Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se srazila svíčková? Foto

Od: boban® odpovědí: 18 změna:

Nalil jsem smetanu do svíčkové omáčky, obyč. smetana 12% tuku a srazila se mi, citron jsem nedával. Smetana byla trochu chladnější a svíčková byla teplá.

Kde je chyba?

díky

doplněno 15.06.17 03:22:

ještě bych dodal, že svíčková byla dělaná z hovězí kližky, která sama o sobě je dost tučná, před přidáním smetany byla vidět na hladině omáčky menší mastná oka, že by to tomu taky "pomohlo"?

Případně z jakého kusu masa děláte svíčkovou vy?

Proč se srazila svíčková? Foto

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já bych to neřešil a omáčku promíchal tyčákem - i zdrcnutá se dá bez problému rozmixovat dohladka.

Lingvistická poznámka k tomu masu: jak název napovídá, svíčková se dělá ze svíčkové, což je sval uvnitř krávy. Pokud použiješ jiné maso, je to vepřová kýta na smetaně (tj. hamburská), je to třeba kuřecí prsa na smetaně, ale není to svíčková (resp. neměla by se tak nazývat). Svíčková z kuřecího je stejný nesmysl, jako třeba kuřecí prsa z vepřového.

kepler*
hodnocení

3x

Myslím, že jediná správná odpověď, která tady nepadla je, že po přidání smetany jsi ještě zahřívala moc dlouho. Má se pokračovat jen do okamžiku zahuštění a hned odstavit, jinak se srazí bílkoviny ve smetaně obsažené.

hodnocení

Takže ta sraženina, to jsou sražené bílkoviny? Já myslel, že se srazil ten tuk obsažený ve smetaně...

kepler*

Ne-e, tuk se teplem srazit nemůže.

hodnocení

díky pane Keplere. Proč je tedy menší tendence ke srážení u smetany, která má více tuku, třeba 31%, jakou je smetana ke šlehání? Jak je to vysvětlitelné po té chemické stránce? Vidím, že máte nadhled

kepler*

Nevím, takovou tendenci jsem sám nevyzoroval. Jsem sice chemik, ale myslím si, že je to jen o délce varu, těžko se jednotlivé doby subjektivně srovnávají. Možná vyšší obsah tuku tuto dobu prodlužují. Bílkoviny při tom podléhají tepelné denaturaci (srážení), stejně jako když vaříme vajíčka. Někdy vařím vajíčka i půl hodiny a požád jsou na tvrdo :-D. Taky se mi dřív stalo, že se omáčka srazila a kuchař mi vysvětlil proč.

hodnocení

2x

Omáčku máte barevně velmi pěknou a sražená nevypadá.

Smetana by se neměla přidávat chladná, já ji většinou naliju do šálku a vidličkou dobře rozšlehám s trochou vlažné vody, pak teprve vlévám do omáčky. Omáčku trochu zahřejte, dejte do mixéru, pořádně rozmixujte a přeceďte přes hustý cedník, pokud se Vám zdá opravdu sražená, mělo by se to ztratit.

Na mase až tak nezáleží, měla by se podařit z každého. Já sice kližku mám nejraději na guláš, ale už jsem slyšela, že ji někdo použil i na svíčkovou. Svíčková lze i z vepřového a dokonce prý i z kuřete. Nezkoušela jsem. Používám hovězí zadní, podařila se mi vždycky. Myslím, že maso vinno není. Spíš ta nestejná teplota surovin.

Tak ji znovu prožeňte mixérem, jinak ji máte pěknou. A určitě i dobrou. Jaga.

hodnocení

1x

Já si myslím, že to, co se stalo, bylo chladem. Omáčka má vařit a smetanu uchráníme tepelného šoku, když do ní nejprve vlijeme a rozkvedláme trošku horké omáčky. Solíme a kyselíme do varu, tedy do vařícího. Ani zakysaná smetana se takto nezdrcne.

hodnocení

1x

Kelímek se smetanou postavím do teplé vody a pak´ohřátou ji opravdu hodně pomalu přidávám do teplé omáčky. Jednou se mi přece trochu srazila, ale napravila jsem to tím, že jsem ji ještě chvíli povařila.

hodnocení

1x

Na svíčkovou kupuji hovězí maso, kterému se říká "falešná svíčková", výsledkem je opravdová svíčková...ten tyčák mne vůbec nenapadl, je to dobrý nápad.

valexis
hodnocení

0x

Nedodržený správný postup a proto se srazí,jak jednoduché ale radilové se předvádějí s určováním masa.

dfdsf
16.06.17 00:08

tak tak:)

eivlis*
hodnocení

0x
Zrovna vcera jsem delala taky svickovou a nezustala ani lzicka.-:)Drive jsem resila to same, ale pak jsem se docetla, ze smetanu davat do varici svickove a smetanu nejlepe nechat alespon v pokojove teplote a od te doby se mi uz nikdy nesrazi.Drive jak se mi to nekdy srazilo, tak ja jsem se s tim neparala,dala do mixeru a bylo po srazeni,kdy mixer vyresil moji chybu za me.-:)
liska*

Smetanu ohřát, když se leje do horké omáčky.

hodnocení

0x

Sražená/nesražená - rozmixovat nejlépe tyčovým mixérem, na chuť to vliv nemá, na kvalitu také ne a všichni si pochutnají*smich*

pohanka*
hodnocení

0x

Též přidám radu podobnou.

Myslím, že to tady již někdo též řešil, tento problém.

Dám třeba do misky 3-4 lžíce omáčky a do toho vleji smetanu /nebo naopak/. Smetana, šlehačka, zakysanka se prohřeje, spojí s omáčkou a potom se v hrnci celkově dobře rozmíchá a spojí. Zakysanku již moc nevařím, jenom ji nechám překulit a končíme.

Ještě dotaz, nedosolovali jste omáčku nakonec, nebo nepřidávali ocet, citron? I z toho dochucování při varu lze omajdu srazit.

Do smetany zakloktám trochu mouky, naliji do (nejen svíčkové) omáčky, míchám, aby se neudělaly kuclíky a nechám přejít var. Pak přidám zbylou smetanu a případně okyselím. S tou moukou se nezdrcne.

hodnocení

0x

Omáčka se nesrazí,jak se to smetany s vodou a moukou přidá trošku cukru...Vyzkoušené..

Ta kyselost se pak nesrazí...Dělám to již tak léta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]