Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí kysané zelí

Od: suzymon® odpovědí: 24 změna:

Zdravím kuchařinky a kuchaříky. Urodilo se mi pěkné zelí, tak jsem se rozhodla že si ho hezky naložím do sklenic. Našla jsem samozřejmě recepty, ale někteří dávají i koření a cibuli. To se mi nějak nezdá. Našla jsem takový jednoduchý kde se dává jenom sůl a kmín. Nkrouhá se prosolí, prokmínuje, necháse stát 3 hodiny až pustí šťávu a pak se pěchuje do sklenic. Zavírá se víčky omnia a pak se nechá volně v teple a zakryté kvasit, dokud se víčka nevyboulí a zase se samy nezatáhnou naplacato. Prý to takto vydrží víc jak jeden rok. Jak to děláte vy a jaký recept máte osvědčený? Je to lepší s tím kořením a cibulí? Díky.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z letního zelí nikdy nebude kvalitní kysané.Na to se používá pozdní podzimní.Jinak ten recept co píšete používáme roky a skutečně vydrží více jak dva roky.

doplněno 11.07.17 14:45:

abecedazahrady.dama.cz/...

hodnocení

Aha, tak co mám dělat s tím letním? To jsem celá smutná.*plac*

Budete mít zelné hody.:-D

kepler*
hodnocení

3x

Do zelí se dává leccos, ale já bych do toho polotovaru nic kromě kmínu a soli nepřidával, abych měl co nejméně chuťově ovlivněnou výchozí surovinu pro vaření. Podle tradice jsou z přípravy zelé ženy vyloučeny!:-D Ale vy zelí máte a já si ho musím kupovat, a to jedině Otické. Moc hezké povídání o zelí je zde:

conovehonakopci.cz/...

Trochu jsem i o zelí něco přečetl, ale nikde jsem nenašel zmínku o tom, že by letní zelí nebylo vhodné. Je ale možné, že to pozdní je lepší. Byl bych bez obav.

liska*

Letní jsme jednou udělali, šlo to, ale když vykvysilo, bylo rozbředlé, jakoby rozvařené. Chuť to ale mělo. Snědli jsme ho. Tak ho zavařte. Myslím předvařit, pokrájet a s octem, trochou cukru a soli, hořčičného semínka. Případně ještě s jinou zeleninou. Kolikrát z takového "zoufalství" vyjde něco zajímavého.Sterilovaný speciál.:)

hodnocení

Lisko, také děkuji, koukám že mi nezbyly bodíky tak alespoň *palec*. Já bych ho nerada zavařovala, ale teď mě napadá, že mám také dost paprik, tak bych to mohla namíchat, ale bojím se aby se to vůbec dalo jíst. Já zkusím to kvašení. To s tím povařením a do sklenic je asi to sterilizované, ještě kouknu na nějaký recept. Možná by to nebylo špatné.

hodnocení

Na tom odkaze to jejich zelí vypadá přesně jako mám já. Problém to bude s tím chlapem. Ale to nevadí na těch pár hodin se teda pochlapím. ;) Tlouk stejně nemám, sudy také ne, tak to půjde do sklenic. Pak dám vědět jak to dopadlo.

hodnocení

3x

Z letního (nejen letního) zelí jsem dělávala jídlo na variaci "francouzské brambory". Zelí pokrájet, do hrnce (podlít) a nechat přejít varem. Do toho nakrájenou uzeninu (točeňák, dřív byl moc dobrý), vajíčka, osolit, opepřit a dát zapéct (zlatá remoska!). A k tomu jsem uvařila (nejlépe) nové brambory. Dětem to chutnalo, zelí i brambory byly ze zahrádky a vajíčka domácí. Mňam, dala bych si to hned.

doplněno 11.07.17 18:53:

Tu vodu na podlití zase slít! :) (tak jí tam moc nedávejte)

hodnocení

To se mi líbí jako jídlo hodně, ale já jsem sama a to bych musela jíst týden jenom zapečené zelí. :-D "Zlatou" remosku mám, tak to udělám, ale ten zbytek teda nakrouhám a udělám ten postup se solí a kmínem, a ať se děje vůle Boží. *modla* ;)

pohanka*
hodnocení

1x

Čalamáda by se z toho dala udělat. Předminulý rok jsem to dělala z letního zelí /také jsem nevěděla, že to tohle/ a dala cibuli, okurku, papriku a do malých skleniček a všechno vydrželo a v zimě se spořebovalo.

doplněno 11.07.17 19:41:

Udělala bych kotel zelí zahuštěné cibulovou jíškou, nasáčkovala a dala do mrazáčku. Potom jenom vytahovala k pečenému masu, knedlíku, nebo k opečené jitrnici s bramborem. Úspora práce v kuchyni a spotřebování nyní většího množství l. zelí.

hodnocení

Nojo pohanko, to by bylo určitě dobré. Jenomže já vůbec nejím knedlíky a opečené a vůbec žádné jitrnice ani klobásy. To kysané zelí jsem spíš chtěla abych udělala jednou za čas segedín a třeba i nějakou polévku. Líbí se mi ten recept kde je zapečený v remosce, já tam teda normální točeňák nedám, protože mi nechutná, ale zkusím ten točeňák šunkový, nebo prostě bez salámu. Také bych do toho mohla zamíchat opečené nudličky z kuřecího, to by nemuselo být špatné. Ale díky za nápad.

hodnocení

1x

Já dělám z letního zelí z dvojité dávky ZELNÝ SALÁT s křenem, celá rodina ho miluje, nezavařuje se a ve sklepě vydrží, než se sní...Obyčejně nevydrží ani měsíc..

2,5 kg krouhaného zelí, 2 dcl rozmixovaného křenu, 3 dcl octa, 3/4 Deka, 1 dcl oleje, 30 dkg práškového cukru, promíchat, nechat 15 minut odstát, až pustí šťávu, napěchovat do sklenic se šťávou a zavíčkovat.

Nevydrží ani týden a už chutnáme - máme ho rádi ke všemu, nejraději k domácí klobásce nebo ke grilovanému masu a boží je k jitrničce a jelítku . Ale to dělám už z podzimního zelí znovu !

hodnocení

Hanko děkuji.

Suzy, ráda jsem přispěla ! Pak písněte, jak chutnalo. Přeji pěkný den.

jabraka*
hodnocení

1x

Já mám vyzkoušen následující postup.

Zelí bílé koupím v Kaudflandu,když je v akci za 6 Kč.Hlávky nakrouhám na ručním krouhači,má nastavitelný nůž,takže krájím tenoučké plátky.Na čtvrt hlávky přidám jednu nakrouhanou cibuli.Lžičku kmínu,lžíci soli a vsypu do PE pytle,vloženého do 15 l kyblíku od primalexu.Vše je skoro sterilní.Vejdou se čtyři hlávky.Pořádně to vše ušťouchám dřevěným šťouchadlem.Pak pytel zatočím a vytlačím vzduch,na povrch položím kulaté prkénko a zatížím(dlažební kostkou)Druhý den už vystoupí voda,takže zelí začíná kvasit.Nechám ho uzavřeno asi měsíc doma v kuchyni.Teď už je na balkoně.Včera bylo k pečenému kuřátku.

JABRAKA

Souhlasím s Babkou, stačí podle pokličky obkreslit a vystřihnout kus starého prostěradla (hned jsem vyrobila dvě kulatá plátýnka), které zachytí kvasící a slizké nečistoty, buď se při kontrole zelí vymění nebo v čisté vodě přepere přepere...

suzy

Aha. Tak ještě jednou všem děkuji za nové rady. Já jsem ho ještě nikdy nedělala, jenom sterilované, tak ani nevím, že z něho vyplave nějaký šurvajz. Což ani nevím co to je. Ale asi nějaký čurbes :-D, i když nevím, kde se v tom zelí bere, když to bude všechno čisté. Jen bych se ještě chtěla zeptat kde seženu ten šťouch, to doma nemám a raději bych to dělala něčím jiným než nohou. A samozřejmě, že poslechnu a plátnem to zakryji. Díky.

Ten šurvajz, tím myslím pěnu a všecko, co se vysráží a když to zůstane déle, pak to smrdí a zelí znehodnotí, zasmradí. Šťouchátko? To je ta věc, kterou se šťouchají brambory, před podáváním na talíř. Si myslím.

hodnocení

0x

Letní zelí jsem vysela jednou a neudělalo na mě žádný dojem (ani dušené, jako příloha k pečenému masu, a to jsem tam přidala ještě hromadu vinných listů - stejně to nemělo tu správnou chuť). Bylo to poprvé a naposledy. Opravdové zelí je jen to pozdní; to letní se dá použít např. do nějakého salátu.

hodnocení

0x

Letní zelí se nehodí. Já nakládám podzimní do zeláku a přidávám torchu mrkve, strouhaného jablika a křenu, cibuli, kmín, semínka hořčice a koriandru, mám výbornél

suzy
hodnocení

0x

Tak se hlásím s raportem. To letní zelí co jsem naložila je absolutně v pořádku. Nic rozbředlého to není. Prostě dobré sterilované zelí. Dnes jsem ho dělala k vepřovým pečeným "ocáskům" :-D. Ne ty tenké zakroucené ocásky, ale to masíčko na kosti. Bylo to výborné. Ale tento týden jsem viděla v železářství ten kameninový hrnec na kysané zelí. 10 litrů za 1.300 Kč. Moc se mi líbil a mám škuby ho ještě teď koupit. A teď se zelí prodává a předpokládám, že už je to to zimní. Co myslíte, mám koupit tu nádobu a nějaké to zelí a ještě to udělat? Musí být ten hrnec plný po okraj, nebo stačí když koupím jenom tak 4 hlávky a nebude plný.

Suzy, kamenáč se nikdy neztratí, my máme tři, letos jsme také nakládali do jednoho zelí ze zahrady a nebyl plný, bylo ho tak půlka, to ničemu nevadí...Zelí nakrouhat, sůl a kmín, nohou našlapat, nahoru bavlněné plátýnko a zatížit. V pokojové teplotě je za 3 týdny hotové, pak do sklepa a do jara je snězené... Další kamenáč je čerstvě naložený masem na uzení mezi svátky, aby byla mňamka na Silvestra ! Ať se povede !

suzy

Ahoj Hanko, díky za odpověď. Tak já si ho nadělím pod stromeček. Ale ten co jsem viděla já, tak tam se mi noha nevejde. Asi. V obchodě jsem to nezkoušela :-D. A má takovou poklici, tak tam asi to plátýnko nemusí být. Ještě ho řádně prozkoumám. Je kameninový.

Na tom plátýnku se usadí šurvajz a pak se mnohem snadněji vypláchne. Zelí má být pod hladinou, na které plavé ta pěna, šurvajz. S plátýnkem se snadněji udržuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]