Recept na rybízovou marmeládu

Od: Datum: 16.07.17 17:53 odpovědí: 6 změna: 21.07.17 21:50

Koncem týdne jsem pozvaná známými na otrhání rybízu,asi ho bude dost,takže bych udělala i marmeládu.Nemám odšťavňovač,ani mlýnek,tak prosím o Vaše recepty,jak marmeládu děláte?Případně i kolik čeho-cukru.Používáte želírovací cukr?Marmelády nedělávám,dostávala jsem je od příbuzných.Nanejvýš jsem dělala jahodový džem a marmeládu z meruněk koupených na trhu.Díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: lego®
Datum: 16.07.17 18:06
avatar

1x pektoge, 1 kg rybizu, 1 kg cukr krystal (krupice); pomalu za prubezneho michani varime, dokud to neni huste tak ze to netece po svislem taliri ale jen se to tahne, tesne pred koncem spetka kyseliny citronove.
Snad jsem si vzpomnel dobre.


doplněno 18.07.17 11:22:

pektogel

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wamp®
Datum: 16.07.17 18:10
avatar

http://www.recepty.cz/recept/rybizova-marmelada-ii-150090


doplněno 16.07.17 19:27: "Bábí," já vím *placni*
Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 16.07.17 19:03
avatar

Wamp, tenhle ten želírovací cukr, ten je geniální. *palec*​Rybíz oberu ze stopek, sjedu ponorným mixerem, zrníčka mám ráda. 5 minut povařím, naliju do skleniček, 5 minut skleničky dnem nahoru a je hotovo. ;)​ Je bezva široká nálevka, aby se skleničky neupatlaly.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: fialka
Datum: 16.07.17 18:22

Marmeláda je jednoduchá. Pořádně omýt rybíz, stopky otrhat, bobulky rozvařit - aby se daly přepasírovat. Nemáme totiž rádi jádra v marmeládě. Čistou masu odměřit podle množství. Používám zelený Gelfix klasik, tam je i přesný návod vč. cukru.

Používala jsem i Želírfix od Labety, je to v podstatě stejné.

Pak rozvařené asi 5 min. mírně probublat a na talířek zkusit kapku, jak je tekoucí, houstne... Někdy přidávám 1- 2 káv. lžičky citronové kyseliny podle chuti. Myšleno na původní 1 litr masy. Nakonec do skleniček a je hotovo.

Ať se zadaří.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.07.17 23:26

Do rybízového džemu jsem ani žádnou želírovací látku nedávala. Žádný pektogel. Rybíz ho obsahuje dost. Vařila jsem propasírovanou šťávu z podušených bobulí v kastrolu - nízkou vrstvu, míchala a přidávala postupně cukr, až to začalo houstnout a viset kapka na vařečce, do toho jsem vhodila hrst celých bobulí, přešla pár vteřin varem a nalévala jsem do sklínek, víčkovala a stavěla na hlavu.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 21.07.17 21:50
avatar

Taky do rybízového džemu pektogel nedávám, pektinu má sám o sobě dost. Kilo cukru na kilo plodů. Chcete -li přepasírovat, necháte zchladnout a pak byste to měla znovu zahřát na 80°C a rovnou zavíčkovat do sklenic a otočit dnem vzhůru.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.