Nejste přihlášen/a.
Zemřel tchán mé dcery.Jak se mám obléci na jeho pohřeb?Je nutné jít v černém a mít i černé punčochy?Děkuji ariem.
Není nutné,abyste byla celá v černém.Nejste přímá příbuzná.Samozřejmě si neberte barevné,pastelové barvy.Můžete volit černou sukni a třeba hnědou halenku.Nebo celá v hnědé,šedé.Tzn.tlumenější barvy.
Punčochy si neberte.Je léto a přemíra formality ve vašem postavení není opravdu nutná
Punčochy patří ke společenskému oblečení. Jít bez nich, to je jako kdyby muž šel bez kalhot. I kdyby bylo sebetepleji, v punčochách to prostě musíte vydržet. Naboso nikdy!
Protože pán nebyl z okruhu nejbližších příbuzných, klidně si vezměte kostýmek, jaký máte /vínový, tmavěmodrý.../ do něj světlou halenku a tělové punčochy.
Pokud uvažujete o černém oblečení - např. černá sukně i černá halenka, doplnila bych to punčochami také černými.
Nikdo Vás jistě nebude sledovat a komentovat, co jste měla na sobě. Tím černým nic nezkazíte. Pokud černé oblečení nemáte či nechcete, klidně oblečení v tlumených barvách - šedé, hnědé, tmavomodré...Ne jako moje teta, která přišla na kremaci svému švagrovi /mému taťkovi/ v lodičkých barvy vlčích máků a v klobouku jako kolo od vozu stejné jásavě červené barvy. Je to už 43 let, ale já ji pořád vidím před sebou a tvrdím, že teta vypadala jako od kolotočářů. Jaga.
V poslední době jsem byla na několika "letních" pohřbech. (Až příliš moc jich bylo...) V černém oblečení bývá jen nejbližší rodina. Vzdálenější příbuzní a přátelé většinou volí tlumené barvy. Pohřbů se často účastní i spolupracovníci zemřelého. Ti přicházejí přímo z práce a někdy na sobě mají něco pestrého.
Neřešte to příliš. Rozhodně bych si na tuto příležitost nekupovala novou černou sukni nebo nové černé sako.
Zdravím. Doba se mění a černá už není nutností. Také nemusí žena mít nutně sukni nebo šaty. Klidně kalhoty. Ale pokud nejste z nejbližších příbuzných, nechoďte celá v černém. Zvolte tlumenější barvy, to ano. Byla jsem na pohřbu, kde rodina nebyla v černém, ale nenáviděná sousedka neboštíka s milencem ano. A úředník, předčítající smuteční řeč pak celou rodinu ignoroval a jal se kondolovat těm v černém - oné sousedce a jejímu milenci a přítomní ho následovali. Rodina šokovaná, pár v černém zaskočen a pro pohřební službu trapas jak hrom. Jen nám, několika vzadu, to přišlo jak z Troškova filmu. Ida
Černá barva bývala barvou smutku.Pamatuji si v době mého dětství vdovy chodívaly půl roku v černém. A děti sirotci musely nosit černou pásku na rukávě. Dnes už to není vidět. Dnes jde rodina na pohřeb v černém,tmavém a příští den jsou oblečeni v pestrém barevném. Takže ta černá barva si myslím je na ústupu,co se týče smutku a i na pohřeb se v budoucnu možná bude chodit jako ve všedních světlých barvách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.