Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ohřát jelito?

Od: minak odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
koupila jsem na víkend jelita. Na kolik stupňů a jak dlouho péct, aby nepopraskala? Praskají vám taky?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sice jsem je dlouho nedělala,ale pečou se zhruba na 160 st.C.

Popraskat by neměla.

hodnocení

0x

Když je vidličkou propícháte na mnoha místech, vyteče omastek, ve kterém se budou péci a neprasknou. Kapku podlít, troubu na cca 160º C cca 40 minut. ;) Když koupim jedno, propíchám vidličkou a dám na pánev. Proto raději kupuji jelitový prejt.

doplněno 23.06.17 18:34:

Prejt je totéž co jelito, jen v širokém střevě. Překrojím ho a na pánvi, s kapkou vody prosmažím. ;) Když ho nakrájíte do kastrůlku, přidáte vodu, nastouháte česnek a přidáte majoránku, máte bezva prdelánku, skvělou polevečku.

kepler*

Propíchání vidličkou není kvůli omastku, ale kvůli obsažené vodě. Po dosažení bodu varu se změní v páru a způsobí, že jelita prdnou.

minak
hodnocení

Kde se dá koupit prejt? A ten taky děláte v troubě? Čekala bych, že se bude hodně přichytávat. Díky.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Praskají a prskají. Já je peču na pánvi a do křupava.

Babčo, můj hlad a moje chuť by tak dlouho nepočkaly.

hodnocení

0x

No to zírám. Neříkej mi, že ohříváš jídlo podle teploměru! Dej je na pánvičku, neohřívej úplně na prudko a hlídej je. Chce to trochu citu, ale ohřeješ je úplně v pohodě. A když prasknou? Tak o nic nejde. Vyklopíš na talíř a sníš.

Prejt koupíš u každého slušného řezníka.

kepler*
hodnocení

0x

Sice se divím, že v současných teplotních podmíkách ještě někdo vyrábí a prodává jelita, ale budiž. Jelita by se měla péci v troubě, asi tak na 180 - 200 st., (shora i zdola), ale nejdůležitější je předem je propíchat vidličkou. Pak neprasknou. V půlce pečení je obrátit a když by se to mělo připlovat, tak přilít trošku vody. Na konci by to mělo být dosti tmavé a ne tak měkké jako ho*no.

hodnocení

0x

Starší jitrnice jsme doma opékali na tlusté litinové pánvičce s troškou omastku. Prskaly, muselo se jen na mírném ohni, ale opekly se tak pěkně, že chutnalo i opečené střívko. Nechala jsem jen ty špejle.

Jelito bych spíš rozkrojila, vymačkala obsah do kastrolku a prohřála v troubě. Na propékání je hodně silné, prská, praská a to tlusté střevo se nedá jíst ani opečené. .

Raději kupuji světlý a tmavý prejt. Chutná mi ten z Globusu, mají dobře ochucený, ale jistě se sežene i jinde. Není to drahé, kolem 5 Kč za 100 g. Prodává se jako válec, v takovém tlačenkovém střevě, ukrojí Vám plátek podle přání. Doma dám do dvou kastrolků a zvolna do trouby. Světlý prejt se peče v klidu, tmavý se může při pečení promíchat. Pokud budete propékat zvolna, nepřichytí se. K tomu lepenici - brambory se zelím a je vynikající oběd.

Jinak bych radila přes léto se prejtů, jitrnic a jelit vzdát. Stejně jako vinných klobásek. Velice snadno to totiž podléhá zkáze. Někteří řezníci tyto výrobky přes léto vůbec nedělají. Je to ošidné, člověk to s chutí sní a následně se může uběhat.

Počkejte si, až zafouká ze strnišť. Zatím aspoň dostanete pořádnou chuť. Přes léto to taky nekupuju. Zato jsem koupila nádhernou svěží kapustu. Budou z ní kapustové karbanátky. Děda trucuje. Není mu to ale nic platné. *smich* Jaga.

hodnocení

0x

Mělo by stačit chvilku ovařit a prohřát ve vodě a pak (osušenou) opéct na pánvičce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jitrnice v troubě
Otázky na téma pečená jitrnice
Otázky na téma pečené jelito

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]