Jak grilovat zdravěji?

Od: Datum: 17.06.17 21:33 odpovědí: 10 změna: 20.06.17 21:23

Dobrý den,

chtěla bych si koupit nějaký malý obyčejný gril na uhlí nebo plynový a grilovat zdravě.

Chtěla bych se poradit jaký gril koupit aby grilování nebylo tolik nezdravé? Je pravda, že gril s žulovou deskou je zdravý?

Děkuji vám


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.06.17 21:41

Negriluješ přeci každý den, aby ses musela obávat toho, že grilování je zdraví škodlivé. Takže jakýkoliv gril, který se Ti bude líbit a bude Ti vyhovovat.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 17.06.17 22:25
avatar

Proč koukat na to jestli je to zdravé, podstatné je aby to bylo dobré.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: paw®
Datum: 18.06.17 14:13
Polozme si otazku, co je na grilovani tak nezdravd? Vlastni maso namocene v oleji nebo zpusob pripravy. Maso libove dat uplne nesmite, to se ususi. Takze krkovicka. Ale nemusi se valet v oleji, zkuste "suche" marinady, tj. pouze koreni.
A ted vlastni gril. Nekdo ma rad klasiku s uhlim, pac maso ma pak vuni. Nesmi byt primy ohena vse je v poho. Na plynu se dobre reguluje teplot. Ald jestli mate takovy strach, kupte si gril elektricky. Maso pak bude z hlediska zdravi uplne stejne jako z panvicky na sporaku.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: lennus
Datum: 18.06.17 21:54

Dobrý den, pokud se maso nebude nakládat do olejové marinády, pouze se posype kořením a dá na uhelný gril, nebude to nezdravé?

Nějakou zkušenost s grilem s žulovou deskou nemáte? Díky

Datum: 18.06.17 22:17

mám žulovou desku a na maso ji nepoužíváme. Není to ono. Prostě k létu patří to krásně ugrilované maso na dřevěném uhlí. Jenom to čekání na masíčko, ta vůně co se kolem line ;), tomu se nic nevyrovná. Jinak zdravé - nezdravé... Vždyť ze všech stran slyšíme, jak je to maso samo o sobě nezdravé *zed*. Tak proč se ještě nervovat kvůli grilování?

Ohodnoceno: 2x
 
Od: paw®
Datum: 19.06.17 16:35
Zulovou desku jsem mel. Naprd. Dlouho se rozehrivala a nemela odtok omastku. Zulova deska je jako panvicka.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: aga
Datum: 18.06.17 23:24

My jsme si koupili elektrický gril, kterým jsme nahradili obyčejný na uhlí. Super je, že se dá použít, i když prší, fouká apod., je hned rozpálený, maso rovnoměrně a rychle upečené (nestane se, že je připálené nebo nedopečené).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mpp
Datum: 18.06.17 23:46

První otázka zní: proč si myslíte, že je grilování nezdravé? A když už si to myslíte, proč to tedy děláte?


doplněno 18.06.17 23:49:

Žijte zdravě! Spousta reklam Vám to potvrdí (akorát Vám budou chtít odebrat trochu Vašich peněz)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.06.17 17:06
avatar

Ono se grilování na plynovém, či dokonce na elektrickém grilu nedá s tím klasickým moc srovnávat. Když grilujete na dřevěném uhlí, maso se zároveň částečně udí. Dokonce se přimýcháním drti různého dřeva do uhlí dá ovlivnit chuť. To s žádným "moderním" grlilem nedokážete (i když ano, existují elektrické grily, které mají zabudovaný kontejner na dřevěné piliny, takže vytváří kouř, ale v tom případě ztrácí elektrický gril smysl). Pokud budete grilovat na jakékoliv desce, bude výsledek stejný, jako když doma na sporáku použijete keramickou pánvičku.

A jestli je to nezdravé? Určitě ano, když se budete cpát grilovaným masem denně, dobře Vám to rozhodně neudělá. Při přiměřené konzumaci bych to neřešil. Větší zdravotní riziko představuje nerudný soused, kterému čoudíte pod nos (a nedáte mu ochutnat). ;)


doplněno 21.06.17 09:20:

"...jak se má zapalovat správně něž se nažhaví?Používáte k tomu dřevo?"

Ano, dřevo používám, zapálit přímo uhlí by byl dost problém. Na rošt grilu dám kus zmuchlaného papíru, naskládám drobné třísky, na ně trochu jemnějšího uhlí (prostě stejně, jako při zapalování jakéhokoliv jiného ohně). Když dřevo vyhoří a uhlí žhne, je dobré mu trochu pomost rozfoukáním. Pak přidám další uhlí. Uhlí nesmí hořet plamenem,. případné plameny ihnet uhaste trochou vody (osvědčila se PET lahev s provrtaným víčkem).

Různé podpalovače bych nedoporučoval, je to chemie a k potravinám nepatří.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: lennus
Datum: 20.06.17 21:23

Chápu, dobře dám na vaše rady, když člověk pogriluje párkrát za rok, nemuselo by to zase až tolik vadit.

Nikdy mi pořádně dřevěné uhlí nebo brikety nechtěly hořet, jak se má zapalovat správně něž se nažhaví?

Používáte k tomu dřevo? Děkuji

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2017 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.