Nejste přihlášen/a.
Milé dámy maminky,ženy
Co navařit na svatbu,spíše jen po obřadu.
objednán dort mini zákusky chlebíčky mísa pití mám ještě neco vařiti?
Pro objasnění na svatbě budu jen já přítel,svědci a dva lidé nikdo více obávám se však že se přifaří i nezvaní hosté sousedé budeme to mít na terase u bytu a všichni na nás uvidí takže si myslím,že se vecpou
Je to naše první svatba a v duchu chudém,jen obřad malá hostinka,velká oslava se bude konat aaaaž někdy v budoucnu.
Nějaké hlavní jídlo by se asi šiklo,ale co? To mám ještě vařiti?Na hospodu nejsou peníze díky za radu a hezký den přeji
Dobrý den, navařit hrnec guláše nebo nasmažit řízky - a obojí podávat s chlebem. Bude teplo, jídla máte dost i jiného, tak podávat malé porce lidového jídla. Kdo Vás bude chtít pomluvit, tak to stejně udělá, i kdyby byl k snědku "čáp s mákem". Hlavně si to užijte. Zdravím!
Kdybych byla vaše sousedka, také bych vám k vašemu dni ráda upřímně popřála. Když ovšem vidím, že ty lidi, sousedy, hodnotíte, jako nezvané, kteří se přifaří a vecpou, raději bych zůstala doma. Je to od Vás nepěkné, když Vám chce někdo k Vašemu dni popřát, takto ho osočit, že se "vecpe".
Šetřit je dobrá věc, také zbytečně nerozhazuji, ale v tomto případě byste snad mohli udělat trochu vyjímku. To jste opravdu takoví nebožáci bez koruny? Jak budete žít dál?
Pokud by přišli gratulanti, nabídnout jim jednohubky, minizákusky. Je to malé, je toho hodně a potěší to. No a nějaký ten kalíšek. Kdo je slušný, neposadí se, ale popřeje, poděkuje za malé pohoštění a odejde.
Pokud někdo přijde a přinese blahopřání, dávaly se, zvláště dětem, sáčky či košíčky s drobným cukrovím. Vzpomínám - je to už skoro 60 let. Mamčina kamarádka se vdávala. Mamka tam nesla blahopřání a vzala mě s sebou. Z domu vyběhla nevěstina maminka v nažehlené bílé zástěrce a podala mi pytlík s cukrovím. Nikdy jsem neměla nedostatek a doma se vařilo velice dobře, ale to cukroví bylo tak úžasné, že na něj vzpomínám ještě dnes. I když "panna nevěsta" je už dneska 80. letá vdova. Prostě, když něco přijde znenadání, je to velice vítané. Zvláště pro děti. I když to určitě bylo cukroví, jako každé jiné.
Pokud chcete opravdu takto skrblit, byla bych pro to, udělat svatbu někde daleko od domova. Nikdo vás tam nebude znát, nikdo se k vám nebude hlásit a tudíž ani cpát, po obřadu se vrátíte domů. A zamknete se. A pokud vám bude chtít někdo popřát, strčí vám pak gratulaci do schránky a Vy ho nemusíte hostit. Ale připadá mi to hrozně smutné, jsou to vaši sousedé, myslí to dobře a chtějí vám popřát. Budete s nimi žít dál. Tak bych si opravdu připadala jako socka, když bych je aspoň kapku nepohostila. Nemusíte zabíjet prase, stačí opravdu málo.
A hlavně jim nedat v žádném případě najevo, že jsou pro vás nezvaní a že se k vám vecpali. Vás bych tedy za sousedku opravdu nechtěla.
Jen tak na okraj - Vy jste nikdy nešla /nezvaná/ kamarádce či kamarádovi na svatbu jen tak popřát? Třeba s kolegy z práce? Pokud člověk ví, že musí zase hned odejít a ne se rozsedět, je to normální a slušné. Nemyslíte? Jaga.
Promiňte,jsou to feťáci a alkoholici když to má bílou barvu,nedej bože že přijou ti s tou tmavší barvou pleti.Pořád by jste mě nechtěla za sousedku?Já tedy nechci ty co mám omlouvám se,ale tito lidé jsou opravdu NEZVANÍ a můžete si o mě myslet co chcete hezký den
a ještě nešetřím lidí bude všeho všudy 8 a stojí mě to stejně 10.000 takže si myslým,že lakomec nejsem,vyhodnoceno pouze jídlo a pití,šaty kytka a ostaní výdaje s tím nemají nic společného s touto částkou
Promiňte za mou reakci, ale když Vy jste kladla tu otázku hrozně povšechně. Bylo by lepší předem napsat, že lidé - sousedé, nejsou právě vzorem všech ctností. Že se s nimi nepřátelíte a o jejich přání nestojíte. A bylo by jasné. Protože já znám sousedství pevné, přátelské, kde si rádi pomohou či společně posedí. V okolí mám lidi, kterých si vážím, které bych pohostila a nepočítala bych jim sousta. Je to ale o něčem jiném, než u Vás, svatbu s feťáky bych také nechtěla.Proto jsem uvažovala podle sebe a podle svých sousedů. Ne podle Vašich.
Takže už chápu. Nejlepší by bylo opravdu svatbu udělat někde daleko. Co je komu po tom? Jste-li z Prahy, třeba v Budějovicích či Liberci. Zajít si tam někam do dobré restaurace a vrátit se domů už jako manželé. Pokud budete chtít pak posedět doma, nemusíte už kuchtit žádné knedlo zelo či svíčkovou, ale jen drobné cukroví a jednohubky, obloženou mísu apod. 8 lidí tolik nesní. Ti lidé z vašeho okolí nebudou o žádné svatbě vědět, takže nemusíte očekávat gratulace.
Svatba je drahá věc, ale schvaluji Vám ji. Pořád lepší, než mít nějakého "přítele" a s ním děti. Manželství je opravdu vyvrcholením vztahu. Pokud jste přesvědčena, že ženich je skutečně ten pravý, dobře jste udělala.
A těch 10 tisíc? Teď už nejste jen Vy sama, už na všechno budete dva. Takže je jasné, že i ženich Vám na to všechno přispěl. Ono to zase bude všechno lepší, budete na to dva. . Hodně štěstí do nového života. Jaga.
Klasika je svíčková,na každé svatbě kde jsem byla jedině svíčková,je slavnostní a chlebíčky a zákusky na pozdější odpoledne a na večer např. vepřo,knedlo ,zelo,hovězí gulášek,pečené masíčko...
Kde se budete scházet? Pokud u Vás, je dobré již před obřadem podat malé pohoštění. Hosté většinou pouze snídají, potom cesta k Vám a na obřad, a než se vrátíte může to být pro někoho dlouhé. Protože to je malá svatbička a chcete to udělat sama, na pohoštění bych zvolila nějaké jednohubky, kanapky. Kávu s mini dortíky, a jestli to bude tento týden, tak hodně pití, bude teplo. Takže těch mini zákusků raději více, aby zbyly i na odpoledne. Někdo si raději vezme dopoledne slané a někomu přijde vhod sladké.
Určitě bych nezařazovala v teplém dni svíčkovou a pečený bůček, již uvedený.
Budete to vařit sama? Před obřadem chcete být hezká, odpočatá a ne ve stresu, jestli se Vám podaří to, či ono.
Sežeňte si někoho k ruce. Nebo nejlepší by bylo, kdyby někdo známý, kamarádka, příbuzný Vám doma připravil polévku, hlavní jídlo a prostřel stůl, přece jenom se chcete bavit a užít se, popovídat s hosty, byť je jich málo. Nebudete přece pořád odbíhat.
Hovězí polévka může být jen se zeleninou a malými nočky.
Upečte kuře na másle, pivě, nebo s nádivkou. K tomu lehký bramborový salát, zeleninový salát. Nebo pokud si chcete uvařit sami den předem, tak by bylo opravdu lepší podávat něco na studeno. Tedy třeba plněnou, masovou roládu a obloženou zeleninkou. Případně malé řízečky.
Podívejte se též pro inspiraci na internetu na ,,studené, obložené mísy,, obrázky. Třeba si zadejte ,,jak udělat studené obložené mísy,,.
Také záleží, jaká jste zdatná kuchařka, a jestli máte nějaké vyzkoušené, oblíbené jídlo, o kterém víte, že každému chutná a nezkazíte ho.
Jinak nejjednodušší je hodit něco do trouby a nechat to péci, ale určitě k tomu přidat něco na ozdobu a ochucení, případně maso naložit. To dá nejméně práce.
Jeden čas frčelo uvařené vepřové maso ve vodě /plecko, bůček/ a ještě vlažné obalit v silné vrstvě červené, mleté papriky. Zabalit do alobalu a nechat pár dní uležet. Taková domácí debrecínka. To si uděláte opravdu předem a nic Vás nehoní. U nás byl každý nedočkavý, rozbalovalo se brzy Opravdu ta paprika tomu dá šmak. Část můžete obalit v ostřejší směsi, namíchanou ze sladké a ostré. K tomu kyselé okurky.
Vařený je lehčí na trávení než pečený.
Paprikou obalený uvádím v kombinaci s libovým pleckem.
Ale zase je na nevěstě, co zvolí, může jenom to opaprikované plecko a bůček může vynechat /byla to spíše vzpomínka, že se dá obalit to i to maso/. Pokud se Vás to dotklo, tak se omlouvám. Samozřejmě, že pečený bůček může být, ale jenom jeden prorostlý typ masa je málo. Někdo nemusí vůbec vepřové, někdo nemusí vůbec bůček. S kombinací pečeného libového masa, třeba s krkovičkou, pleckem, krůtím, nebo kuřecím. Můžeme o tom klidně podiskutovat, ničemu se nebráním.
Bude-li teplo je vhodnější zvolit odlehčená jídla. Méně smetanových omáček, majonéz, tučného masa. I když jsou jedlíci, kterým to nevadí. Já se k nim též řadím, že mohu všechno, v jakékoliv množství a tučnosti. Mám výhodu dobrého trávení.
Dívám se na to z pohledu gastronomie, protože to byl můj původní obor.
Mohla bych ještě dopsat, že ženy, které opečovávají svoji linii, by jenom s podávaným bůčkem na hlavní chod mohly mít problém. A někomu jen pohled na sádlem prorostlý bok nemusí dělat dobře.
Osobní vzpomínka: Jeden můj kamarád nejí vůbec vepřový bůček a tlusté vůbec, hovězí kližku též. Takže jemu jsem pekla kýtu a plecko, sobě a psovi bůček a kůžičky. .
Je zajímavé, že výpečky potom již ano, ale navrchl opět jenom libové, to pěkně pitval a preparoval. Též u řízků /kotlet/ nesměly být žádné tučné okraje.
Fycházela jsem z toho, že bůček je jednak relativně levný (mají malou svatbu), jednak dá nejmíň práce.
Mají dort, zákusky, chlebíčky - ten bok by mohl být taková "jistota".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.