Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak usmažit vepřové řízky?

Od: iz* odpovědí: 50 změna:

Dobrý večer,

dlouho (několik let) jsem nesmažila řízky, až zase v poslední době několikrát. Řízky byly pokaždé poměrně tvrdé. Ptala jsem se v řeznictví → prý je to masem. Dostala jsem krásnou pečeni, chtěla bych zítra udělat několik řízků. Nemáte někdo nějaký tip, jak na to, aby byly měkké?

Mám hrozně pomalé připojení. Uvítala bych rady přímo sem, abych nemusela na další weby, které se načítají hůře než poradna.

Děkuju.

doplněno 01.08.17 00:48:

Možná uži si říkáte, že jsem se na to vykašlala nebo na otázku zapomněla. Ani jedno. Jenom se v těch vedrech necítím moc dobře, tak jsem chtěla počkat, než se trochu ochladí → nejspíš se nedočkám, snad příští týden.

Ale k otázce a odpovědím:

Řízky jsem ještě večer naklepala, osolila, zarovala a nechala do dalšího dne v chladničce. Všechny jsem obalila v sobotu a polovinu řízků usmažila v sobotu večer, druhou polovinu v neděli večer.

Smažila jsem pomalu, dala víc oleje, aby bublal a všechny řízky byly lepší než z poslední doby. Ale část byla vynikajících (v sobotu i v neděli) a část byla tužší.

Takže příště vyzkouším naložení do jogurtu a smažit pod pokličkou (pokud mi ještě někdo poradíte, jak na to). Uvažuji i o tom dopečení v troubě → to také vypadá slibně (lákavě).

______

Poprvé jsem se setkala s obratem "pečeně s řetízkem" → co to znamená?

S hodnocením ještě počkám, jestli se ještě neobjeví další odpověď. Zatím jen Benovu odpověď → naše maminky asi měly stejnou školu (jen škoda, že mi ta moje už nic neudělá)...

Zatím všem děkuji za odpovědi a rady, stránku si ukládám do oblíbených. (–:

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, kamarád tvrdí, že nejlepší řízky jsou z fritézy. Pokud ji nemáte, tak jedině pánev a snad raději pomalu a nevysušit. Ta výmluva na maso je oblíbená (lepší maso bylo prý dříve). Zdravím!

doplněno 28.07.17 22:03:

ivzez - o tom mase jsem slyšel, že když je to zvíře před smrtí vystresované, tak se maso nějak zatáhne (či co). Ovšem, možná to není pravda. Dobré řízky u nás dělala mamina - silné a křehké. Vím, že je dělala poměrně dlouho a na mírném plameni, hodně oleje a pánev neprskala, ale bublala.

doplněno 01.08.17 06:54:

ivzez - naše matky měly stejnou školu od našich babiček, kterým také stačila pouze pánev a kus čerstvého, českého masa (pokud bylo v obchodech nebo na statku). Dnes je doba, kdy to maso může být zamražené měsíce a potom putuje přes půl světa. Když zde čtu, co všechno se musí s masem nejdříve udělat (nakládat, " jogurtovat"apod.), aby alespoň trochu dohnalo kvalitu minulého století, tak je to až smutné. Ovšem, jiné maso (domácí od vlastního pašíka) většinou nemáme, tak ho musíme dodělávat potom doma. Takže, po " vzpomínkách na minulost"beru zpět tu poznámku o výmluvě - bude to tím masem. Hlavně, že se Vám řízky celkem povedly. A ještě odkaz pro posouzení, kde je ten řetízek - i když si tam obrázky zvětším, tak velký rozdíl nevidím. Jenže, nejsem řezník ani kuchař. incarfoods.com/...

iz*
hodnocení

Tomu nerozumím, proč by se řezník vymlouval, že dnes maso není tak kvalitní, jako dříve?

Pomalu a nevysušit → jak asi dlouho smažit?

svatoslav
hodnocení

3x

Hlavně doporučuji smažit na vepřovém sádle...

72mona3*
hodnocení

2x

No, já řízky moc často nedělám, ale kolegyně je prý přes noc naloží do oleje s bylinkami. Prý jsou vždy jak dortík ;) Vyzkoušeno nemám, ale dortíky miluju *smich* M.

Asi nejsem vaše kolegyně, ale taky to tak dělám. Třeba i česnek do toho oleje namíchám. Projdu po zahradě, natrhám bylinky a dám do toho oleje. Moc dobré! A hlavně se mi neloupe trojobal.

hodnocení

2x

Ivzez, máte pravdu. Proto jsem řízky z vepřového úplně přestala smažit. Vždycky jsem si přišla jako kuchařka začátečnice, když jsem se omlouvala za tvrdé a suché řízky. A vzpomněla jsem si na tátu řezníka, který říkával, že když je zvíře krmeno pilinami, bude chutnat jako dřevo. Jasně že je to přitažené za vlasy, ale v podstatě je to tak. *nene* Teď z krkovice dělávám závitky a řízky smažím rychle z kuřecího.

V dnešní době to chce s masem dělat kouzla, protože ono i hovězí není to, co bývalo. Slyším to od pí kuchařky v MŠ (vařila v ní 46 let!), když dělá např. svíčkovou, jak se 12 kg masa na ni, smrskne vařením na 8 kg a to dříve tolik nebývalo (byl jsem u toho po celou dobu vaření, včetně vážení syrového masa před vařením a potom po vaření, před porcováním !). Pomalu bych těm pilinám i věřil!;)

hodnocení

1x

myslím, že z pečeně řízky budou vždy suché (tvrdé). kýta to samé. šťavnaté řízky se vám povedou z krkovice (nemusí ani být moc prorostlá).

jc*
Ale nemusi byt tvrde a suche. Ja delam jenom z kotlety a nebo kyty, protoze nemam rad to mastne v rizku. A delam si vzdy cerstve usmazeny, ohrivany taky neni to prave. Je to jednoduche - nesmazit pomalu a dlouho, ale rychleji a kratsi dobu. Taky rizky vzdycky nakladam den predem, trochu oleje, sul, pepr a nezbytny cesnek. Oleje tolik, aby sla cela hromadka rizku poradne promnout, ne aby v nem maso plavalo. Rizky mam vzdy mekke a stavnate a lidi, kteri ochutnali mi neverili, ze jsou z kotlety :) A rizky nikdy neklepu, podle vysledku k tomu neni duvod.

hodnocení

1x

Když chci mít měkké řízky, čerstvě usmažené kladu do remosky a peču ještě tak půl hodiny,proložené anglickou slaninou a plátky másla... jsou fakt dobré.

sebod*

Ahoj inžinýrko *placni*. Dělám to podobně. Na pánvi na sádle řízky rychle osmahnu z obou stran, pak dám na pekáč, na každý řízek oříšek másla, přikryju druhým pekáčem a pěkně pomaličku (klidně 20 minut) dopejkám v troubě . Tak na 120 stupňů. Jsou křehoučké, jen se sypou. Sakra, že zítra změním jídelníček- místo brambor na loupačku a pažitky, budou brambory a řízek ;). A pažitka k tomu :-D

Zdárek, Sebodko...*vtip*

iz*
hodnocení

Remosku nemám. Kdybych zkusila plech a do trouby → nevysušila bych je (máslo bych dala navrch)?

V tom případě bych je dala do hrnce s pokličkou nebo do pekáče s vrchním poklopem (nevím jak to říct).

Ještě jsem si vzpomněla na jeden způsob, ale chce to víc odvahy, než mám já: moje teta smaží řízky v papiňáku a to tak, že v něm rozpálí olej, vloží řízky, zavře papiňák a počká 5 minut. Pak otevře (pozor, upustit přetlak!), otočí a zase na 5 minut zavře. Ale to mi jenom vyprávěla, neviděla jsem to. Řízky jsou prý měkkounké.

nikdo*
hodnocení

1x

Já když chci měkké řízky, tak je den nebo alespoň ráno ten den, naložím do jogurtu, do kterého přijde koření podle chuti(pepř,jeden malý stroužek česneku, opravdu malý, jen pro chuť), sůl, jedno vejce, lžička solamylu. Před smažením je vyndám, trochu stáhnu o hranu od nálevu, obalím už jen ve strouhance a hned peču. Jde to dělat i s kuřecími. Uvidíte jak budou šťavnaté, na rozdíl od obyčejných v trojobalu. Už je nebudete dělat jinak.

doplněno 30.07.17 21:47:

Tak to naložte do kysané smetany. nebo do normální.

sebod*

nikdo. Já ten jogurt (takovou kyselost) z toho potom cítím. Několikrát jsem to zkusila, ale nám to nechutná. Ale jasně, každý máme jiné chutě. Naštěstí ;)

Sebodko, zkus naložit do piva. Pivo se pak VYLEJE!

hodnocení

1x

A to je právě ono. Dnes to maso vypadá krásně na pohled, ale prasata nejsou krmená tak jako dříve určitou dobu. Všechno se urychluje a dává se jim žrát něco, co podporuje rychlé nabývání na váze aby je mohli porazit, ale maso je jaksi bez chuti. Já si například škvařím sádlo, dnes už nikdy neseženu pěkně vysoké sádlo, ale jsou to takové tenké fláky sádla, na kterém jsou většinou i kousky masa které se musí odřezat, protože pak jsou hořké. Když jsem se ptala kdy budou mít pořádné sádlo, řekli mi že asi nikdy, protože prý dnes lidé nechtějí jíst tučné maso a tak prý se vepři tak nevykrmují. Dříve mi stačilo kilo sádla a měla jsem litrovou sklenici voňavého sádla a dobré škvarečky, dneska koupím na tu samou sklenici skoro dvě kila a sádlo stejně není tak dobré a škvarků je víc a nejsou tak dobré, protože špatně "pouští" tuk. Řízky dělám z kotlety, raději s kostí, moc je nenaklepávám, jen tak jemně, dělám je silnější, dávám do dobře ohřátého omastku a když smažím tu první stranu, tak pánev přiklopím a snížím trochu teplotu. Pak když jsou po jedné starně hotové, zlaté, tak otočím a už pokličku nedávám, aby byl obal křehký a nebyl vlhký. Tvrdé nejsou, jsou docela šťavnaté, ale jako dřív teda nejsou. Z kýty, což bylo za komunistů právě maso na řízky a byly moc dobré, tak tu už teda na řízky nekupuji vůbec. To je suché ať s tím kouzlíte jak chcete. Leda jak popisujete nechat nějak v troubě docházet, nebo předem marinovat a namáčet a bůhví co ještě. Jenomže to už pak není ten starý klasický řízek.

30.07.17 20:14

toto?

hodnocení

1x

Řízky jedině z krkovice,naklepat,posolit a pomazat lehce olejem,naskládat na sebe do mísy a nechat přes noc uležet.Obalit v trjobalu a na sádle v troubě pomalu smažit,otáčet několikrát a dozlatova!Jsou skvělé a to i druhý den,třetí den-už nezbydou! :--))

hodnocení

0x

Nachystal bych je do láku jako na "rošťáky"a pak prostě udělal v trojobale v troubě bez tuku...

toprecepty.cz/...

rizky
hodnocení

0x

Naklepete řízky? Asi hloupá otázka. Dělám je na pánvi, vyšší teplota .Až mají světlou opečenu barvu, tak každý řízek vložím na krajíc chleba a šup s nimi do trouby dojít. Když je přikryjete, budou fakt měkké, ale nebudou tak křupavé jako rovnou z pánve. O opečený chleba se pak rodina málem porve.

hnipirdo*
hodnocení

0x

Pokud si chci opravdu pochutnat na řízcích, tak kus kotlety nebo krkovičky naložím na několik dnů do láku tohoto složení: Maso v celku potřu rozmačkaným česnekem, svařím potřebné množství vody a na každý kilogram masa a vody dám 2 dkg soli a nechám v tomto láku 3-4 dny. Po této době maso opláchnu, nakrájím na plátky a klasicky obalím v trojobalu. Na pánev dám sádlo, tolik, aby řízky byly ponořeny a smažím na mírném ohni (nejlepší jsou stará a dobrá klasická kamna na dřevo i uhlí). Po získání zlaté barvy je vložím do nádoby, kde na dně je trochu vody a ta je přikrytá talířem, aby obal nebyl ve vodě namočen a po ,asi, deseti minutách podávám. Nebudu hanit jiné recepty, ale tento nemá chybu a doporučuji!

danys*
hodnocení

0x

Maso den předem nasolit, zavázat do ruličky a dát do lednice.

hahanaj*
hodnocení

0x

Z pečeně dělám málokdy - manželovi připadají suché a když už, tak je naklepu ,osolím a naložím do mísy s jogurtem a nechám třeba přes noc odležet, ale stačí i dvě tři hodiny..

Pak je klasicky obalím a smažím v dostatečném množství oleje aby plavaly. Jsou výborné.

Ten jogurt jim dodá šťavnatost.

pt®
hodnocení

0x

"ivzez", pokud mohu poradit, tak smažit na sádle, to snese větší teplotu a řízky se nepřipalují a jsou vážně křehké. Ještě dodám, že řízky z kýty naklepu, osolím a pak obalím ve strouhance a pak dávám do rozmíchaných vajec a rovnou na pánev se sádlem, čili bez mouky.

hodnocení

0x

Já řízky "smažím" pod pokličkou ,,,nebo je peču v troubě přikryté dalčím pekáčkem.Mám takový speciální pekáč oválný větší se skleněnou pokličkou myslím Amerikan plate a to dělám několik řízků najednou,,nemusím vylévat tuk po každém řízku.Ale zásadně nedělám z kotlety a kýty,,,,je to suché maso.

hahanaj*

Proč vylévat tuk po každém řízku? To se vám spálí,nebo proč? nikdy se mi tuk nespálí mám velkou vrstvu tak aby palvaly a tuk se nikdy nepřepálí - je to jako ve friťáku.

Ten řízek je pak na tuku vařený ne?

hodnocení

0x

Zprudka osmažit jen krátce, vyskládat do pekáčku a pozvolna péci v troubě.

hodnocení

0x

A když je tu už spousta dobrý rad, přihodím historku na závěr *hi* jednou mě s ex-přítelem pozvala jeho rodina na oběd. Dostali jsme kaši a řízek. V domnění, že je řízek kuřecí, jsem se do něj pustila. Maso bylo trošku tužší, ale ušlo to. Přítel pak okatě povídá, že jestli ten řízek už nebudu, tak mu ho můžu dát. Koukala jsem na něj jak na blbečka, vždyť jsem ho zrovna jedla, tak proč bych mu ho měla dávat? No, řízek byl vepřový a přítel se mě snažil dostat z prekérní situace, abych nemusela ten řízek jíst ze slušnosti *smich2* akorát Vám bohužel nepovím, z jakého masa přesně byl nebo jak byl udělaný, abyste si udělala taky takový dobrý *smich*

hodnocení

0x

Ale stejně, řekněte, není to smutný příběh, dělat s kouskem masa takové, skoro zázraky, aby mohl být na oběd obyčejný řízek. *nevi*

je babko,a proto krkovička sádlo a je to hotovo coby dup a mńamka neskutečná.pokud kuřecí tak jedině stehenní.

hodnocení

0x

U "pečeně s řetízkem" je to ten proužek po straně, co se dá i "odloupnout" rukou (a prodat zvlášť v pytlíku, což jsem zas netušila já ;)).

Jak usmažit vepřové řízky?
Jak usmažit vepřové řízky? #2

Taky jsem to nevěděla. Ten malý sválek dole po straně?

Jo, ten - na tomhle obrázku je vidět ten "řetízek" líp. A na tom dalším je panenka sice bez řetízku, za to s "palcem" - ten se taky někdy dává stranou a upravuje jinak - ale mě to přijde zbytečné.

Jak usmažit vepřové řízky? #3
Jak usmažit vepřové řízky? #4

tondac*
hodnocení

0x

Pokud chcete křehčí řízky, tak si kupte tu užší prorostlejší a šťavnatější část pečeně a vybírejte si užší a nižší maso z menších prasat. Křehké taky bývají řízky z ořechu, ale musíte ho správně nakrájet.

Rozhodně bych maso neřezal a nesolil a už vůbec neobaloval den předem, protože akorát pustí šťávu. Podle mě není potřeba ho nakladát nebo dopékat, ale rozkrájet a připravit těsně před opečením a pak ho dlouho nesušit. Ale každý má svůj recept :)

iz*
hodnocení

Takhle jsem řízky dělávala dřív. Dokonce jsem maso jenom naklepala, nesolila jsem přímo maso, ale vejce jsem vidličkou rozšlehala s trochou soli. Tentokrát – snad po tom nasolení – byly řízky o něco lepší, pár bylo výborných.

Vážně netuším, čím to může být. Smažila jsem všechny ± stejně pomalu i dlouho...

rizky

Příště kupte lepší maso na řízky, naklepejte a osolte den předem, pak obalte a rychle opečte, každý řízek položte na tenký krajíček chleba a vše do vyhřáte trouby nechat řízky změknout. Přebytečný tuk z řízků se vsákne do chleba a navíc máte bezva topinky. Určitě se vám to příště povede.

doplněno 01.08.17 14:09:

160 - 180 stupňů, klidně 20 minut, já nepřikrývám, máme rádi křupavé řízky. Někdo přikryje druhým pekáčkem, údajně aby se nevysušily, ale připadají mi řízky pak jak "vařené".

iz*
hodnocení

Na kolik vyhřát troubu a jak dlouho dopékat?

hnipirdo*
hodnocení

0x

To je ten řetízek.

doplněno 01.08.17 14:17:

První fotka je od řezníka

druhá moje.

doplněno 01.08.17 14:19:

třetí rovněž moje

Jak usmažit vepřové řízky? #5
Jak usmažit vepřové řízky? #6
Jak usmažit vepřové řízky? #7

Teda - to bych nikdy neřekla *smich*

iz*
hodnocení

Děkuju. Přesně takhle vypadala...

doplněno 04.08.17 00:19:

Přesně jako první obrázek (když jsem odpovídala, byl tam jenom jeden)...

hodnocení

0x

Babicka delala rizky v remosce.

pt®
hodnocení

0x

" ivzez", ještě jsem našla další způsob přípravy řízků: tojenapad.dobrenoviny.sk/...

Pavli, to je bezva nápad. Takhle "smažívám" holandské řízky. V troubě na pečícím papíru. Příště budu takhle smažit i vepřový. ;) Děkuji

rizky

Nedoporučuji takhle smažit vepřové řízky, jsou suché. Na "kantu" řízků zůstane neosmažená strouhanka. Holandský řízek je takto OK, je mastnější.

pt®

děkujeme za zkušenost...

kacer*
hodnocení

0x

U nás dělá žena řízky klasicky na pánvi osmaží, nic neklepe ani nesolí, nic. Ale kouzlo je v tom, že po osmažení je dá ještě na cca půl hodiny v míse do trouby. A měkčí řízky jsem nikdy nejedl a je jedno z jakého jsou masa :)

sebod*

kacere. Opravdu manželka řízky nesolí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]