Nejste přihlášen/a.
Hledám rychlovarnou konvici s nastavitelnými teplotami (např. 80, 85, 90, 95, 100 stupňů). Vlastnil jsem Philips HD9384/20 za 2000 Kč, ta se mi po půl roce rozbila (něco prasklo uvnitř základny a přestala vařit), obchod mi vrátil peníze. Nyní koukám na Catler KE 8010 za 3000 Kč. Jenže na něj všude čtu jen špatné recenze, že je také poruchový a nic nevydrží. Zdroj: rychlovarne-konvice.heure/...
To by asi nevadilo, díky záruční lhůtě. Jenž ejsem mezi recenzemi narazil opakovaně na tuto výtku:
Pokud si chcete připravit čaj, který potřebuje jinou teplotu vody než 100 stupňů, musí voda, nejdřív, projít lehce varem a na patřičnou teplotu se ochladit. Pokud si nastavím na tomhle zařízení, řekněme, 60 stupňů, pouze se mi voda, na tuto teplotu ohřeje, což je, samozřejmě, špatně. z takové vody nikdy nedostanu z čaje to, jako když vodu odstavím těsně před varem a nechám ji vychladnout. Z tohoto pohledu považuji vypínání ohřevu na nastavení teplotě za naprosto zbytečné a pro kvalitní čaje nevhodné.
Zdroj: kasa.cz/...
Zajímalo by mě, jestli tedy existuje konvice, která vodu svaří na 100 stupňů a pak vychladí na požadovanou teplotu a po vychlazení konvice zapípá.
Nebo je to nereálný požadavek a holt člověk musí měřit teplotu vody teploměrem? Pak ale nemá smysl kupovat drahou rychlovarnou konvici, stačí obyčejnou za 500 Kč z drogerie a vodu svařit a pak nechat odstavit a strčit do konvice teploměr a čekat až teplota poklesne...
Byl jsem na nějakém kurzu a voda se má nejprve převařit, ale s čajem slít až při určité teplotě (každý čaj požaduje jinou teplotu). Čaj je složitý rituál, pokud má chutnat a mají se vyabstrahovat všechny "vitamíny" a látky z něj.
Jak správně píšete, jde hlavně o ten rituál.
Jinak fyzikálně není rozdíl mezi vodou ohřátou na 60°C a vodou ochlazenou na 60°C.
Budiž, otázkou je, zda je taková změna na chuti nebo vůni vůbec zjistitelná, nebo se jedná jen o placebo-efekt.
Komentar znel jinak a to tak, ze se z caje neda dostat to same pokud se voda predtim neprevari. Z toho vyplyva, ze se caj jinak louhuje pokud se voda predtim prevari.
Já si myslím, že když někdo něco napíše, nemusí to být zdaleka pravda. Některé, třeba zelené čaje, nechtějí var. Chtějí jen 60º C nebo některé zase 80ºC. Žádná konvice nezchladí. Je to várná, ne chladivá konvice. Ale já neznám žádného milovníka čaje, který by se řídil teploměrem. Možná, že je to chyba, že bychom měli. V obchodě specilizovaném na čaje, by taková zařízení měli mít. Něco jsem viděla i ve speciálce na kávu.
Známí mají konvici, která vodu uvaří na 100°C a pak na displeji naskakuje její (klesající) teplota. Ale nezapípá, když je voda dostatečně vychlazená, je třeba to ohlídat.
U konvice, kde je 60°, 80°C a 100°C to řešíme tak, že vodu zapneme na var a pak, po nějaké době, na požadovanou teplotu. Ale to je na chalupě, všechno je tam jaksi pomalejší; nevím, jak by se konvice zachovala, kdyby voda měla 90°C a zadal se požadavek na 80°C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.