Nejste přihlášen/a.
Inspiroval mě smažený květák. Kdo znáte pečený guláš, jak ho připravujete? A víte proč se dělá pečený guláš?
Děkuji za perfektní doplnění. Sice jsou tam proti našemu drobné odlišnosti, ale nemá to chybu, je to přesně ono.
@kepler: Neřekl bych, že je to pro líné kuchaře. Je to prostě jiný způsob přípravy guláše a podle mých zkušeností je to srovnatelné s klasickým gulášem. Jde jen o to se s tím poprat a vyladit to k dokonalosti. Že to šetří čas je bez diskuze.
Odhodlal jsem se a podíval se na ten výtvor a pokud dovolíte, rád bych pár slov:
Už jen to, že se neosmaží cibulka dozlatova, že se podlévá vodou, že se tam dává MASOX místo vývaru, že se přidává majoránka hned při přípravě...bych nenazval pečený guláš, ale Balounová šlichta.
Satame,rádo se stalo.
Asi ho také zkusím.Když může být hovězí svíčková pečeně,tak proč by nemohl být pečený guláš
To všechno je jen slovíčkaření. Jak má vypadat guláš je všeobecně známo, i když jeho chutí je nepřeberně. Taky dost záleží, z jakého masa se připravuje. Základ je způsob přípravy, a ten je daný. Ostatní jsou jen zavádějící názvy. To je jako kdybych si koupil domek a říkal mu vila. Nebo bych se válel u Máchova jezera a říkal jsem, že jsem u moře (ale mimochodem tam je to dost podobné). Prostě jen názvy - nepřesné. Guláš je guláš.
Pečený guláš dělá ten, kdo je líny se věnovat tomuto kulinářskému skvostu klasickou, léty prověřenou metodou.
Nikdy bych pečený guláš nedělal a ani pro nepřítele.
Jako už několikrát jsi mě přesvědčil, že nevíš, o čem je řeč. Zkus ho a pak se ozvi, jinak je tvé vyjádření k ničemu.
@radoss: Já sám přesný recept nevím, dělá ho moje žena a je to ohromná mňamka. Zkusit to můžeš podle receptu zde a nespleteš se: hobby.idnes.cz/...
@hnipirdo: Klidně vyhoď oba. Manželka to asi neumí, no a když to neumí, tak ten guláš stojí za...
U receptu vidím, že většina lidí hlasovala pro klasický guláš. Nedivím se. Jednou jsem ho u známých ochutnala a je to opravdu jak guláš z konzervy.
Byl mi předložen, ten zázrak, manželkou. Rozhodoval jsem se, zda vyhodit manželku, nebo ten pečený guláš! Guláš to odskákal. To bych si raději koupil v Lidlu guláš v plechovce, a přinejhorším bych zašel k tobě ochutnat ten novodobý zázrak!
Nooo, něco jako pečený guláš vyrobím, ale proto, abych ho smíchala s uvařeným kyselým zelím, zahustila moukou ve smetaně. Jeden ze způsobů, jakým dělám segedýn.
Na květák se chystám o víkendu. Prý uvařený květák našťouchat, nastrouhat cca 15 dk uzeného sýra, vajíčko, česnek. Placičky obalit ve strouhance a smažit. Tak to se opravdu těším.
Pokud nepočítám všelijaké ty náhražky typu buřtguláš, je každý guláš částečně pečený. Jak jinak byste chtěli připravit maso, než opečením, případně dušením. Jestli se to provede v kastrolu za míchání, nebo v troubě bez míchání, je celkem jedno. Tenhle recept vznikl jen pro líné kuchaře: úspora práce, možná i času. Domnívám se, že takový guláš nemůže být dost dobrý, každá bašta potřebuje svoje.
Pečení a dušení jsou dost rozdílné způsoby přípravy jídla (ještě třeba taky vaření a smažení). To je asi takový rozdíl, jestli jedete autem, lodí nebo letadlem - doprava to ve všech případech je. Výsledek je taky stejný - dostanete se z místa na místo. Asi tak. Někdo to možná nerozlišuje. Ale rozdíly jsou dost podstatné.
pokud to vezmu logicky, tak třeba zabijačkový guláš je také pečený. dá se říct, že pokud se maso peče v troubě, tak připálené okraje dají, po odvaření, pokrmu tmavší barvu. připalování cibule může vést k zhořknutí, umocnění paprikou taktéž, navíc padá na jazyk a řada lidí ani neví, jak jí správně použít. za mě lepší guláš péct, než dělat v nějakém vejmyslu jako ja pomalý hrnec, kdy se to tam všechno nahází a pak dlouho čeká
Nestačím zírat kolik lidí tady některé věci nechápe. Pečený guláš je název pokrmu, který s klasickým gulášem nemusí mít vcelku nic společného. Takže všichni, kteří se tu snaží ty dva guláše srovnat, jsou trochu mimo. Pravda je, že pečený guláš se dělá pro ušetření času, práce apod. Ale že je to mňamka mi nikdo nevyvrátí, nakonec je to otázka toho, komu co chutná. Tak se tu klidně dohadujte o volovinách dál, jsem docela rád, že jsem vás trochu rozvášnil
Reaguji na příspěvky. Nezatracujme pečený guláš, nezatracujme pomalý hrnec.
To je to samé, jako mikrovlná trouba. Někdo ji také nemusí /sem se počítám i já/ a přesto ji neodsuzuji. Bábovkový, rychlý, kynutý knedlík byl moc dobrý
Každá věc, systém vaření má svoje pro i proti. Každý způsob se hodí pro různé lidi, společenské skupiny, zbůsob života.
Je jasné, že to co vyhovuje jednomu, nemusí druhému.
Když vezmeme samotnou maminku se 2 malými dětmi, nebo dvojčaty. Je doma sama a potřebuje uvařit. Určitě bude hledat způsob, jak uvařit s minimem času, aby nemusela stát u plotny 3 hodiny.
Stejně tak starý, neohebný člověk, kterému vše padá z ruky /dovoz jídla zrovna nepadá v úvahu/, nebo si vezměte postiženého člověka. Dát suroviny do slow hrnce, nebo guláš do trouby a nemotat se více okolo vaření je pro tyto skupiny víc než výhodné. A já nevidím rozdíl v přípravě jídla tak i tak. A ušetří se i za energie /viz i naše remoska/
Já třeba u sebe doma hodím večer, než jdu spát-či brzy ráno, suroviny do pomalého hrnce a jdu pracovat na zahradu /sekání trávy, zeleninová zahrada atd./. Když přijdu do kuchyně, udělám rychle přílohu /brambory, rýže, těstoviny, knedlík je někdy v mrazáku/. A mám otázku - kdo za mě tu práci na zahradě udělá, či v garáži, kůlně, na baráku? Když se budu dopoledne motat v kuchyni? A nikdo není po ruce? Odpoledne již zbyde čas na pohov v houpací síti, pokec se sousedkou, procházka, návštěvy, příbuzní, četba knih, apod., či úklid dokumentů přebrání šatníku. Žena si vždycky nějakou práci doma najde. A to nemluvím o upečení něčeho sladkého. Když je člověku přes 61, tak si člověk chce udělat nějaký pohov, a též ta práce již tak rychle neodsýpá, člověk zvolní.
A tak mi ještě vytanulo, když se rodina stará o generaci staršího člena rodiny, a že by tady mohli diskutující povídat, co je okolo práce a stále dokolečka. Anebo o postiženého člena rodiny, dítě, které vyžaduje neustálou pomoc a pozornost.
Takže nezatracujme nové věci a výmysly, které nám ušetří nějaký čas, nádobí, nervy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.