Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych si koupit nějaký malý obyčejný gril na uhlí nebo plynový a grilovat zdravě.
Chtěla bych se poradit jaký gril koupit aby grilování nebylo tolik nezdravé? Je pravda, že gril s žulovou deskou je zdravý?
Děkuji vám
Dobrý den, pokud se maso nebude nakládat do olejové marinády, pouze se posype kořením a dá na uhelný gril, nebude to nezdravé?
Nějakou zkušenost s grilem s žulovou deskou nemáte? Díky
mám žulovou desku a na maso ji nepoužíváme. Není to ono. Prostě k létu patří to krásně ugrilované maso na dřevěném uhlí. Jenom to čekání na masíčko, ta vůně co se kolem line , tomu se nic nevyrovná. Jinak zdravé - nezdravé... Vždyť ze všech stran slyšíme, jak je to maso samo o sobě nezdravé
. Tak proč se ještě nervovat kvůli grilování?
Ono se grilování na plynovém, či dokonce na elektrickém grilu nedá s tím klasickým moc srovnávat. Když grilujete na dřevěném uhlí, maso se zároveň částečně udí. Dokonce se přimýcháním drti různého dřeva do uhlí dá ovlivnit chuť. To s žádným "moderním" grlilem nedokážete (i když ano, existují elektrické grily, které mají zabudovaný kontejner na dřevěné piliny, takže vytváří kouř, ale v tom případě ztrácí elektrický gril smysl). Pokud budete grilovat na jakékoliv desce, bude výsledek stejný, jako když doma na sporáku použijete keramickou pánvičku.
A jestli je to nezdravé? Určitě ano, když se budete cpát grilovaným masem denně, dobře Vám to rozhodně neudělá. Při přiměřené konzumaci bych to neřešil. Větší zdravotní riziko představuje nerudný soused, kterému čoudíte pod nos (a nedáte mu ochutnat).
"...jak se má zapalovat správně něž se nažhaví?Používáte k tomu dřevo?"
Ano, dřevo používám, zapálit přímo uhlí by byl dost problém. Na rošt grilu dám kus zmuchlaného papíru, naskládám drobné třísky, na ně trochu jemnějšího uhlí (prostě stejně, jako při zapalování jakéhokoliv jiného ohně). Když dřevo vyhoří a uhlí žhne, je dobré mu trochu pomost rozfoukáním. Pak přidám další uhlí. Uhlí nesmí hořet plamenem,. případné plameny ihnet uhaste trochou vody (osvědčila se PET lahev s provrtaným víčkem).
Různé podpalovače bych nedoporučoval, je to chemie a k potravinám nepatří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.