Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přispívala jsem do dotazu na příkrmy pro miminka. A tam jsem si vzpomněla na vepřovou slezinu do polévek pro dětičky. Tehdy jsem ji kupovala, byla prý pro mimča zdravá.
Zajímá mě dnes, pokud někdo slezinu koupí, k čemu ji používá. Často ji vidím v řeznictví za vitrínou, ale nikdy jsem neviděla, že by to někdo koupil. Leží tam, chudák, nežádaná, nechtěná...
Před mnoha lety jsme zabíjeli. Vím, že i při zabíjačce se slezina zpracovala. Jenže jsem už za ten čas zapomněla, do čeho.
Proto by mě zajímalo, zda někdo kupuje slezinu a jak a do čeho ji upravuje. Já jsem ji kromě těch miminčích polévek nikdy do ničeho nedávala. Děkuji - Jaga.
A pokud jí někde mají opravdu hodně /závody na masné výrobky/, kam to přidávají? Do paštik, do prejtů? Kdo ví...
Ouvej ouej, tako otázka ve mně vyvolává hrůzné chvíle. Jako velmi mladá hospodyňka jsem jednou chtěla ze sleziny udělat sekanou. Jestli jsem recept vymyslela sama, nebo to někde našla, už nevím. Ale dodnes mám před očima, jak to nechtělo mlýnkem procházet. Jak jsem byla od krve zamazaná až za ušima. V nejhorší chvíli zazvonil zvonek a přišla manželova maminka. Bylo to těžké pro nás pro obě. Já chtěla práci dokončit a dělat, že jsem šikovná. Ona mi nechtěla nic vytýkat, nechtěla dávat nevyžádané rady. Ale nakonec mě přece jen vysvobodila. Snažila se mi pomáhat, ale už také notně umazaná od krve naznačila, že to přece není nutné pomlít úplně všechno. Že si nějaký pejsek od sousedů rád pochutná.
Bylo to mé první a poslední setkání se slezinou.
Každý dobrý kuchař ti řekne,když játrové knedlíčky ,tak jedině ze slezinky není hořká ale je sladší proto se dává méně mrkve.
Prdelačku. A dobrá je. Já slezinky uvařím s trochou kořenové zeleniny a cibule. Nakrájím a přidám koření, jako na zabíjačkové výrobky / česnek, majoránka, pepř../. Pak do toho uvařené kroupy...
Pokud jsou slezinky mladé, dají se jíst vařené s hořčicí a chlebem.
To je pro Valexis:
Trochu to, prosím, rozveďte. Ano, játra občas bývají nahořklá /žluč/, proto je tedy nahrazujete tou slezinkou. Až potud chápu. Ale co ta mrkev? Vy dáváte do játrových knedlíčků mrkev? To jsem nikdy nedělala a zajímalo by mě to. Knedlíčky dělám buď játrové: pomletá játra, nadrobno nakrájená cibulka, vajíčko, trochu rozpuštěného másla, strouhanka, sůl, pepř, majoránka, prolisovaný česnek.
Nebo žemlové: houska na kostičky, svlažit mlékem, zelená petrželka, máslo, žloutek, sůl, vyšlehaný bílek a především špatka muškátového květu. Ten dodá tu pravou chuť.
Tak by mě zajímalo, co s tou mrkví? Jaga
.
Moje babička z vepřové sleziny kdysi udělala smetanovou omáčku. Bylo to víc než podivné. Já sama jsem slezinu kdysi uvařila psovi. Zes*ral se z ní jak Amina! A jednou jsem ji přidala, když jsem vařila polívku. Ta pak byla nehezky tmavá.
Máš pravdu, babčo, polévka ze sleziny byla tmavá. Navíc jsem tu slezinu pokrájela a škrabala ten obsah dětem do polévky, takže pak vypadala jako prdelačka.
Ale protože to opravdu vídám v řeznictví, tak se to asi prodávat musí. I když jsem nikdy neviděla zákazníka, který by to chtěl. Proto by mě zajímalo, jak se to upravuje.
Dělat to ale nebudu, dědeček je dosti zpovykaný, co se jídla týká a určitě by mě s tím prohnal okolo vesnice. Jenom mě to tak prostě napadlo. Já zase říkám, že když je něco čistě a dobře upraveno, sníst se dá všechno. Tak jsem chtěla vědět, co se z toho nechá udělat. Zkoušet to nebudu. Jaga.
Já slezinu kupuji dost často a i pajšl, ale dělám z toho papání pro pejska a kočičku. Ale moje bývalá sousedka tu slezinu milovala a jedla ji. Měla takový zvláštní recept, ale už si ho nepamatuji. Dávala mi ochutnat a bylo to dobré. Občas ji potkám ve městě, jestli nezapomenu, zeptám se jí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.