Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sušené žampióny?

Od: babajaga® odpovědí: 15 změna:
avatar babajaga

Dobrý den,

ráda vařím z žampiónů. Jsou prima do polévek, omáček, masových směsí, plněné, obalované...Ale pokaždé jsem používala tyto houby buď čerstvé, případně zamražené.

Dnes jsem našla opravdu hodně velké množství žampiónů. Velikou mísu. Najednou je nesníme, navíc za 3 dny odjíždíme na dovolenou.

Proto mě napadlo žampióny nasušit. Setkali jste se s tím někdy, používali jste sušené žampióny? U ostatních hub je to jednoduché uchování, ale s těmi žampióny nemám žádnou zkušenost. Když je pak dám pod maso či do omáčky, aby byly jako čerstvé.

Pokud někdo sušíváte žampióny, poraďte mi, prosím, zda je to možné. Děkuji. Jaga.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

6x

Vždycky jsem je obdělala na omastku, nastrkala do krabiček a zmrazila - je to hned a myslím, že jsou chuťově lepší.

 

hodnocení

3x

Zdravíčko jaguško :)

Žampiony se suší úplně stejně jako každá jiná houba.

S výjimkou tzv. babek,ty jsou po usušení škodlivé.

culdabulda1*

wamp-

pokud myslíte hřiby - proč jsou po usušení škodlivé?!


doplněno 31.07.17 15:18:

- děkuju.

kepler*

Babky nejsou po usušení ani čerstvé škodlivé za jediné podmínky: nejsou napadené plísní, což bohužel velmi často jsou. Ta plíseň je toxická. Problém je spíš v tom, že se moc sušit nedají, jsou to měkké a vodnaté houby.

Zde si počtěte - Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed,"varuje mykolog Jiří BaierZdroj: hobby.idnes.cz/...


doplněno 31.07.17 15:05:

Ještě jednou odkaz : hobby.idnes.cz/...

wamp - An,. od onoho pána jsem to slyšela v rádiu na vlastní uši a hlava mi to nebrala. Naprostou náhodou jsem po roce slyšela v jiném pořadu, jak na tuto otázku odpověděl, že to byl vtip! Blbý vtip, ale říkal to tehdy naprosto vážně. Spíš se mi zdálo, že to byl jeho názor, který jiní mykologové rozmetali a donutili ho tak vycouvat. To bychom museli být na játra celá rodina a rodičům je přes 80 let! Babky se suší, samozřejmě v pevném, nikoliv v téměř tekutém stavu.

babka

Babka a rakovina - holý nesmysl od pana Baiera, který se vydává sám za odborníka, ale žádná společnost jej neuznává, je pouhým členem. Chtěl se zviditelnit, straší lidi a někteří mu to žerou.

Našel jsem tento odkaz borovicka.blog.idnes.cz/...

To se tvrdí poslední roky. Zajímavé, celý život jsme je sušené jedli a žijeme a nikdy nám nebylo ani špatně.

 

kepler*
hodnocení

2x

Ano, žampióny jsou uváděny mezi houbami vhodnými k sušení. Neobsahují až tak moc vody.

bionaire.cz/...

Já nejraději konzervuju houby zamražením, protože jedině tak si uchovají maximum vůně a chuti. Nejdříve je ovšem podusím na sádle se solí, aby ztratily co nejvíc vody, tím objem klesne klidně až na 1/3. Pak je nalifruju do mikrotenových sáčků a mám ihned k dispozici polotovar úplně na cokoliv.

Sušit jdou jako skoro každé houby. Preferujeme však lehce podušené do mrazáku. Dusíme samotné bez žádných přídavků (soli, tuku,...). Chuť se dělá při vaření.

 

hahanaj*
hodnocení

0x

normálně se suší jako hříbky či jiné houby - v Bille je sušené prodávají

 

hodnocení

0x

Já je jen osolené povařím, aby zmenšily objem, zakroutím do mikrot. sáčku a jako placku uložím do mrazáku. Sušit se nedoporučuje kovář, protože i nesušený potřebuje delší tepelnou úpravu, ale suším i ten, jen ho nakrájím na tenké plátky, aby se rychleji uvařil, v poměru k ostatním houbám.

 

hodnocení

0x

Ahoj Jago, už jsi zřejmě "v čudu" ;), ale to nevadí, přečteš si to až se vrátíš. Tak já žampiony kvůli sušení schválně kupuji. Dělám si totiž své houbové koření a na houby se nedostanu, tak jsem odkázaná na to, co mi dají kamarádky. Dávají mi na smaženici, ale já všechno suším. Loni jsem sušila i klouzky a byla jsem překvapená tím, že voňely víc po usušení, než čerstvé. A suším i ty babky. Když je nouze, člověk nepohrdne žádnou houbou. Takže v klidu můžeš sušit. Teda nevím jak pak chutnají třeba pod masem v omáčce, protože já z nich pak dělám to koření, ale určitě tím nic nezkazíš.

 

hoststary*
hodnocení

0x

babajaga: už jistě máte nasušeno a víte, že to jde. Nejlépe se na sušení krájejí mladší plodnice, ty velké, už rozvinuté jako paraplíčko se víc rozpadají. Žampiony jsou po usušení normálně tvrdé, voňavé, nerozsypou se na prach. Od sušení možná odrazuje scvrklý a seschdlý vzhled když se najdou na louce staré seschlé. Ale normálně usušit jdou.

K babkám: vždycky se sušily, v lese jich bejvávalo a je mnohem víc než pravých hříbků, kozáků a křemenáčů. Co je ale záhada, jak se i do tenkých plátků hlavičky nakrájené na sušení dostanou červi! Když je babka napohled zdravá a pak najednou je červivá. Kdo tam ty červy zespoda napíchal, nebo jak se do trubiček /výtrusnic/ dostanou?

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]