Nejste přihlášen/a.
Umí někdo udělat smažené vietnamské nudle? Takové ty co si dáte v bistru?=) Chystám se dnes na jarní závitky, ale na nudle nemůžu nikde najít pořádný recept.=/ Prosím prosím moc za pomoc..=)
No fígl je v tom, že rýžové nudle nevaříte, ale pouze namočíte do studené vody asi na dvacet minut. Pak dobře scedíte. Já raději hodím na suchou čistou utěrku a poklepu rukama. Prostě z nich odsaji vodu. No a pak na pánev s rozpáleným olejem pocmrndám rybí omáčkou, nebo světlou sojovkou, rozhodně ne worcesterem, protože ten do této kuchyně nepatří, nebo posypu umletým kořením všelijakých vůní které si mixuji sama a osolím, prostě na co mám chuť a smažím prohazováním. Jsou za chvilku. Pokud nemáte pánev Wok, tak na pánvi která se mu nejvíc podobá, tedy menší dno a vypouklé široké stěny. Taková ta náhražka originální pánve Wok.
také záleží na šířce nudlí, ty tenké nepotřebují 20 minut namáčení, ale asi tak deset. Já to prostě dělám od oka jako všechno. Ale koupíte i rýžové nudle, kde je to napsáno, že jsou určeny ke smažení. Důležité je, je nevařit.
Lola, můžete. Já také experimentuji. Ústřičná omáčka je hutnější a má dost silné aroma, tak to nepřežeňte. Já mám asi tři druhy rybích omáček, ty jsou tekuté jako voda. Některé jsou z krabů, jiné ze sépií a jiné z míchaných mořských živočichů. Všechny jsou dost slané, tak na to pozor. Třeba tu rybí omáčku dávám i když vařím vývar z vepřových kostí, to radila jedna čínská kuchařka a fakt je pak ten vývar velmi zajímavý a úplně jiný než jenom z kostí. Koukám totiž na videa na YouTube kde vaří opravdu kuchaři vietnamští a čínští. Ale je to buďto v angličtině, nebo francouzštině. Bohužel český takový portál není. To co můžeme vidět na českých videích není moc směrodatné, protože to jsou lidé kteří se tady už narodili a co je na tom nejhorší, přizpůsobili svou národní kuchyni českým chutím a možnostem k sehnání různých ingrediencí. Takže jejich recepty nejsou originální. A to mne nebaví. To je taková ta "česká čína". Ale ve Francii, nebo v Anglii mají tato etnika své celé čtvrtě a žijí tam jako u nich doma a dá se tam koupit úplně všechno. Já tady nakupuji dvakrát třikrát do roka v tom jejich trhu co je u Spalovny v Praze. Tam toho mají na naše poměry hodně, ale také ne všechno. A také musíte vědět co chcete, protože oni česky mluví opravdu špatně. Já tam nakupuji hlavně zmrazené krevety, ty mají naprosto výborné. Jsou drahé, ale já je miluji, tak si vždycky udělám zásobu do pulťáku. No a všechno ostatní koření a omáčky a mořské řasy a tak dál.
Taky bych si tam uričtě nakoupila, ale Prahu a jiná velká města mám celkem z ruky..=/ Bydlím u Šumperka jestli Vám to něco říká..=) A tady bohužel nic takového nemáme.. Proto se musím spoléhat pouze na zdroje ze supermarketu a nebo v čínských bistrech..=)
Existují e-shopy a nemají zrovna nezajímavý sortiment. Jen to chce trochu hledání a porovnávání, než si najdete ten pravý.
Jenomže v eshopu nenajdete třeba ty krevety a čerstvé bylinky..=/ Přeci jenom ono je to taky trochu o čerstvosti..=) Ano máte pravdu..=) Omáčky a různá koření se tam dají sehnat..=) Ale tržiště je tržiště..=)
Ty nudle už jste sehnala? Já se právě vrátil z nůkupů a viděl jsem je v Penny i Albertu. V Albertu měli více druhů. A protože jste mě docela navnadila, tak dnes si nudle opeču pro změnu já. Závitky ovšem vynechám, na to mám jedno dobré bistro a nikdy nedokážu udělat tak dobré jako oni
U nás v Penny jsem je nesehnala..=/ Ale nechci se chvástat, ale závitky jsem měla totožné s našim bistrem a možná ještě lepší..=) Dělala jsem podle rodile vietnamky na youtube..=) A opravdu jak originál..=)
Lola, to máte pravdu, protože žádné bistro nemůže mít takový sortiment. A ty e-shopy jsem osobně také prohledávala a ceny jsou tam naprosto jiné a mnohem vyšší, než na tom tržišti. A nemají také všechno. Já také nebydlím zrovna blízko, ale rozhodně blíže než Vy, ale zase nejezdím autem, tak musím čekat až mne tam doveze jedna moje kamarádka a proto si dělám vždycky velkou zásobu všeho. Koření jsem se naučila mixovat a míchat sama a mám ho tudíž vždycky úplně čerstvé a voňavé. Ale u nich kupuji právě všelijaké rýžové nudle, voňavou rýži, různé mouky, třeba tapiokovou, nebo tu japonskou směs na obalování řízečků. Je to něco jiného než naše strouhanka. Nebo hořčici v pudru a z té si pak dělám svou domácí hořčici, která má úplně jinou chuť než ta co se dá koupit. Tahle kuchyně je přímo alchymie a člověka to musí bavit.
Lola, tu trávu také kupuji čerstvou, jsou to tvrdé hlízky, které silně voní po citronu. Já ji klidně mrazím do zásoby. Posílám foto, jak má vypadat. Někdy ji prodávají také na trhu v květináči, ale to je k ničemu, protože tady u nás nevyzraje. Mám vyzkoušeno. Je z toho jen taková nať a skoro vůbec nevoní. A při tepelném zpracování vůně zmizí úplně, zatímco u téhle se právě tepelným zpracováním rozvine. A tuhle opravdovou citronovou trávu jsem nikdy nikde neviděla. Teda myslím tím v našich obchodech a ani u Vietnamců. Oni to znají, ale neberou, protože to málokdo používá a neprodali by to. Také jsou dobré ty černé houby a voňavé houby. Ty černé nejsou na rozdíl od těch voňavých ani drahé. Nemají sice žádnou chuť, ale v jídle příjemně chřupou a je to hezké i na pohled. Já jsem také milovnice asijských jídel. Vím, že jsem ti moc nepomohla, protože neznám místo kde bys to Ty mohla koupit, ale kdyby měl někdo cestu do Prahy, tak alespoň víš kam zajet.
Rozhodně mám asijskou kuchyni radši než třeba mexickou..=) Jen škoda, že jsou suroviny tak těžko sehnatelné..=/ Třeba citronová tráva..=/ Absolutně nevím kde ji tu sehnat..=(
Dík za odkaz. Tenhle díl jsem neviděl.
Já nesmažím rýžové nudle, ale instatntní. Víc nám chutnají. Ale to je na každém, co mu víc sedí.
Já mám jeho knihu..=) Ale tohle přeci jen není jen o nudlích..=/ Je to s masem a já potřebuji jen čistě nudle jako přílohu..=/
Poděkovala bych, kdybych to stihla.. Ale nestihla jsem to byla jste rychlejší..=)
Omlouvám se tedy..=/ A nudle se závitky jsou výborné.. Kupuji si to tak už spousty let a ještě jsem s tím neměla problém..
Vaření je moje hoby..=) Nudle se závitky si dávám tak jednou nebo dvakrát do roka..=) Jen jsem to chtěla zkusit doma..=) Jinak co se týče stravy.. Vařím normálně omáčky, ryby, těstoviny, polévky.. Prostě na co si vzpomenete..=) Ráda zkouším nová a exotická jídla..=) To si nemyslete, že se cpu jen fast foodem..=) To bych byla za chvíli jak kulička..=)
Ehm no.. :D Závitky měly takový úspěch, že mi zmizely z talíře dřív než jsem se k těm nudlím dostala..
Takže nudle se budou konat jindy..=)
Suzymon...Nenarodil.
Mluvíte velmi dobře česky. Narodil jste se tu?
Ne, narodil jsem se ve Vietnamu, pocházím z Hanoje. Tady žiju od roku 1989, kdy jsme se sem s rodinou přestěhovali. Snažím se mluvit česky bez přízvuku. V seriálu mám v některých scénách mluvit špatně česky. Občas to není jednoduché.
Zdroj : prima.iprima.cz/...
Wamp, když sem přijel, byly mu 3 roky. Tudíž neprožil vůbec žádný život u nich doma. Nemohl tedy pochytit nic ze své národní kuchyně, protože i jeho rodiče se už museli přizpůsobit našemu trhu. Já se na ten seriál nedívám, ale asi tam má roli kterou zvládá dobře, ale kuchař to není. Není to ani jeho profese. Takže když chci vidět opravdovou vietnamskou, nebo čínskou kuchyni a něco se naučit, budu určitě hledat jinde. Tohle je to samé, jako když si rozkliknu jakoukoli stránku o vaření u nás a tam dávají recepty na naše jídla laici, ne kuchaři. Také to někdy podle toho vypadá. A orientální kuchyně není jednoduchá, je to skoro čarování s bylinkami, kořením a obrovským množstvím všelijakých přísad a příchutí. Takže někdy to věda opravdu je. Proto jsou také ve světě tak populární a uznávaní. Ale tenhle chlapík vaří čínu počeštěnou. Ale pro mnohé lidi je to naprosto dostačující, pro mne ale ne. Asi jsem moc vybíravá a zmlsaná.
Ale v jeho knize to vaření vypadá trochu jinak než na tom videu..=) Já ji mám a ráda podle ní vařím..=) V Ohnivým kuřeti se opravdu přizpůsobuje české kuchyni, ale v knize je to jinak..=)
Tak to je jiná. Knihu nemám, ale většinou se to dělá tak, že jelikož on je osoba která je populární a známá, tak propůjčí své jméno a vydá se pod ním třeba zrovna kuchařka. Ty recepty však nesestavuje on, ale někdo jiný, nebo si najde originál zdroj. Což není v dnešní době nic nesnadného. Tím spíše, že jeho rodiče a příbuzenstvo opravdu odtamtud jsou a znají řeč. Také se po ní poohlédnu a prozkoumám ty recepty.
Třeba rýžové nudle se dělají pouze z rýžové mouky a vody. Kdo by se ale s tím patlal, hlavní tajemství je jak udělat tenoulinký plát těsta. Radši koupit hotové.
Znam instantni pecene nudle jako chutnou specialitku, ktera se prodava v podobnem baleni jako instantni činske polevky, ale bohuzel jsou jako polotovar malokdy k dostani, naposled jsem je videl v Penny cca à 9 kaček za jeden balicek, byly hned vyprodane, lidi to kupovali po kvantech, s ruznou prichuti a vsechny dobre, rychla priprava za bezva cenu to láká. Kdo je nekde uvidite, dejte sem avizo, nakoupim do zásoby
Lola - na pohled ten balicek vypada jako ty polevkove, instantni činske polevky jiste znate, lisi se jen popisem na obale, jen podle toho poznate obsah balicku, neni tam napis polevka, ale pecene/smazene nudle s prichuti.
A náhodou obrázek nudlí na netu by jste nenašel? Aby jsem věděla co mám hledat..=) Zrovna dnes se chystám do penny.. :D Tak třeba se poštěstí..=)
Haf - zkusím se kouknout..=) Třeba tam něco najdu..=)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.