Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlovarná konvice na kvalitní čaj

Od: ert odpovědí: 16 změna:

Hledám rychlovarnou konvici s nastavitelnými teplotami (např. 80, 85, 90, 95, 100 stupňů). Vlastnil jsem Philips HD9384/20 za 2000 Kč, ta se mi po půl roce rozbila (něco prasklo uvnitř základny a přestala vařit), obchod mi vrátil peníze. Nyní koukám na Catler KE 8010 za 3000 Kč. Jenže na něj všude čtu jen špatné recenze, že je také poruchový a nic nevydrží. Zdroj: rychlovarne-konvice.heure/...

To by asi nevadilo, díky záruční lhůtě. Jenž ejsem mezi recenzemi narazil opakovaně na tuto výtku:

Pokud si chcete připravit čaj, který potřebuje jinou teplotu vody než 100 stupňů, musí voda, nejdřív, projít lehce varem a na patřičnou teplotu se ochladit. Pokud si nastavím na tomhle zařízení, řekněme, 60 stupňů, pouze se mi voda, na tuto teplotu ohřeje, což je, samozřejmě, špatně. z takové vody nikdy nedostanu z čaje to, jako když vodu odstavím těsně před varem a nechám ji vychladnout. Z tohoto pohledu považuji vypínání ohřevu na nastavení teplotě za naprosto zbytečné a pro kvalitní čaje nevhodné.

Zdroj: kasa.cz/...

Zajímalo by mě, jestli tedy existuje konvice, která vodu svaří na 100 stupňů a pak vychladí na požadovanou teplotu a po vychlazení konvice zapípá.

Nebo je to nereálný požadavek a holt člověk musí měřit teplotu vody teploměrem? Pak ale nemá smysl kupovat drahou rychlovarnou konvici, stačí obyčejnou za 500 Kč z drogerie a vodu svařit a pak nechat odstavit a strčit do konvice teploměr a čekat až teplota poklesne...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anonym0
hodnocení

1x
Ciste ze zvedavosti by me zajimalo, jak lisi voda ohrata na 60C a voda zchlazena na 60C. Nevi to nekdo?
Ono cekat az se voda v konvici zchladi ze 100C na 60C to taky asi nebude hned.
vernon
Je převařená, ne jen ohřátá.
anonym0
To chapu, ale jak to pozna ten caj, ze se voda predtim prevarila? Protoze jak pise tazatel, tak se z caje neda dostat to same pokud se voda predtim neprevari. Takze se caj jinak louhuje pokud se voda predtim prevari?
Chapu, ze chut vody samotne muze ovlivnit chut caje. Tak to bych potom pouzival treba nejakou kvalitlnejsi vodu balenou, kdyz uz bych to chtel mit pinktlicht.

A jaký je rozdíl mezi převařenou vodou a ohřátou? Pořád je to jen voda a nic jiného!

ert
hodnocení

Byl jsem na nějakém kurzu a voda se má nejprve převařit, ale s čajem slít až při určité teplotě (každý čaj požaduje jinou teplotu). Čaj je složitý rituál, pokud má chutnat a mají se vyabstrahovat všechny "vitamíny" a látky z něj.

Jak správně píšete, jde hlavně o ten rituál.
Jinak fyzikálně není rozdíl mezi vodou ohřátou na 60°C a vodou ochlazenou na 60°C.

Tohle bude bezezbytku platit nejspíš pro destilovanou vodu. Vlastnosti běžné pitné vody s barem určitě změní.

Budiž, otázkou je, zda je taková změna na chuti nebo vůni vůbec zjistitelná, nebo se jedná jen o placebo-efekt.

Tak Tohle nevidím a necítím se fundovaný na seriózní hodnocení. ( ale minimálně dezinfekční efekt varu není pouhé placebo,)
anonym0

Komentar znel jinak a to tak, ze se z caje neda dostat to same pokud se voda predtim neprevari. Z toho vyplyva, ze se caj jinak louhuje pokud se voda predtim prevari.

Varem se odstraní víc plynů (třeba chloru) a minerálů.

liska*

Jedno je hodně důležité, odkud ta voda je. Jsou města, kde ten čaj nechutná, i když dodržíte rituál i zásady ohledně teplot. Voda je někde příliš vápenatá. Jestli tím, že v těch oblastech bylo moře. Aspoň v Hradci Kr. nebo na Pardubicku. Stejný čaj chutná z měkké vody daleko lépe. Aspoň mně.

hodnocení

0x

Já si myslím, že když někdo něco napíše, nemusí to být zdaleka pravda. Některé, třeba zelené čaje, nechtějí var. Chtějí jen 60º C nebo některé zase 80ºC. Žádná konvice nezchladí. Je to várná, ne chladivá konvice. Ale já neznám žádného milovníka čaje, který by se řídil teploměrem. Možná, že je to chyba, že bychom měli. *nevi* V obchodě specilizovaném na čaje, by taková zařízení měli mít. Něco jsem viděla i ve speciálce na kávu.

hodnocení

0x

Známí mají konvici, která vodu uvaří na 100°C a pak na displeji naskakuje její (klesající) teplota. Ale nezapípá, když je voda dostatečně vychlazená, je třeba to ohlídat.

U konvice, kde je 60°, 80°C a 100°C to řešíme tak, že vodu zapneme na var a pak, po nějaké době, na požadovanou teplotu. Ale to je na chalupě, všechno je tam jaksi pomalejší; nevím, jak by se konvice zachovala, kdyby voda měla 90°C a zadal se požadavek na 80°C.

hodnocení

0x

Hezký večer,

mám tuto konvici a jsem maximálně spokojená

Dá se nastavit přesná teplota

Rychlovarná konvice Hyundai je vhodná pro všechny milovníky dobré kávy a čaje díky možnosti nastavení požadované teploty vody od 60° do 100°C.

rychlovarne-konvice.heure/...

rychlovarne-konvice.heure/...

hodnocení

0x

Catler KE 8010 mám již více než rok a nemám problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]