Dnešní recept ze seriálu Šéfkuchaři vaří jistě potěší milovníky italské kuchyně, přesněji čerstvých těstovin. Dnes pro vás totiž šéfkuchař pražské restaurace Aloha Stanislav Hošek připravil domácí tortellini plněné mozzarellou a sušenými rajčaty s rajčatovou omáčkou. Článek Základem čerstvých těstovin je bezesporu těsto. Když nemáte dobrý recept na ně, tak prostě dobré nebudou, ať už do nich vložíte sebelepší náplň. U té se samozřejmě fantazii meze nekladou, můžete použít jakoukoli sezonní zeleninu (skvělá je třeba dýně!) nebo i maso. Tyhle ukázkové s mozzarellou a sušenými rajčaty ovšem byly naprosto luxusní! iFoto: Petr Makovička Čerstvé suroviny jsou pro přípravu tortellin důležité Na náplň si nachystejte:100 g mozzarelly, 100 g sušených rajčat, čerstvou bazalku a sůl. Na omáčku si připravte: 1 šalotku nebo 1/2 středně velké cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 dcl olivového oleje, 200 g loupaných sterilovaných rajčat, sůl a pepř. Na servírování budete potřebovat: 50 g másla, 1/2 dcl olivového oleje, čerstvou bazalku a rukolu na ozdobení. Na pracovní desku nasypejte na hromádku mouku a udělejte v ní důlek. Do toho vyklepněte vejce a nalijte olivový olej. Vidličkou vejce s olejem rozmíchejte a poté rukama postupně spojte s moukou, aby vzniklo hladké těsto. Pak těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. iFoto: Petr Makovička Přípravu těsta nesmíte ošidit Tento čas využijte na přípravu náplně a rajčatové omáčky. Na náplň nakrájejte mozzarellu, sušená rajčata na malé kostičky, čerstvou bazalku nasekejte najemno. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř a vše důkladně promíchejte. iFoto: Petr Makovička Náplň je potřeba zpracovat velmi najemno Omáčku připravte následovně: V kastrolu na rozpáleném olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou šalotku a pokrájený česnek. Přidejte nakrájená loupaná rajčata včetně omáčky, ve které jsou v plechovce naložená, a krátce (asi 5 minut) povařte. Nakonec vše rozmixujte dohladka a případně dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. iFoto: Petr Makovička Těsto nechte odležet a na vykrájená kolečka položte kávovou lžičku náplně iFoto: Petr Makovička Že složit tortellinu není těžké si vyzkoušel i fotograf iFoto: Petr Makovička Uvařené tortellini krátce prohřejte na másle
Já bych použila prosátou hladkou mouku, množství bych odhadla podle velikosti vejce. Radši trochu méně a v případě potřeby přidat (naopak by se to nemuselo podařit).
Základní recept na domácí těstoviny uvádí 350 g hrubé (nebo dobré hladké) mouky, 2 vejce a 1/8 litru vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.