Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
ráda bych se zeptala.Budeme mít příští týden svatbu s přítelem.
Rozhodli jsme se,že obřad bude v kruhu nejbližších tudíž já,on děti a svědci.Oslava se bude konat až za pár týdnů i díky financím.
Obracím se na Vás s dotazem co na sebe,jak se obléci,svatební šaty musí být?Nebo nemusí?
Nevím jak to chodí a proto se ptám co na sebe ostatní účastníci a svatební kytice aspoň nějaká?
Děkuji za odpověď
Zdravím. Myslím, že je dobře, že se zamýšlíte nad svatbou. Já bych radila, neřídit s vžitými tradicemi, to bývá při 1. svatbě, ale tu 2. si prostě užít. Obléknout se tak, aby vám bylo příjemně po všech stránkách. Aby vás nikde nic neškrtilo, netlačilo, abyste se zbytečně nepotila a aby vám to slušelo. Abyste si připadala prostě dobře. Rozdrbané džíny asi ne, ale večerní róbu určitě ne. Jen by asi bylo dobře, abyste s partnerem byli ve stejném stylu. Aby vám to spolu slušelo na fotkách a měli jste hezký pocit a úsměv ve tváři. A ostatní ať to řeší stejně - vymydlení, voňaví, usměvaví. A nějakou kytici by to chtělo. Nějakou barevnou a veselou a určitě větší (ne 2 růžičky). Kytice ženě vždycky sluší. Aby váš svatební den byl celý sluníčkový. Ida
Pěkný den, není mi jasné, zda se ptáte přímo na svatbu nebo až na následnou oslavu, zřejmě ale první varianta. Je jakousi tradicí, že na svatbě má nevěsta slušivé svatební šaty (u druhé a další svatby už to nebývá tak honosné, stačí dobře padnoucí kostýmek, koktejlky apod.), ženich dobře padnoucí oblek a svatebčané jsou též načančaní (nehodí se bílé šaty, ta barva má náležet pouze nevěstě), případně jsou sladění do "svatební barvy", pokud máte nějakou zvolenou.
Nicméně tradice jsou od toho, aby se měnily, vyvíjely a porušovaly, pracovně se na svatbách pohybuji vcelku často a už jsem viděla ledacos - ženich černé triko v bílým nápisem "ženich" a jeho strana černá trička "svědek, svatebčan", nevěsta a její strana opačně, bílá trička s černým nápisem. Známá, lektorka břišních tanců se vdávala v oblečku, ve kterém vystupuje, a k oltáři si přitančila na orientální hudbu. Kamarádka, co se mnou jezdila vodu, se vdávala v obyč bílých šatech, bosky, další známí se brali na nedalekém hradě v rock stylu, glády, šifonová sukně, orvané džíny. Zkuste najít, co Vás ( i vás dva) vystihuje, fantazii se meze nekladou a především - je to vaše svatba. Udělejte si ji tak, abyste si ji užili.
Kytka je samozřejmostí, bez té si nějak svatbu neumím představit A hosté mohou přijít oblečení dle svého uvážení (klasické slavnostní oblečení), nebo ve zvolené barvě (je nutné upozornit předem na pozvánkách), případně ve volvém stylu (taktéž nutné uvést, aby se nestalo, že tetičky a maminky budou v róbách a svědci v riflích).
Děti již jsou asi dospělí, tak bílé a dlouhé určitě ne.
Určitě hezké decentní, spíše jednobarevné, společenské šaty, nějaký šál přes ramena s drobným vzorem, či kostýmek, světejší barvy, je přece jen léto. Malou kytičku určitě. Případně i 1 nenápadný kvítek téhož do vlasů.
Pokud chcete obřad pojmout civilně, dělejte jak Vám bude příjemno. Nemusí to všichni vědět a můžete to po obřadu vzít jako slavnostní oběd, či večeři. Ale za ten malý svazek kvítků bych se přimlouvala.
Již jste dospělí, zkušení, tak dělejte tak, jak Vám napoví cit, abyste hlavně vy dva byli spokojeni a den se vydařil.
Když se to vezme kolem a kolem, tak nemusíte vůbec nic. Jen ve správnou chvíli říct "ano".
Ale přece jen se snažte si vzít si své nejlepší oblečení. A kytici třeba z lučních květů. Uvědomte si, že starosta či jiný ze zastupitelů se kvůli vám slavnostně obleče. Matrikářka bude mít pravděpodobně dlouhé šaty. Místnost bude vyzdobená květinami. Nemuselo by vám tam být příjemně, pokud byste přišli oblečení jako do obchodu na nákup.
Vím o svatbách v nemocnicích, doslova na smrtelném loži. Ale i tito snoubenci se snažili v onu slavnostní chvíli co nejlépe vypadat.
Hlavně a´t je vaše manželství štastné!
Děkuji všem,pro upřesnění je to naše první svatba i jeho i moje děti spolu již máme a jsme spolu 9 let.
Bohužel finance nyní a také rozestoupená rodina ( pulka tady pulka v zahranici a pod. nam nedovoluji normalni svatbu)
Hostina a podobne pro rodinu bude uskutecnena za delsi dobu az se budou moci vsichni sejit na jednom miste
Znovu bude take fiktivni obrad
Alen, svatba je dobrý důvod pořídit si nové šaty, které pak vynosíte. A taky prádlo a boty. Ale jaké? To je lhostejné. Budou nové, pěkné a vy se budete cítit mimořádně a hezky. A o to jde! Někdo z dětí nebo z rodiny ať vám něco půjčí. Třebas malý šperk. A vy si to užijte a mějte spolu všichni krásný den. Nevím, jak velké máte děti. Jestli dospělé, tak já bych si od nich nechala poradit restauraci a menu. Také bych je požádala, ať to zajistí. O to to bude zajímavější a nezvyklé. A budou se na tom všem podílet všichni. Vaše svatba bude i jejich věcí.
Obléci se přiměřeně věci. Tedy na svatbu žádné rifle, kraťasy, triko apod. Líbil by se mi kostýmek. Klidně si vezměte něco, co máte doma třeba na zábavu, ne nic ryze večerního /krajky, brokáty apod./, ale třeba světlou halenku a tmavou sukni, vhodné boty. Kytka by být měla, seženete opravdu pěknou okolo 200 Kč, ale pokud i to je mnoho, klidně luční kopretiny, kozí bradu, chrpy, máky...
I když oslava se uskuteční později, slušelo by se přítomné, tedy ty děti a svědky pozvat po obřadu na hostinu. Předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert.
A víte, kdo mi tam chybí - rodiče! To jste oba sirotkové, nebo s nimi nepočítáte? Slušelo by se, aby právě ti tam byli. A poděkovat jim za jejiích péči a výchovu. Tedy - pokud vás vychovali dobře. Ale v tom případě byste s nimi zřejmě počítali.
Pro rodiče je sňatek jejich dítěte jedním z nejdůležitějších dní jejich života, proto bych jim tu radost dopřála. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.