čím to mícháte? Mixujete? Já mám právě natrháno v misce a přemýšlím, jak s tím naložit. Dala jste tam nějaké koření, citron nebo rum?
Léty prověřený recept
Džem z černých jeřabin *
1 kg jablek, 1 kg černého jeřábu, 1 kg cukru, mletá skořice,
citrónová kůra, 2,5 dl vody, Petol.
Jablka nastrouháme nahrubo i se slupkou, přidáme skořici,
citrónovou kůru a vodu. Vaříme prudkým varem 10 minut, pak
přidáme cukr a po jeho rozpuštění jeřabiny. Velmi prudce vaříme
dalších 15 minut, mají-li jablka mnoho šťávy, vaříme i déle.
Nakonec přidáme Petol. Ještě horký džem plníme do sklenic.
Uchováváme v chladnu.
Vždyť píšu, že je léty prověřený recept, je to chutná rychlovka. Těší mě, že jsem dobrý recept předala dál .Dobrou chuť.
Aronko, už mám taky džem! Než lézt ven do toho hicu, tak jsem si udělala podobný džem, jako Vy. Na tu trochu stačilo jablka jen nadrobno nakrájet, dala jsem tam všechno naráz, použila želírovací cukr a bylo to za čtvrt hodiny ve skle. Co se nevešlo do skleniček, tím jsem si potřela palačinku. Výborné. Díky!
LIdi kde na arónie chodíte? Já jsem je zatím viděl jen jednou,nedávno v jedné zahradě malý stromek asi 2,5m vysoký ,a to jsem slyšel zpívat z jara kosy již 55x !
V dotazu nejde o to kde ale spíše o to že je to vzácnost Stejně jako moruše-tyto jsem viděl jen 2 stromy ,tedy nepočítám že ten jeden pahýl stromus jednou větví jsme měli kdysi (v 60 do 75 ) v zahradě.A pokud bych měl možnost zasadit na zahrádce -dostala by právě moruše přednost asi přede ostatními ovocnými stromy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.