Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na utřený česnek

Od: libu odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
v receptu mám přidat utřený česnek. Jak se utře? Nestačí česnek rozmáčknout?

Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Stroužek (oloupaný¨;) položit na prkénko a špičkou jídelního (kulatého) nože jakoby "odškrabávat". Když je nadrceno, posolí se a týmž nožem naplocho položeným se rozmačkává, shrne na hromádku a opakuje se, dokud není kašička.

Ta sůl se dává proto, aby se líp utíral - myslete na to při dalším solení..

doplněno 27.06.17 11:22:

Když vám to s tím nožem nepůjde, dá se nastrouhat na nejmenších očkách struhadla a pak už jen podrtit s tou solí.

hodnocení

2x

Dobrý den. Jak bylo posáno: stroužek se jakoby seškrabuje na prkénku. Já používám malý ostrý nůž. Nebo jestli máte mačkadlo na česnek, tak použijte to. Bude z toho kašička.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, já ho drtím (nakrájený) plochou nože na prkénku a roztírám - jinak to popsat neumím. Zdravím!

doplněno 27.06.17 10:53:

Můžete použít i koupenou a hotovou česnekovou pastu (také je slaná).

doplněno 27.06.17 20:21:

Tento trik nemá chybu - snad je jen poněkud hlučný .

hodnocení

1x

Já často používám malé struhadélko a to co zůstan e v dírkách vyklepnu. Taky můžete použít ruční lis na česnek, stojí pár korun.

Také takhle nejraději česnek strouhám. A už netřu. Výjde to nastejno.

hodnocení

1x

ještě tu nikdo nepopsal způsob mé maminky - na prkénku rozkrojila česnek na větší kousky, posolila a drtila dřevěnou paličkou - palička měla na jedné straně kovovou hrbolatou plochu na klepání masa, druhá strana byla hladká dřevěná, tak tou... já používám lis na česnek :)

Na trhu jsem viděla bezva paličku na maso. Přesně jak říkáte, ale neměla ručku. Jen takový špalík, tlouček to byl. Z jedné strany hladký a z druhé jažatý kov na klepání masa. Zaváhala jsem, budu se muset koukat, jestli se tam ten prodejce s dřevěnými výrobky neobjeví. Ta moje palička už dosloužila.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

když je tam utřený, tak utřený. kdyby tam byl rozmáčklý, tak rozmáčklý. utře se např. špičkou nože na prkénku. já používám malé hodně jemné struhátko při použití v jemném stavu

libu
hodnocení

Když nevím jak utřít, napadlo mě alespoň rozdrtit - rozmáčknout. Hmoždíř na tření nemám, ale zkusím to večer na prkýnku.

kepler*
hodnocení

0x

Já se nějakým třením česneku nezdržuju, je to moc pracné. Celý oloupaný stroužek rozdrtí širším nožem na plocho, tím se uvolní šťáva a silice. Zbytek nadrobno rozsekám nožem.

hodnocení

0x

Dobrý den. Česnek už máte asi utřený, ale třeba se Vám bude hodit tip pro příště. Dá se za pár drobných koupit šikovná pomůcka na tření česněku. Třítko, mrkněte do odkazu. Mám ho doma a je vždy po ruce. Je to na utření česneku opravdu šikovné, jednoduché a rychlé.

zbozi.cz/...

Existuje i karta z umělé hmoty, která funguje i na krájení buchet a také jako lopatka na nabírání z plochy. Na ní jsou reliefy kroužků. Na nich se také bezvadně tře česnek. *palec* oriondomacipotreby.cz/...

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Já myslím, že na utření česneku je důležité právě to, že se tře se solí, díky níž česnek pustí šťávu a tím i silnější a lepší chuť. Pokud se česnek jen rozdrtí nebo nakrájí, má dost nevýraznou chuť. Podle mně, když utřít, tak jedině se solí. Ida

hodnocení

0x

Dnes jsou na to moderní postupy, pristrojky a vychytávky, z nichž o mnohích tu byla řeč. Klasika je opravdu prkénko, šesnek samozřejmě, nůž a sůl, ta je důležitá mj. pro svůj abrasivní účinek, ale je to pracné. Osvědčila se mi onměna, v konečmé fázi utřít (nebo rozdrtit?) česnek závažím ke kuchyňské váze, kilovým či půlkylovým. (Nedoporučuji závaží k laboratorním vahám, ale otěr kuvhyňského závaří nehraje v receptech prakticky žádnou roli.)

Kartaginec, já vás pokládám za nesmírně vzdělaného a inteligentního člověka, máte můj tichý obdiv. Ale toto mi příjde hodně podivné! Z čeho je to závaží, z jakého materiálu? Kde stává? Než ho umyju před a po použití, mám tu trošku česneku, natřeného čistou, nerezovou lžící 10x.

Dobrý den, děkuji za Vaše obecné hodnocení, ale zase to tak moc nepčehánějte, nebo se budu rdít.

A to závaží jsem používal mosazné, jako laboratorní přístroje. Jen jsemm trochu nadsadil tu kolovku, A umýt se samozřejmě musí, je s tím práce (jako i s jiným nádobím. Možný trochu větší, teď jsem poučíval raději ten lis na šesneik, ale utřít se to s ním utřelo.

hodnocení

0x

Česneku přidávám opravdu hodně a často, takže mám neustále při ruce "lis na česnek". Jako dítě si pamatuji, že maminka česnek nakrájela na drobno, posolila a poté nožem rozetřela.

xy
hodnocení

0x

Dělám to tak, jak jsem vídala v dětství prababičku , nožem utřu na prkénku, posolím, pak vezmu malý dřevěný tlouček - právě ten po prababičce - a trochu potluču se solí . přitom věnuju prababičce příjemnou vzpomínku :)

jako malá jsem tu dřevěnou paličku pak, se šklebem a šilhajíc, ráda olizovala *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma česnek v soli
Otázky na téma utřený česnek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]