Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupila jsem na víkend jelita. Na kolik stupňů a jak dlouho péct, aby nepopraskala? Praskají vám taky?
Když je vidličkou propícháte na mnoha místech, vyteče omastek, ve kterém se budou péci a neprasknou. Kapku podlít, troubu na cca 160º C cca 40 minut. Když koupim jedno, propíchám vidličkou a dám na pánev. Proto raději kupuji jelitový prejt.
Prejt je totéž co jelito, jen v širokém střevě. Překrojím ho a na pánvi, s kapkou vody prosmažím. Když ho nakrájíte do kastrůlku, přidáte vodu, nastouháte česnek a přidáte majoránku, máte bezva prdelánku, skvělou polevečku.
Propíchání vidličkou není kvůli omastku, ale kvůli obsažené vodě. Po dosažení bodu varu se změní v páru a způsobí, že jelita prdnou.
Sice se divím, že v současných teplotních podmíkách ještě někdo vyrábí a prodává jelita, ale budiž. Jelita by se měla péci v troubě, asi tak na 180 - 200 st., (shora i zdola), ale nejdůležitější je předem je propíchat vidličkou. Pak neprasknou. V půlce pečení je obrátit a když by se to mělo připlovat, tak přilít trošku vody. Na konci by to mělo být dosti tmavé a ne tak měkké jako ho*no.
Starší jitrnice jsme doma opékali na tlusté litinové pánvičce s troškou omastku. Prskaly, muselo se jen na mírném ohni, ale opekly se tak pěkně, že chutnalo i opečené střívko. Nechala jsem jen ty špejle.
Jelito bych spíš rozkrojila, vymačkala obsah do kastrolku a prohřála v troubě. Na propékání je hodně silné, prská, praská a to tlusté střevo se nedá jíst ani opečené. .
Raději kupuji světlý a tmavý prejt. Chutná mi ten z Globusu, mají dobře ochucený, ale jistě se sežene i jinde. Není to drahé, kolem 5 Kč za 100 g. Prodává se jako válec, v takovém tlačenkovém střevě, ukrojí Vám plátek podle přání. Doma dám do dvou kastrolků a zvolna do trouby. Světlý prejt se peče v klidu, tmavý se může při pečení promíchat. Pokud budete propékat zvolna, nepřichytí se. K tomu lepenici - brambory se zelím a je vynikající oběd.
Jinak bych radila přes léto se prejtů, jitrnic a jelit vzdát. Stejně jako vinných klobásek. Velice snadno to totiž podléhá zkáze. Někteří řezníci tyto výrobky přes léto vůbec nedělají. Je to ošidné, člověk to s chutí sní a následně se může uběhat.
Počkejte si, až zafouká ze strnišť. Zatím aspoň dostanete pořádnou chuť. Přes léto to taky nekupuju. Zato jsem koupila nádhernou svěží kapustu. Budou z ní kapustové karbanátky. Děda trucuje. Není mu to ale nic platné. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.