Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost platit Tv?

Od: blesik® odpovědí: 19 změna:

Pronajímám garsonky ve vlastním domě, zkolaudovaném, jako rodinný dům. Mají si nájemníci platit vl. TV, když už TV platíme my?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nahoře to berou tak, kdo platí elektroměr, měl by platit i televizní a rozhlasový poplatek.

doplněno 08.07.17 15:18:

Jsem, kdysi dávno jsem tohle dostal jako vysvětlení. Dává to smysl, bez elektřiny nemám TV a naopak. Poplatky za autorádia a tranzistoráky už naštěstí neexistuje :-D

hodnocení

To jste si jistý?

hodnocení

1x

Měla by to platit každá samostatná domácnost...

hodnocení

Hiawata - Když u nás bude bydlet dcera s rodinou, tak myslíte, že by taky musela platit?

Určitě ne, pořád jste jedna domácnost...

hodnocení

0x

Dejte si pozor ještě na 2 věci.

Pokud díly pronájmům garsonek podnikáte (předpokládám, že legálně), myslím, že byste měl TV poplatek platit za každý přístroj zvlášť.

A pozor na zlodějské organizace typu OSA, OAZA a další, které rádoby spravují autorská práva. Jak se o vás dozví, budou chtít své "výpalné".

hodnocení

Satam - A o to právě jde. Nemáte pravdu, právě proto, že je to zkolaudováno jako rodinný dům, OSA nemá nárok. To víte, že už tady byli a utřeli. Proto mě zajímá, jestli je to stejné i s poplatky, když pronajímáme naše vlastní (soukromé) prostory, zahrnuté do našeho bydlení. Myslím, že je to podobné, jako když by člověk pronajal svůj pokoj ve vl. bytě. Musel by nájemník platit TV , když se v bytě TV už platí? Vše je samozřejmě naprosto legálně, v rámci podnikání. Mě se to netýká, já si svoje platím, ale ptám se kvůli nájemníkům. Yatím 11 let neplatil nikdo nic, ale teď jeden "Hujer" chce mocí mermo platit, tak jsem mu říkala, že je hezké mít věci v pořádku, ale aby neplatil zbytečně. Pro jistotu se tu ještě ptám, ale myslím, že by platit neměl.

Oficiální stránky ČT tvp.ceskatelevize.cz/...

Pronajímám v létě chatu, kde je televize. Musím platit televizní poplatek?
Pokud někdo pronajímá chatu a je podnikatelem, který má na tuto činnost vydaný živnostenský list, je povinen za tuto televizi platit, protože je jako fyzická osoba podnikající používá tv přijímač k podnikatelské činnosti.
Pokud někdo pronajímá chatu či jinou nemovitost bez živnostenského oprávnění na tuto činnost, tj. pokud vedle pronájmu nejsou pronajímatelem poskytovány žádné další služby, pak nemusí z tv přijímače v pronajímané nemovitosti platit poplatek, pokud je již evidován jako poplatník fyzická osoba - domácnost.
Pokud ale nájemce takovéto nemovitosti tento přijímač užívá déle než 30 dní a není evidovaným poplatníkem v místě svého trvalého bydliště, pak je povinností tohoto nájemce se přihlásit k placení televizního poplatku.

hodnocení

Jedubabbička - Ano, to je ta správná odpověď. Hodnotím!

iz*

Pravdu má i Satam: Kdybyste pronájem měla jako podnikání, musela byste koncesionářský poplatek platit za každý přístroj.

Jestli tvoří rodina Vaší dcery samostatnou domácnost, měla by za přístroj platit.

doplněno 09.07.17 14:49:

Myslela jsem to tak, že z Vaší otázky nebylo jednoznačné, jestli jenom pronajímáte, nebo jestli jde o SVČ.

hodnocení

Ivzez - Na ŽL už to nemám, od doby, kdy jsem začala pobírat důchod, ale jako podnikání to mám převedeno na manžela, který sice ŽL má, ale na jinou činnost. U Pronajímání ŽL není nutný, jen je třeba platit daně, což činíme. Já nemám žádnou povinnost platit za své nájemníky Tv, ani jim Tv pořizovat. Ale myslím, že ve svém domě můžu mít Tv za jeden poplatek kolik chci. Je to můj dům a jestli někoho nechám koukat na svou Tv půl roku je taky moje věc. To by se muselo prokázat, že to nejsou Tv moje a kdo ví jestli. Nebo ne?

hodnocení

0x

Samostatnou domácnost, to je terminus technicus? Co když jsou ve třígeneračním domě rodiče + dvě dcery s manžely, mají společnou anténu, elektřinu si rozpočítají. Dům zaplatí jeden TV poplatek a nevěřím, že to někdo může rozporovat. Je to stejné jako mi budou hrát tři TV, na každé jiný program. To bych je poslal, ať s tím jdou třeba k mezinárodnímu soudu.

Samostatnou domácnost, to je terminus technicus?
Myslím, že by se dala použít definice zákona o daních z příjmů - "Společně hospodařící domácností se pro účely daní z příjmů rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby."

Takže v takovém domě klidně mohou být tři domácnosti samostatné - s vlastními měřidly, někdy i s nájemní smlouvou, které, ač rodina, mají společnou jen tu střechu nad hlavou.

iz*

Přesně to jsem mínila. Děkuji za upřesnění. (–:

hodnocení

Jedubabička - No, a co z toho tedy vyplývá? Že takoví nájemníci v mém vl. domě musí, nebo nemusí platit Tv? Už jsem z toho jelen.

Vás by se podle mého názoru měla týkat poslední věta z textu ČT - "Pokud ale nájemce takovéto nemovitosti tento přijímač užívá déle než 30 dní a není evidovaným poplatníkem v místě svého trvalého bydliště, pak je povinností tohoto nájemce se přihlásit k placení televizního poplatku" - protože pronajímáte na déle než měsíc, měl by platit nájemník, s uvedenou výhradou.

nikdo*

Teoreticky, dle práva, musí nájemník platit, protože určitě není členem domácnosti.

Prakticky je to blbost, protože není téměř šance jak by na to mohl někdo přijít. Jedině by se musel najít udavač.

hodnocení

Wlezley - Taky si myslím, že platí ten, komu objekt patří a to za svou 1 Tv.

hodnocení

Tak děkuju všem za rady. Přetlumočím to. Bydlí tu nájemník, který platí doma, jsou tu i tací, co přijedou jen na víkend, nebo i kamioňáci, co se vrátí jednou za tři měsíce. Je to složité, ale je to na nich. Já u některých ani nevím, jestli Tv mají. Ale, zrovna ten nájemník, co se tak hrne do placení, to platí doma s manželkou. Ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]