Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavařování fazolových lusek

Od: ariem* odpovědí: 11 změna:

Urodilo se mi urodilo ,dost fazolových lusek.Mrazák je plný,tak zbývá jen zavařování.Zavařit v solném roztoku,prý po delší době ve sklenicích kvasí. Takže nic.Jako okurky-jsou na pozdější zpracování moc kyselé,takže taky nic.Poradí mi někdo nějaký dobrý fígl? Děkuji ariem.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zavařuji každý rok, protože je miluji a nemohu bez nich být. Dělám to takto, na jeden litr vody dám malou lžičku soli, ne plnou spíše méně, dělám to už od oka, přidám kmín celý a natrhám pár stonků libečku pro vůni, ale nemusí být. To přivedu k varu a povařím tak 3 minuty, pak přidám na špičku nože kyseliny citronové a nechám úplně vychladit. mezi tím narovnám fazolky do sklenic a tím vychladlým roztokem zaleji a zavařuji na 85 stupňů 35 minut. Ještě nikdy se mi ani jedna sklenice nezkazila. Posílám foto a tohle je právě ještě loňská. A jsou moc dobré. A některé samozřejmě také zamrazuji, ale to mi dá víc práce, tak stále víc dělám tyhle zavařené.

doplněno 20.07.17 18:32:

Zmatenka dala podobný recept, ale já je vůbec nepředvařuji, nemám ráda když jsou moc měkké, chci aby se nejvíc podobaly těm čerstvým. A právě když zalijete fazolky studeným nálevem a bez octa, protože pak už jsou to fazolky nakyselo a já je mám ráda přírodní, tak pak nemusíte dvakrát sterilovat. Tento návod mi tady jednou poradila jedna rádkyně a já to od té doby dělám a jsem velmi spokojená. Fazolky jsou velmi dobré. A dělám tak i mrkev s petrželí a celerem. Nakrájím, syrové narovnám do sklenic a zaliji studeným nálevem. Pak je zelenina bez příchuti, má jen tu svou původní vůni a můžete používat do různých úprav.

doplněno 20.07.17 18:38:

Pozor, spletla jsem to s jiným receptem. To zavařování je ve skutečnosti na 100 stupňů a asi 20 až 30 minut maximálně. Já mám elektrický zavařovací hrnec a vodu dávám trochu nad polovinu sklenic. Nepotápím je, není to potřeba.

Zavařování fazolových lusek
sonamrackova

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, stačí tedy fazolky podle vašeho receptu zavařit na 100 stupňů 25 minut jeno jednou? Nemusím už podruhé?

Soňo, pokud ty fazolky musíte zavařovat, tak postupujte jak jsem popsala. Já jsem tenkrát dělala pouze slaný nálev, nekyselila jsem nic, protože jsem pak zeleninu, a samozřejmě ředevším ty fazolky používala jako přílohu a dodělala ji na troše másla, nebo přidávala do polévek. Ale od té doby jsem už trochu pokročila a koupila si vakuovačku a tak už žádnou zeleninu nezavařuji, ale zavakuovanou mrazím. Přišla jsem na to, že když se zelenina dá zmrazit bez toho vzduchu, tak je po rozmrazení jako čerstvá a dokonce ji nemusím ani blanšírovat, což bylo u některé zeleniny nutné, jinak to bylo na vyhození. A blanšírování je nutné především u květáku a právě těch fazolek. Ale tato metoda, s vysátím toho vzduchu z pytlíku, je dokonalá a nic už neblašíruji, takže úspora času velká a navíc je ta zelenina opravdu dobrá. Já už si ji dopředu namíchám, fazolky, papriky, malé tvrdé cuketky, lilky, když jsou už rajčátka tak přidám i ty. Do některých pytlíků dávám i čerstvou bazalku, nebo snítky čerstvé naťové petržele, nebo naťový celer. Prostě co mi zrovna roste. Ale musí na to být ty speciální vakuovací pytlíky a dobrá vakuovačka, která dokonale vysaje vzduch a pytlík svaří. Ale to už má v dnešní době doma hodně domácností, ale možná, že ne všichni vědí, že se dá takto výborně uchovat spousta zeleniny na celou zimu.

kepler*
hodnocení

0x

Dají se i usušit: conovehonakopci.cz/... Zavařování v solném roztoku asi není to pravé ořechové, spíše ve sladkokyselém nálevu jako okurky. Měly by vydržet minimálně do zimy, prý se to nekazí. Pokud nemáš rád moc kyselé, nálev se dá upravit. Přečti si i recenze v odkazu. toprecepty.cz/...

hnipirdo*
hodnocení

0x

Proč přebytek neprodáš? Víš, co by za to dali lidé bez možnosti pěstování?

hodnocení

0x

V naší rodině zaváříme už po léta fazolky podle tohoto osvědčeného receptu:

Z mladých fazolových lusků odstraníme vlákna, velké překrájíme, vhodíme do vroucí vody a jen kratičce je necháme přejít varem. Aby si zachovaly pěknou zelenou barvu, rychle zchladíme ve studené vodě, případně s ledem. Naskládáme do sklenic a zalijeme je nálevem. Ten připravíme z 1 litru vody, 2 dkg soli a 1 lžíce octa (a sestra třeba vůbec ocet nedává). Slenice uzavřeme a sterilujeme 40 minut při 100°C a třetí den po první sterilizaci je sterilujeme znovu 20 minut při100°C. Nestalo se, že by zkvasily, nebo se jinak ve sklenici znehodnotily. Použití v kuchyni je velmi široké.

hodnocení

0x

A s tou solí se raději řiďte co píše zmatenka, já to už dělám od oka a dělám vždycky toho nálevu víc najednou. já to jednoduše vždycky ochutnám. Moc soli nedávejte.

liska*
hodnocení

0x

Nejdřív musí být fazolky uvařené. Já s bobkovým listem v osolené vodě. Pak zavařovat ve sklenici. Syrové nebo málo vařené zkvasí.

Lisko, tak mi vysvětli proč ty moje nikdy nevykvasily. A rozhodně předem nevařím nikdy. Sklenici jsem sem poslala a ta je z loňska. To by mi musela kvasit i merkev, celer, petržel a paprika, protože všechno to dělám na stejný způsob. Umyté do vyvařených sklenic a zalité slaným studeným nálevem jak jsem popisovala nahoře a sterilované na 100 stupňů na půl hodiny. Určitě bude problém v tom, že to lidé zalévají teplým, nebo horkým nálevem a hned dávají do hrnce zavařit. Sousedka to také tak dělala a také jí to zkvasilo. Pak jsem jí poradila tuhle metodu a od té doby je také spokojená. Zrovna jsme se o tom bavily. Škoda že ti to nemohu dokázat, abych před tebou otevřela sklenici a dala ti ochutnat. Lusky jsou chřupavé, nejsou jako bláto a mají výbornou chuť. Mně to tady asi před 4 lety poradila jedna rádkyně, nemohu si vzpomenout kdo to byl, ale jsem jí za to dodnes vděčná, protože tak dobrou zeleninu jsem předtím nikdy neměla. Ta mrkev s petrželí a celerem do polévek v zimě je přímo geniální. Jako čerstvá. Já vůbec v zimě žádnou kořenovou zeleninu už nekupuji, protože si vždycky nadělám zásoby na celou zimu. Zkus a uvidíš, za to nic nedáš. A pak mi napiš. Ale opakuji, nálev musí být studený! Ona to ta rádkyně tenkrát také zdůrazňovala.

liska*

Suzy, dobrá rada, díky. Fazolky se mi po předvaření líp rovnaly do sklínek, že byly vláčnější. Pak jsem ale zavařovala asi při 85 stupních a asi půl hodiny. Já je ale dělala v mírně slaném nálevu. Jestli je Tvůj nálev s octem, tak ten to taky konzervuje. Ty na tom obrázku jsou nakyselo, jako okurky?

Lisko, ne. Ocet zásadně do zeleniny a fazolek nedávám, protože já z toho pak dělám i polévky, nebo přílohy a chci mít chuť přírodní. Popis na ten nálev jsem napsala nahoře. Řeknu ti jak na to. Sklenici vezmeš do ruky ne vzhůru hrdlem, ale dáš do dlaně vodorovně, tedy tak, abys měla otvor z boku. No a pak tam krásně začneš rovnat čerstvé lusky a jde to velmi dobře a rychle. Některé pokrájím, když jsou moc dlouhé. Posílám foto lusků které jsem rovnala do sklenic včera a teď budu teprve zalévat lákem a zavařovat, protože jsem to včera už nestihla. :) Ten nálev je jenom voda, sůl, já dávám kmín a ten libeček, můžeš i bobkový list a třeba pár zrnek nového koření, ale to nemusí být. Vodu se solí a ostatními přísadami svaříš a pak dáš na litr vody na špičku nože kyseliny citronové a hlavně necháš úplně vystydnout. Proto jsem to včera nestihla, protože mi nálev dostatečně nevystydl, tak jsem to nechala raději na ráno. Ten nálev solím podle své chuti. Už to všechno dělám prostě od oka. No a pak na 100 stupňů na tu půl hodinku. Tak ať se ti to povede, já jdu také na to. *placni*

doplněno 23.07.17 09:16:

Zapomněla jsem tu fotku...

Zavařování fazolových lusek #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]