Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit pohankovou matraci/futon

Od: honza50 odpovědí: 5 změna:

ahoj, je to asi dva roky, co jsem jednou spal na pohankové matraci (látková, vycpaná nejspíš pohankovými slupkami)

spalo se na ní báječně. nevíte někdo, jak si jí doma s šicím strojem vyrobit? nejspíš tam musí být nějaký systém komor, aby se pohanka např. nesesunula na jeden či druhý kraj nebo nějaké podobné nebezpečí?

díky honza

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radoosh
hodnocení

1x

Honzo, asi pozdě, ale třeba tato odpověď někomu v budoucu poslouží.

Na výrobu pohankového futonu je potřeba velmi pevná látka (lněná či bavlněná látka vysoké gramáže - klidně i roletovina nebo podobná pevná a hustá tkanina), protože futon je velmi těžký. Jednotlivé komory se prošívají na cca 7-10 cm tunely, ty se pak plní slupkami.Slupky se v jednotlivých komorách musí kvalitně udusat (správně dřevěnou tyčí a poměrně natrvdo, protože se časem slehnou a futon jakoby povolí). Je to velmi zdlouhavá a těžká práce (tím nemyslím činnost jako takovou, ale na manipulaci při výrobě- pokud chceš mítkvalitní a leta sloužící futon). Doporučuji hned na začátku pořídit k futonu i kvalitní povlak. Na šití samotné není potřeba žádné speciální znalosti, v podstatě je potřeba jen rovné šití na stroji, ale nároky na prostor při šití rostou úměrně s naplňováním jednotlivých komor. Ideálně se šije na zemi, aby nepadal se stolu.

Pro ty kdo píší, že to musí být těžké: ano, futon je opravdu těžký, klidně i kolem 20 kil. Většinou nejsou určené na převážení, ale mají své místo v masážních salonech a maximálně se smotávají ke stěně místnosti.Ale ano,i pětadvacetikilový futon jsme si na akce převáželi, moc velká sranda to není...

hodnocení

0x

Neznám technologii ale polštářek z pohankových slupek 30x30 cm váží kilo a to není plný, přesýpají se tak 2/3. Plná matrace bude neskutečně těžká. Nebude základ molitan a pohanková podložka v obalu? Určitě se to udělat dá, ty slupky jsou nehutnitelné, takže se dobře rozprostřou a nebude třeba komor. Ale u velké matrace bych se bál, že tu váhu neudrží stehy a manipulace taky nic moc :(

liska*

To se dá koupit. Ale ten polštářek, co mají v obchodě, nemá žádné komůrky. Prostě sypkovina vyplněná šlupkama z pohanky. O to tam snad taky jde, aby se vytvaroval a šustil a ne aby se pevně naládoval.

hodnocení

0x

přesně jak píše liska, naládovaný polštář nebo matrace bude jako beton.Ty slupky tělo "obtečou" a proto tam musí být prostor na přesýpání.

hodnocení

0x

Já jsem ten polštářek měla na chvíli. Vadil mi rachot a šustění a zvuky. Neusnula jsem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]