Nejste přihlášen/a.
Dají se použít úplně suché rohlíky do houskových knedlíků? Třeba tak, že je budu máčet v mléce a pak mléko vymačkám? Nebo je nechat rozměknout v páře? Zvláště ocením radu z vlastní zkušenosti, díky.
Ale samozřejmě dejte tvrdé rohlíky /2?/, ale nekrájete je jak jste zvyklý z polooschlých, tedy po délce.
Pokrájejte si je nejdříve na kolečka a kolečka či to co zbyde na půlku, třetinku, či jenom rozpůlre. Tvrdé pečivo se rozdrolí, ale nějaká nepravidelná kostička se zachrání. Všechno smeťte, tedy i ty drobky do zpracovaného těsta. Nikdo nic nepozná, knedle budou dobré. Houska měkká. Jak píše někdo výše, kostky si natáhnou vodu při vaření. Pokud nalejete na housku vodu, nebo mléko, budete mít blivajz, nebo žemlový knedlík.
Jo, jenže suché rohlíky se nedají nakrájet, rozsypou se. Mimo to mám obavy, že zůstanou suché i po uvaření knedlíku (dělám hrníčkové).
Den dva staré pečivo jde nakrájet docela snadno. Pečivo stvrdlé na kámen patří do odpadu nebo rozmočit slepicím.
jethro, proč, z naprosto tvrdého pečiva dělám strouhanku, nikdy bych ji nekoupila, melou do ní plesnivé pečivo.
Samozřejmě je to s tou strouhankou nesmysl. "Průmyslová"strouhanka se nevyrábí ze starého pečiva, ale z polotovaru za tím účelem upečeného a vysušeného. Strouhanka, kterou si děláte doma ze starého ztvrdlého pečiva je z tohoto úhlu pohledu horší, než ta "tovární".
To bych radši udělala bez rohlíku. Ty kostičky, i když jsou navlhlé, v tom těstě musejí být poznat - což se vám s "drobenkou" asi nepodaří. Tak si skočte koupit dva čerstvé,nakrájejte a lehounce opečte, spíš jen osušte.
PS - ještě se mi nestalo, aby byl rohlík po uvaření suchý a tvrdý.
Jednou jsem rohlíky nemela, tak jsem udělala knedlíky bez nic a zachutnalo nám to, říká se tomu jemný knedlík, prostě je tam od té doby nedávám. Suché se určitě mohou dávat.
No nic, použitelná rada se nenašla. Jak jsem psal, tvrdý rohlík na kostičky nenakrájím. Tak zkusím to, co mě zatím napadlo v otázce, uvidíme, třeba budu průkopník. I tak díky všem!
Kepler, také se mi to několikrát stalo že jsem měla doma jenom úplně tvrdé rohlíky co si nechávám na strouhanku a potřebovala jsem rychle uvařit houskové knedlíky pro syna. Bez rohlíku si je u nás nikdo nedovede ani představit. Tak jsem vzala ty tvrdé a krájela. Samozřejmě že se drobily, jak popisuješ. Tak jsem prostě nařezala těch rohlíků víc a vybrala z nich jen ty kousky které byly do knedlíků vhodné. Podařilo se to, jen byla větší spotřeba rohlíků. Ale protože jsem se tímto poučila, tak už mám pořád v mrazáku dva rohlíky, pro strýčka "příhodu".
Tak to nevím s určitostí, protože já dělám ty klasické. Vařím šíšy ve vodě a pak krájím nití na plátky. Ale podle mne úplně tvrdé, že by to nějak vadilo nebudou. Určitě lepší tak, než bez rohlíků. A navíc to nejsou velké kostky a možná že objevíte, že jsou takto připravené ještě lepší. I to se v kuchyni stává a pak je z toho hit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.