Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasná menopauza - pravděpodobnost

Od: nevim* odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jak pravděpodobná je u mě předčasná menopauza. Je mi 22 roků, menstruaci mám od 13 let úplně pravidelnou, neberu ani antikoncepci, nic Můžu počítat s předčasnou menopauzou (třeba 35 - 40), když mé babičce, (mamince tatínka), skončila MS právě ve 40? A já jsem právě spíš po otci. Jinak nevím o nikom dalším, kdo by předčasný přechod měl. Mamince bude 49 a menstruaci má. Mám se na předčasnou menopauzu "psychicky připravit?" A dá se něco dělat, poku by nastala? Doufám, že tu s podobným dotazem nejsem první, hodně jsem se bála, napsat to sem, bohužel v této chvíli nemám jinou možnost, takže mi prosím nenadávejte. v poslední době jsem z předčasného přechodu začala mít dost velký strach. Děkuji za všechny SLUŠNÉ odpovědi, současně někoho prosím, aby uzavřel otázku, pokud by tu byly samé nadávky... Mockrát Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pauza
hodnocení

3x

Ježiškote, neřešte neřešitelné. Jak se chcete 20 let dopředu připravovat? A na co? Pokud budete mít předčasnou menopauzu, tak jí neovlivníte a není to nic co nezvládlo mnoho žen. No, pokud nehodláte rodit po čtyřicítce. Já jsem přestala menstruovat v 38 letech bez sebemenších potížích. Menstruaci jsem měla od 10ti let pravidelnou, že šlo v lednu si naplánovat letní dovolenou. Nakonec jsem ušetřila za hyg. potřeby. Nyní si užijte života a nepřemýšlejte co bude za 20 let.

sebod*
hodnocení

2x

Taktak. Jak píše "pauza". Proč na tohle vůbec myslíte? Vy víte, co bude za rok, natož za dvacet let? A proč se toho tak bojíte? Víte, co by za to daly některé ženy, kterým je padesát a stále ještě "mají své dny"? ;) Já měla ve 40ti letech gyn. operaci - byla mi odoperovaná děloha. A pohoda. Nevidím jediný mínus na té situaci. V ničem mě to negativně neovlivnilo. Naopak.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Víte, on přechod je naprosto přirozená záležitost, a jako taková se dostaví u nás u každé. Každý gynekolog vám řekne, že přechod vlastně začíná okolo 35. roku věku. Menopauza není jen konec menstruování. To by bylo moc jednoduché. Tak, jako se člověk nestane dospělým ze dne na den, trvá to mnoho let a dochází k množství změn, tak i přechod přichází pomalu a nenápadně doprovázen množstvím změn a nenastane ze dne na den. Ukončení menstruace přichází jako prakticky poslední "záležitost". Nepřemýšlejte o podobnosti s mamkou a babičkou. Věk se prodlužuje. Moje babička chodila v šátku a zástěře a byla děsně stará. Moje mamka chodila moderně, jezdila za dámu po lázních a byla děsně mladá. Přitom bylo oběma (v době pro toto srovnání) 55 let. Vůbec si tím nelamte hlavu. Tak, jako jste zvládla stát se dospělou po těle i duchu, zvládnete i přechod. Až to přijde, ani to celé roky nepoznáte. Ida

hodnocení

1x

Vůbec na to nemyslete, dříve se o menopauze nic všude nevykládalo a dnes se z toho dělá drama, hlavně aby se napakovaly farmaceutické firmy. Mně přestaly měsíčky v 48 a vůbec mě nenapadlo, že je to menopauza, zdálo se mi to brzy a gynekolog mi dokonce dělal test, jestli nejsem těhotná. Z rodiny jsem nevěděla nic, mamka i teta umřely brzy a o tomhle jsme se nebavily. Dnes už je to přes pět let a nic na sobě nepociťuji, Ani jsem nepřibrala, nic mi není a všechno v pohodě.

hodnocení

1x

jak pravděpodobná je u mě předčasná menopauza
Na to vám velmi pravděpodobně neodpoví ani lékařské konzilium - ve vašem věku a zřejmě dobrém zdravotním stavu. Ostatně říkat "předčasná" je poněkud matoucí. Každá jsme jiná, tudíž ten "běžný věk" je brán jako pouhý průměr - a odchylky směrem nahoru i dolů nejsou nic neobvyklého.

Já jsem se na to ptala, předčasná menopauza je od 45 roku věku.

hodnocení

1x

U nás v rodině mívají ženy menstruaci cca do 60 let, i déle. Myslím, že to také není žádné terno. Vy dopředu nic neřeště, snažte se žít zdravě (i to má vliv) a s dětmi nečekejte do příliš vysokého věku. Řekla bych, že to bude bez problémů. :)

doplněno 14.07.17 23:57:

Pb, já vím - osobně mám menstruaci absolutně bezproblémovou, bez bolestí, bez PMS a krátkou - takže pokud se u mě v tomto ohledu projeví dědičnost, nebude mi to nijak vadit. Ale vím, že pro spoustu žen jsou tyto dni vyloženě utrpení, některé si i berou nemocenskou či dovolenou (např. jedna moje kamarádka). Tam je takový předčasný přechod snad i vysvobození - s tím, že můžou nějakou dobu užívat alespoň fytohormony, aby se trochu zmírnily ty negativní vlivy.

pb®

Ale je. Ona menopauza není jen zbavení se té nenáviděné mentruace a juchů. Se změnou hormonální hladiny přicházejí další problémy. Vysychání a křehnutí sliznic a častější infekce, řídnutí kostí, větší náchylnost k cévním příhodám, ztráta elasticity kůže... Prostě bych to shrnula tak, že do přechodu to jde a po přechodu jde všechno rychle z kopce a žena rychle "babkovatí" Takže čím později přechod přijde, tím pro ženu lépe.

hodnocení

0x

Myslím si, že máte zbytečné obavy. Pravděpodobnost vám tady nikdo neřekne, ale vím, že "se s tím dá něco dělat".

Sama jsem přestala menstruovat ve 40-ti letech, na vině byla psychika a decentně řečeno nevlídné zacházení mého již exmanžela. Navíc mám (a to už dědičné je) problém se srážlivostí krve a hormonální léčbu mi lékař nechtěl poskytnout (měla jsem 2x trombózu). Nakonec se ale našel gynekolog, který mi v podstatě na míru sestavil léčbu s minimálním "hormonálním nasazením". Cca v 55-ti letech jsme se pak spolu domluvili, že je žádoucí útlum a neměla jsem naprosto žádné potíže související s přechodem. Dnešní medicína je zase o hodný kus dál, nebojte se!

gjfx
hodnocení

0x
A proč to tak řešíte? Nečekejte s dětmi na poslední chvíli a nebudete mít problém.

nevim*
hodnocení

Moc vám všem děkuji, Moc jste mi pomohli;)

liska*
hodnocení

0x

Proč se zaobíráte takovou vzdálenou budoucností? I když bude menopauza ve 40ti,tak se nic neděje. Takových žen je dost, a není to nemoc. Pořiďte si děti před třicítkou a pak vám to může být jedno. Nic nebolí, maximálně pár měsíců vám bude střídavě horko, ale krásná budete stejně, sportovat budete dál, v posteli budete fungovat stejně, nebo líp, když nebude hrozit otěhotnění. Gynekolog tzv návaly /horka/ dovede zmírnit třeba hormonálními náplastmi, takové průsvitné kolečko na zadek, kde se píchaj injekce. Existují i bylinky, co pomáhají. I jídla ze soji podporují ženské hormony. Co ještě bude dobré v menopauzekvalitně jíst, užívat D vitamin a pohybovat se venku. To kvůli kostem, aby vydržely dlouho pevné. A nenechte se strašit, jak budete rychle stárnout. Já jsem od menopauzy 25 let a pracuji, jezdím na kole a věnuji se koníčkům.

hodnocení

0x

Netrapte se předčasně, mě hodně pomohla hormonální substit. léčba. Ale přechod jsem měla hodně těžký a k němu se dostavily i deprese. Nepřeju nikomu, i když jsem se celý život těšila, až v něm budu a zbavím těžkých menstr. bolestí, bylo to z bláta do louže. A po deseti letech horm. léčby se s ní muselo skončit a najednou to tělo začalo rapidně scházet. Ale s tím nic nenaděláte, to se musí přijmout, nic jiného se s tím dělat nedá. Ale můžete to mít lehčí, některé ženy ani nevědí, že tím projdou, některé se dostanou i na psychiatrii. Může být líp i hůř. Na tom nic nevymyslíte, je zbytečné se tím zabývat s takovým předstihem. Užívejte si teď toho, že Vám všechno zatím funguje, jak má.

ve92
hodnocení

0x

Dobrý den, chápu že vase obavy jsou na míste ale moc bych se z toho nestresovala. To že to někdo v rodině mel a tak ci tak jeste neznamena ze to tak budete mit i vy. Jste jeste mlada urcite jeste dite neplanujete ale doporucuji max do 30 let. Jinak co se týče prechodu u žen, je doprovazen ruznými komplikacemi ale vsechno se da resit, za me prirodni cestou kterou mohu jen doporucit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]